loading...

polyps-in-colon.png

Aceasta este o interventie chirurgicala minim invaziva prin care se elimina partea stângă a colonului si poate fi efectuată pentru pacienții cu cancer de colon sau pentru anumite afecțiuni non-canceroase, cum ar fi boala Crohn sau boala diverticulară.

În cele mai multe cazuri, operația poate fi efectuată printr-o procedura chirurgicală laparoscopica-minim invaziva.

Ce implică operația?
În timpul operației, partea stângă a colonului este îndepărtată. Aceasta implică îndepărtarea vaselor de sânge și a ganglionilor limfatici din acea parte a intestinului. Chirurgul reface apoi continuitatea (legatura) între colonul rămas și, de obicei, partea superioară a rectului. Chirurgul poate folosi fie suturi, fie capse speciale- stapler pentru a face acest lucru posibil.

Acest tip de intervenție chirurgicală nu necesită, în mod normal, realizarea unei stome (‘anus contra naturii’) de exemplu, a ileostomiei sau colostomiei.

Dacă există circumstanțe speciale care implică necesitatea unei stome, chirurgul va discuta aceste probleme în prealabil.

Timpul de realizare a interventiei chirurgicale poate varia, dar este de obicei în jur de trei ore. Bucata de intestin care este scoasa este trimisa la departamentul de anatomie patologica unde patologul o examineaza cu atentie. Rezultatele sunt de obicei disponibile în termen de trei săptămâni de la operație.

Care sunt riscurile?
Există riscuri asociate cu orice operație abdominală. Se fac evaluări pre-operatorii ale afecțiunilor cardiace și pulmonare, precum și orice condiții medicale preexistente. În timpul admiterii la spital, pacienții poartă ciorapi speciali antitrombotici și li se administrează o injectie pentru a preveni tromboza (cheaguri de sânge).

Infecțiile la nivelul plagii postoperatorii pot apărea dupa orice tip de intervenție chirurgicală intestinală, deschisă sau laparoscopică. Infecțiile de plaga rareori cauzează probleme grave, dar pot necesita tratament cu antibiotice.

Ocazional, legatura dintre cele doua capete de intestin gros pe care chirurgul o face poate să cedeze. Aceasta este cunoscută ca o fistula anastomotică.

Riscul de fistula este mai mare la pacienții care suferă de boala Crohn și la pacienții aflați sub tratament cu steroizi, cu anemie si la cei cu carente proteice si varstnici.

Dacă apare o fistula, acest lucru poate fi gestionat cu antibiotice și/sau prin plasarea unui tub de dren. Dacă fistula este importanta și se dezvoltă peritonita, o altă operație va fi necesară și chirurgul va trebui să creeze o stomă, care este cel mai probabil să fie o colostomie.
Uneori, dupa aceasta interventie chirurgicala intestinului o sa-i trebuiasca mai mult timp pentru a incepe sa lucreze, acest lucru fiind cunoscut sub numele de ileus.

Pacienții pot dezvolta distensie și vărsături abdominale. Dacă se întâmplă acest lucru, chirurgul va recomanda în mod normal o perioadă de repaus intestinal cu fluide intravenoase continue și uneori un tub care trece prin nas până la stomac (tub nasogastric).

Uneori, în timpul operației, chirurgul descoperă că nu este posibilă efectuarea procedurii pe cale laparoscopica. În această situație, se face trecerea la o procedură deschisă. Aceasta se numește conversie.

Ce se întâmplă după operație?
După operație, pacienții vor avea o perfuzie intravenoasă, care este în mod normal în tinuta timp de 24-48 de ore sau până la reluarea unui aport normal de lichid.

Un cateter (tub introdus pentru a evacua vezica) este păstrat în mod normal timp de 24 de ore. Uneori se utilizează un drenaj abdominal (tubul care trece prin peretele abdominal). În mod normal, acest lucru este eliminat după câteva zile.

Anestezistul va putea discuta acest lucru cu dumneavoastră înainte de operație. Pacienților li se permite să mănânce și să bea de îndată ce se simt capabili după operație (de obicei în aceeași zi). Pacienții sunt încurajați să se mobilizeze cât mai curând posibil după operație. Spitalizarea este de obicei 2-5 zile pentru intervențiile chirurgicale laparoscopice și 5-7 zile pentru intervențiile chirurgicale deschise, deși acest lucru poate varia. Dacă au fost folosite suturi sau capse externe pe rană, acestea sunt în mod normal îndepărtate la 10-14 zile după operație.

Este necesar sa se evite ridicarea de greutati sau a activităților fizice intense timp de aproximativ 6 săptămâni. Îi încurajăm pe pacienți să ia mese mici, dar regulate, evitând alimentele bogate in grasimi sau condimentate în primele câteva săptămâni.

O consultație ulterioară este necesara după aproximativ 7 zile.

497 total views, 0 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată. Spitalul Medicover Băneasa, București.


Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Copyright Dr. Gabriel Matei 2010-2017.

Scroll Up