Operatia de by-pass gastric (scurt-circuit gastric)
Principiu
Tehnica restrictiva si malabsorbativa care permite diminuarea cantitatii de alimente ingerate (talia stomacului este redusa la un mic rezervor) si asimilarea acestor alimente de catre organism, gratie unui scurt-circuit intre o parte a stomacului si intestin (nici un organ nu este indepartat). Alimentele ajung direct in partea medie a intestinului subtire si sunt deci asimilate in cantitati mai mici.
Pierderea de greutate asteptata
De ordinul a 70-75 % din excesul ponderal la 2 ani
Durata medie a interventiei
2h 30-3 ore
Durata medie a spitalizarii
4 -8 zile
Mortalitate legata de interventie
0,5 %
Principalele riscuri si complicatii
Complicatii chirurgicale: ulcer, fistule sau ingustari la nivelul jonctiunii dintre stomac si intestin, hemoragii, ocluzie intestinala.
Carente nutritionale
Complicatii functionale: hipoglicemie postprandiala, dumpingsyndrome*, constipatie.
*dumpingsyndrome: senzatie de rau (cu palpitatii, dureri de cap, greturi, diaree) survenita imediat dupa masa. Acest sindrom se datoreaza ajungerii masive si rapide in intestin a alimentelor foarte bogate in grasimi si zahar.