Procedura moderna pentru boala pilonidala

boala-bilonidala.jpg

Boala pilonidala – tratament minim invaziv

Ce este boala pilonidala?

Boala pilonidală sau sinusul pilonidal reprezinta o afectiune inflamatorie ce apare ca urmare a acumularii firelor de par in tesutul subcutanat din santul interfesier (zona sacro-coccigiana). Unii pacienți au doar un chist, altii prezinta un traiect fistulos, altii pot dezvolta un abces (punga de puroi).

Care sunt simptomele bolii pilonidale?

De obicei pacienții prezintă o secretie ce contine sange si lichid purulent in zona interfesiera. Unii pacienti prezinta durere locala și uneori febră.

Cum se trateaza boala pilonidala?

In trecut, tratamentul bolii pilonidale implica îndepărtarea zonei infectate și lasarea gaurii create deschisă sau închiderea prin fire de sutura.

In ultimul timp a aparut o procedura numita – tehnica Bascom “cleft lift”, aceasta devenind “standardul de aur” în chirurgia bolii pilonidale, deoarece rezultatele sunt mult mai bune decât in abordarea tradițională.

Cum știu dacă am nevoie de o intervenție chirurgicală?

Aceasta este o decizie pe care o luati impreuna cu medicul chirurg. Nu orice pacient care are boala pilonidală are implicit nevoie de operație. În general, persoanele care au episoade frecvente de infecție sau abces trebuie sa se gandeasca la interventia chirurgicala pentru a beneficia de o inbunatatire a calitatii vietii.

Beneficiile  acestei interventii chirurgicale

Cele mai semnificative beneficii ale acestei proceduri chirurgicale pentru boala pilonidală în comparație cu chirurgia pilonidală tradițională de excizie este riscul mai mic de recurență ( recidiva, reaparitie).
Recidiva scade de la aproximativ 25% pentru chirurgia de excizie până la 5% pentru tehnica cleft-lift, Boscom.

Ingrijirea postoperatorie este extrem de importanta pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale.

Ingrijirea corespunzatoare postoperatorie si prevenirea reaparitiei chisturilor pilonidale consta in:

– indepartarea parul din zona chistului in mod regulat, dar este posibil sa fie necesar epilatul definitiv. Imediat dupa operatie se recomanda sa evitati cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
– curatarea zilnica a zonei cu sapun cu glicerina, care tinde sa fie mai putin iritant.
– pastrarea zonei curata si uscata. Nu folositi pudre, uleiuri sau remedii din plante pe aceasta zona.
– evitarea sezutului prelungit pe suprafete dure.
– semnale de alarma postoperatorii-inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra.


  29 de comentarii

  • Marian Man

   21 mart. 2022 at 18:56

   Buna ziua!! De ceva timp am observat o mica găurică apărută în șanțul interfersier. Nu am avut probleme și nici disconfort, uneori se închidea alteori nu mai era deloc. Ieri a început să îmi apara că un chist cat o boaba de fasole și am început să am și dureri când stau în șezut. Am apăsat puțin și a început să curgă sânge, am conținuat sa apas până nu a mai curs nimic. Acum mă doare, dar este o durere suportabila. Menționez că ești prima data când mi sa întâmplat așa ceva. Ce ar trebui sa fac ??? Este un caz de operatie?

   Răspunde

   • Dr. Gabriel Matei

    22 mart. 2022 at 08:05

    Va aștept la o consultație la Spitalul Medicover din strada Pechea nr.8 sector 1 București pentru a discuta despre aceasta patologie.
    Dr. Gabriel Matei
    Chirurgie laparoscopica avansata
    https://www.gabimatei.ro

  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2022 Dr. Gabriel Matei