Operatia de by-pass gastric (scurt-circuit gastric)

before-after-gastric_bypass.jpg

Principiu
Tehnica restrictiva si malabsorbativa care permite diminuarea cantitatii de alimente ingerate (talia stomacului este redusa la un mic rezervor) si asimilarea acestor alimente de catre organism, gratie unui scurt-circuit intre o parte a stomacului si intestin (nici un organ nu este indepartat). Alimentele ajung direct in partea medie a intestinului subtire si sunt deci asimilate in cantitati mai mici.

Pierderea de greutate asteptata
De ordinul a 70-75 % din excesul ponderal la 2 ani

Durata medie a interventiei
2h 30-3 ore

Durata medie a spitalizarii
4 -8 zile

Mortalitate legata de interventie
0,5 %

Principalele riscuri si complicatii
Complicatii chirurgicale: ulcer, fistule sau ingustari la nivelul jonctiunii dintre stomac si intestin, hemoragii, ocluzie intestinala.

Carente nutritionale
Complicatii functionale: hipoglicemie postprandiala, dumpingsyndrome*, constipatie.

*dumpingsyndrome: senzatie de rau (cu palpitatii, dureri de cap, greturi, diaree) survenita imediat dupa masa. Acest sindrom se datoreaza ajungerii masive si rapide in intestin a alimentelor foarte bogate in grasimi si zahar.


    Lăsați un comentariu

    Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


    Dr. Gabriel Matei

    Medic primar chirurgie generală
    Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

    © 2024 Dr. Gabriel Matei