loading...

inguinal-hernia.png

CE ESTE HERNIA INGHINALA?
Hernia inghinala are ca si cauza principala scaderea rezistentei musculaturii peretelui abdominal in zona inghinala, urmata de aparitia unei umflaturi in aceasta zona. Aceasta umflatura, pentru o perioada de timp, dispare cand persoana se intinde la orizontala si reapare in pozitie verticala sau in urma unui efort care determina cresterea presiunii din abdomen (tusea, stranutul). Umflatura este determinata de exteriorizarea sub piele a organelor din abdomen (intestin subtire, intestin gros, vezica urinara, etc.) datorita existentei unui defect muscular in peretele abdominal. Hernia inghinala poate sa fie de la nastere – hernie inghinala congenitala, iar daca apare ulterior, pe parcursul vietii, se numeste hernie inghinala dobandita.

CUM SI DE CE APAR HERNIILE INGHINALE DOBANDITE?
Exista doua cauze principale de aparitie a herniilor inghinale:
1. Cresterea presiunii asupra musculaturii peretelui abdominal (la obezi, sportivi de performanta, tusitori cronici, bolnavi de adenom de prostata care au probleme cu urinatul, pacientii care sufera de constipatie cronica).

2. Scaderea rezistentei peretelui abdominal (la persoanele in varsta, persoanele care sufera de boli consumptive – ciroza hepatica).
Trebuie mentionat ca un factor favorizant important, o anumita deficienta a structurii tesutului conjunctiv (boli de colagen), la multi dintre cei care sufera de hernie si care au si alte boli: varice hidrostatice, hemoroizi, picior plat.

CINE ESTE PREDISPUS SA DEZVOLTE HERNIE INGHINALA?
Hernia inghinala este mai frecventa la barbatii supraponerali, tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa), sportivii de performanta, riscul creste odata cu avansarea in varsta atunci cand poate apare si adenomul de prostate (dificultatea de a urina este factor favorizant al herniei prin solicitarea intensa a musculaturii abdominale).

CAND DEVINE HERNIA INGHINALA O URGENTA?
Hernia care ramane blocata (nu se mai reduce cand pacientul sta in pozitie orizontala) se numeste hernie incarcerata. Acesta este o complicatie frecventa a herniei si nu reprezinta o urgenta chirurgicala, dar pacientul trebuie sa consulte neaparat un medic chirurg, in vederea stabilirii diagnosticului si interventiei chirurgicale in regim de programare.

Hernia incarcerata devine o urgenta chirurgicala cand se stranguleaza (hernie strangulata) cand continutul sacului herniar nu mai este vascularizat, este ischemiat, si poate duce la necroza acestuia.

Hernia strangulata se insoteste frecvent de dureri intense, greata, varsaturi, abdomen destins), iar in formele avansate, apare lipsa tranzitului intestinal (semne de ocluzie intestinala – fapt ce poate duce in timpul interventiei chirurgicale la taierea unei bucati de intestin compromis).

Tratamentul herniei inghinale este doar chirurgical
Interventia chirurgicala pentru hernia inghinala se realizeaza cu anestezie locala, rahidiana sau anestezie generala.
1. Tratamentul chirurgical laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii, se introduce laparoscopul (care contine o camera video si o sursa de lumina), iar pe celelalte doua se introduc instrumentele chirurgicale.
Se repereaza sacul de hernie care este introdus in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire, permanenta si care impiedica sacul de hernie sa iasa. Dupa pozitionarea plasei, aceasta se fixeaza cu agrafe resorbabile (SorbaFix) sau adeziv biocompatibil.

2. Tratamentul chirurgical – Lichtenstein ‘tension free’ alloplastic

Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea unei incizii de aproximativ 6 cm, se reperaza sacul de hernie care este introdus in cavitatea abdominala, iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire, permanenta si care impiedica sacul de hernie sa iasa. Dupa pozitionarea plasei, ea se fixeaza cu fire de sutura din acelasi material cu plasa sau se lipeste cu un gel special. Aceasta interventie chirurgicala, de obicei, nu necesita drenaj, iar ca ultim timp operator se realizeaza sutura tegumentului cu fir intradermic,resorbabil.

EXTERNAREA
Daca interventia chirurgicala se face sub anestezie locala, pacientul se poate externa la cateva ore dupa operatie, iar daca anestezia este de tip rahidian sau generala poate pleca la 24 de ore de la operatie.

RECUPERAREA DUPA OPERATIE
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult doua saptamani. In prima saptamana, persista o sensibilitate dureroasa la nivelul plagii postoperatorii.
Activitatile care necesita prudenta imediat dupa operatia de hernie sunt ridicatul din pat, stranutatul, tusea.
Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material resorbabil, nu necesita extragere. Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulent de la nivelul plagii, orice inflamatie (zona rosie) sau durere persistenta la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg.

638 total views, 0 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată. Spitalul Medicover Băneasa, București.


Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Copyright Dr. Gabriel Matei 2010-2017.

Scroll Up