8A37D164-D5B3-47B2-96FF-BBC3D87420ED.jpeg

Problema de bază la pacienții cu BRGE este că acidul din stomac ajunge în esofag . Bariera care împiedică acest lucru să se întâmple este complexă, iar cele mai frecvente cauze sunt reprezentate
1.Mușchiul din partea inferioară a esofagului – sfincterul esofagian inferior – poate deveni ineficient.
2.Este posibil ca cineva să aibă o hernie hiatală. In mod normal, esofagul ar trebui să fie în piept, iar stomacul ar trebui să fie în abdomen. Diafragma este un mușchi subțire care separă pieptul de abdomen. La persoanele cu hernie hiatală, stomacul s-a deplasat în sus deasupra diafragmei și în piept.
Când se întâmplă oricare dintre aceste probleme, bariera dintre stomac și esofag este mai puțin competentă și mai probabil să permită refluxul acidului gastric în esofag. O hernie hiatală tinde să facă bariera anti-reflux mai deschisă și mai slabă. În consecință, permite refluxul acid să apară mai ușor. Hernia hiatală în sine, de obicei, nu provoacă simptome decât dacă este foarte mare.

Terapia chirurgicală corectează aceste probleme de bază. Chirurgul poate trage stomacul înapoi în abdomen, corectând hernia hiatală.

În plus, indiferent dacă este prezentă sau nu o hernie hiatală, chirurgul poate lua partea superioară a stomacului  și o poate înfășura în jurul esofagului inferior(o procedură numită fundoplicatura). Acest lucru întărește mușchiul sfincterului esofagian inferior și ajută la prevenirea apariției refluxului acid.
Procedura se poate face aproape întotdeauna laparoscopic, folosind incizii foarte mici. De obicei, pacienții își vor petrece următoarele una sau două zile în spital. În mod normal, în câteva săptămâni, pacienții nu vor mai avea arsuri la stomac și nu vor mai avea nevoie să ia medicamente pentru arsuri la stomac.

Rata de satisfactie dupa aceasta procedura este de aproximativ 95% si depinde foarte mult de experienta chirurgului.

Complicațiile posibile dupa interventia chirurgicala sunt dificultăți la înghițire, balonare abdominală, diaree și greață.

Se pare că, candidatul ideal pentru operație este pacientul cu arsuri la stomac care răspunde foarte bine la terapia medicală, dar care nu doreste sa ia pe termen lung medicamente.
In cazul pacienților cu simptome atipice de BRGE, cum ar fi laringită sau astm, simptomele pot sa scada in intensitate mai greu . Nici pacienții cu un răspuns slab la terapia medicală ar putea să nu se descurce la fel de bine. Motivul principal pentru aceasta este că acești pacienți pot avea probleme în afară de BRGE care cauzează aceste simptome care nu răspund la tratament (simptome refractare).
Unii pacienți dezvoltă o strictură, care este o îngustare a esofagului cauzată de reflux acid sever.
O altă problema importanta  este esofagul Barrett. Aceasta este o situație în care mucoasa esofagului se schimbă într-un țesut potențial pre-malign. Majoritatea chirurgilor cred cu tărie că intervenția chirurgicală va reduce riscul de a dezvolta cancer și își vor informa astfel pacienții.
Există unii pacienti cu o hernie hiatală foarte mare, unde jumătate din stomac sau mai mult se află de fapt în piept. Terapia medicală disponibilă în prezent funcționează rar la acești oameni și, de obicei, este necesară intervenția chirurgicală

Chirurgia pentru BRGE ar trebui luată în considerare în trei circumstanțe:

1. Persoanele care au efecte secundare la terapia medicală pot necesita intervenții chirurgicale.
2. Persoanele care răspund slab la terapia medicală pot beneficia de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, după cum s-a menționat mai sus, unele simptome refractare pot fi fără legătură cu BRGE. Medicul ar trebui să fie cât mai sigur posibil că simptomele se datorează într-adevăr BRGE.
3. Persoanele care doresc să nu mai fie nevoite să ia medicamente pentru BRGE pot alege să se opereze.

Pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că rata de satisfacție generală este de aproximativ 95%, iar șansa de a nu mai avea simptome este de aproximativ 80%. Rareori un pacient mă întreabă despre ce se întâmplă cu pacienții care nu se descurcă bine; par să presupună că vor fi unul dintre cei 95% care au un rezultat bun. Mulți dintre acești pacienți pur și simplu nu răspund și trebuie să continue să ia medicamente.

Cu toate acestea, 1-2% din toți pacienții operați sunt mai rău după procedură. Ei au adesea dificultăți la înghițire, greață, dureri în piept sau dureri abdominale care sunt refractare la toate terapiile medicale și chirurgicale și care pot sa apara duopa fiecare masă pentru tot restul vieții.
Experiența ne-a învățat câteva lecții importante:

Nu există un substitut pentru experiența chirurgicală. Dacă aveți în vedere o intervenție chirurgicală pentru tratamentul BRGE, întrebați medicul dumneavoastră câte dintre aceste operații au făcut. Cele mai bune rezultate pot fi așteptate de la chirurgii care au efectuat 100-200 de operații sau mai mult.

Pacienții care se descurcă cel mai bine sunt cei cu arsuri la stomac simple care răspund  la terapia medicală. Dacă simptomele dumneavoastră nu răspund la tratamentul medical, întrebați-vă medicul despre cât de sigur este că simptomele sunt legate de GERD și nu de altceva.
Mai multe teste de diagnostic sunt obligatorii înainte de operație. Asigurați-vă că întrebați medicul dumneavoastră dacă toate testele necesare au fost finalizate și că rezultatele sugerează că se va obține un rezultat bun cu o operație de succes.
Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, șansele sunt favorabile pentru un răspuns bun, pe termen lung, la terapia chirurgicală pentru BRGE.


  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2022 Dr. Gabriel Matei