4 mituri despre boala de reflux gastro-esofagian

A21E4FCC-61B8-43C7-9AE0-8694F4495A2E.jpeg

La nivelul parții finale a esofagului se află un mușchi numit sfincterul esofagian inferior (SEI). Când mănânci, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor să treacă în stomac. Dacă SEI nu se închide complet sau se deschide prea des, acidul din stomac se poate muta în esofag. Acest lucru poate sa setermine BRGE.
În ciuda prevalenței sale în societatea occidentală, există o multitudine de mituri atunci când vine vorba de înțelegerea, diagnosticarea sau tratarea refluxului tău acid. Mai jos, vom elimina câteva dintre cele mai comune mituri despre boala de reflux gastro-esofagian.

Mitul 1: BRGE nu este mare lucru

Unul dintre cele mai mari mituri referitoare la refluxul acid  este că este normal și este ceva de tolerat. În timp ce acesta poate fi uneori cazul în cazul refluxului situațional, cum ar fi un episod de reflux acid după consumarea unei mese uriașe, refluxul cronic de acid care apare de mai multe ori pe săptămână nu este normal și este adesea un indicator al unei afecțiuni mai grave numite BRGE. 

Deși refluxul cronic poate părea pur și simplu o pacoste, dacă este lăsat netratat, acesta ar putea crește riscul de alte afecțiuni grave, cum ar fi ulcerul sau cancerul esofagian.

 Mitul 2: Refluxul și arsurile la stomac sunt același lucru

Este o eroare comună ca oamenii să folosească în mod eronat termenii arsuri la stomac și reflux acid în mod interschimbabil. În timp ce arsurile la stomac și refluxul pot merge mână în mână uneori, la sfârșitul zilei, acestea sunt încă probleme diferite. 

Arsurile la stomac sunt un simptom și modul în care majoritatea dintre noi experimentăm sau simțim refluxul acid, dar nu este în mod inerent reflux. În multe cazuri, prezența arsurilor la stomac poate sugera că o persoană are reflux acid, dar cele două pot apărea independent unul de celălalt. Refluxul acid apare atunci când acidul din stomac se ridică înapoi în esofag. Aceasta poate fi însoțită de arsuri la stomac sau pur și simplu poate apărea de la sine, fără simptome suplimentare.

Mitul 3: Medicamentele vor vindeca refluxul acid

Există o varietate de opțiuni diferite de tratament pentru refluxul acid, de la modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și evitarea alimentelor declanșatoare, până la medicamente și chiar intervenții chirurgicale. Mulți oameni fac greșeala de a crede că medicamentele fără prescripție medicală (denumite de obicei inhibitori ai pompei de protoni sau IPP) le pot „vindeca” refluxul acid, dar aceste medicamente tratează pur și simplu simptomele, nu neapărat cauza principală. De asemenea, este important să înțelegem și să recunoaștem efectele secundare ale IPP, care nu sunt destinate utilizării pe termen lung și pot avea unele efecte negative asupra sănătății persoanelor care le iau. Cei care se confruntă cu mai mult de 2 crize de reflux acid pe săptămână pot fi diagnosticați cu boală de reflux gastroesofagian sau BRGE și vor necesita intervenții chirurgicale pentru a corecta cauza de bază a refluxului lor acid.

Mitul 4: Doar oamenii nesănătoși au reflux de acid

Este un gând obișnuit că trebuie să fii fumător, supraponderal sau în general nesănătos pentru a avea reflux acid. Cu toate acestea, chiar și persoanele sănătoase pot experimenta reflux cronic dacă suferă de BRGE. Deși multe obiceiuri asociate cu un stil de viață nesănătos cresc riscul de a dezvolta BRGE, afecțiunea este cauzată de o anomalie fizică a sfincterului esofagian inferior și poate apărea la pacienții de orice vârstă, sex și etnie, indiferent de sănătatea lor generală.

Acum că aveți o imagine mai precisă a refluxului dvs. de acid, puteți fi pe cale de a-l trata!


  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2024 Dr. Gabriel Matei