Se incarca...

appendix.jpg

Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Fara tratament chirurgical, apendicul inflamat se poate rupe si infectia se extinde prin sange sau in cavitatea abdominala, rezultand peritonita.

Odata pornit procesul inflamator, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind doar chirurgical.
Cu cat se intervine chirurgical mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila, cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate.

Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre cazuri, obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie ca urmare a unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).

MANIFESTARI CLINICE
Dureri abdominale in partea dreapta, abdomen inferior, care apar initial in capul pieptului, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, constipatie, diaree, subfebrilitate.
Apendicetomia este interventia chirurgicala de urgenta prin care se scoate apendicul inflamat in apendicita acuta.

PREGATIREA PENTRU OPERATIE
Diagnosticul de apendicita acuta :
– consult medic specialist chirurg
– ecografie abdomino-pelvina
– examen CT abdominal in unele cazuri
– analize de sange

ANESTEZIA
Apendicetomia se realizeaza sub anestezie rahidiana sau generala.

INTERVENTIA CHIRURGICALA
Apendicectomia se poate face prin abord laparoscopic (de preferat, datorita multiplelor avantaje)  sau clasic.

Apendicectomia prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), chirurgul incepe operatia prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului.
Se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina). Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 45 minute si se realizeaza sub anesthetize generala.

Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

Avantajele interventiei chirurgicale laparoscopice

 • incizii mai mici şi, prin urmare, cicatrici mai mici
 • timpul petrecut in spital este de 24 ore
 • un risc mai mic de infecţie sau sângerare după o intervenţie chirurgicală
 • timpul de recuperare mai mic
 • mai puţina durere
 • revenire la activitatile zilnice mai rapida

 

RECUPERAREA DUPA APENDICECTOMIE
In faza imediat postoperatorie, pacientul este monitorizat, in primele ore de la operatie dieta este lichidiana (ceai, apa plata), dupa care se reia dieta normala. Pacientul trebuie mobilizat precoce, la cateva ore dupa interventie. Tranzitul intestinal se reia, in general, la 12-24 de ore postoperator.
Externarea se face la 24 ore de la operatie. Incizia chirurgicala necesita minima ingrijire, firele de sutura (daca sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.
Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulentde la nivelul plagii, orice inflamatie (zona rosie) la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


3 comentarii

 • Kristina Purenciu

  18 mai 2021 at 09:20

  Buna ziua, am fost diagnosticata si tratată în martie 2021 cu bloc apendicular. Mi s-a sugerat sa-mi scot apendicele după 8 săptămâni.Acum sunt bine,nu am niciun simptom. Mai este cazul sa-mi scot apendicele?Mulțumesc.

  Răspunde

 • Ana

  27 feb. 2018 at 16:07

  Buna ziua dle doctor,

  Prezint dureri in fosa iliaca dreapta de mai bine de o saptamana. Durerea este mai mult surda si sacaitoare decat intensa insa in momentul savarsirii unui efort fizic devine mai intensa…Am facut un ecograf unde nu s-a vazut nimic, desi dna dr mi-a insistat apasand profund in zona respectiva, mi-a spus ca vede doar un perete ingrosat acolo…este posibil sa fie apendicita sa vreo anexita? nu era normal sa se vada la un ecograf 3d, un apendice inflamat sau o anexita?apendicita prezinte simptome pe perioade mai lungi?majoritatea cazurilor pe care le cunosc au avut manifestari mai rele si au avut nevoie de operatie imediata sau in cateva ore s-au intensificat durerile…dvs ce credeti ca ar putea fi si ce ma sfatuiti in continuare?

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   28 feb. 2018 at 08:26

   Poate fi vorba despre o apendicita.
   Va aștept la o consultație pentru a putea pune un diagnostic.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei