Acalazia esofagiană – tratament chirurgical laparoscopic

Captura-de-ecran-din-2023-01-08-la-17.32.14-1200x1039.jpg

Timpul este întotdeauna important. Chiar și la frageda vârstă de 73 de ani.

În iulie 2022, R. M din Sibiu s-a gândit că este timpul să nu mai sufere. La începutul anului, începuse să aibă probleme la înghițire, dar nu se gândise prea mult la asta. Dar, pe măsură ce lunile treceau, problema s-a înrăutățit și până la vară era tot ce se putea gândi. 

— A apărut treptat, spuse R.M. “Dar dintr-o dată am avut probleme reale la înghițire și cu greu puteam să mănânc sau să beau. Aș arunca totul înapoi. A fost mizerabil.”

Când avea 58 de ani, supraviețuise cancerului de colon și unui cheag de sânge aproape mortal.
Dar, în primăvara lui 2022, problemele de înghițire ale lui R.M aveau sa pună stăpânire pe el. Nu putea să mențină greutatea și slăbise 20 de kilograme. Așa că și-a vizitat medicul de familie. Acesta l-a indrumat la medicul specialist gastroenterolog.

Timpul pentru o schimbare

R.M a fost trimis la un medic gastroenterolog. Acesta , dupa ce l-a consultat i-a facut o endoscopie digestivă superioară. Aceasta a ridicat suspiciunea de acalazie esofagiană.

A urmat investigația numită manometrie esofagiană care apus diagnosticul de acalazie.

Acalazia este o boală rară care face ca mușchiul esofagului să nu se relaxeze, provocând incapacitatea esofagului inferior de a se deschide și de a lăsa alimentele să treacă în stomac. Cu alte cuvinte, este greu de înghițit, iar R.M o simțea pe propria piele.

Medicul gastroenterolog i-a recomandat lui R.M să facă următorul pas – o esofagomiotomie, o procedură chirurgicală în care se face o incizie pentru a deschide partea inferioară a esofagului. Procedura a fost efectuată laparoscopic prin mici incizii în abdomen.

Nu pierde timpul

Operația a fost efectuată la jumătatea lui iulie 2022 și a fost un succes. Pentru R.M, rezultatul nu a fost greu de înghițit.

„Am fost operat de Dr. Gabriel Matei  într-o zi de luni și am fost acasă marți”, a spus R.M. “Și am putut să mănânc cina fără probleme. A fost un cadou grozav.”Câteva luni mai târziu acum, R.M spune că este „100 la sută mai bine” și îi mulțumește Dr. Gabriel Matei pentru revenirea la o viața normală.

„Dr. Gabriel Matei a fost foarte bun, foarte amabil și profesionist”, a remarcat R.M. „M-am dus în biroul lui și chiar am l-am simțit aproape de mine, și-a alocat mult timp să vorbească, să explice și să asculte. M-am simțit foarte în siguranță cu el. ”

„Operația am facut-o la Spitalul Gral din București—m-au tratat foarte bine, au avut grijă sa ma recuperez rapid iar tot personalul a fost de nota 10. Nu am decât lucruri bune de spus despre spital și personal.”

Întors acasă în Sibiu, R.M spune că trebuie să urmărească puțin mai atent ce mănâncă acum, dar a revenit la o rutină obișnuită, bucurându-se de pensie și petrecand mai mult timp cu familia. „Sunt un tip de școală veche”, spune el. „Îmi plac lucrurile simple”. Ca și timpul, acum că are din nou din belșug.


  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2024 Dr. Gabriel Matei