loading...

Rolul abordului laparoscopic in reducerea infectiilor intraspitalicesti

pensa.png

Chirurgia laparoscopica minim-invaziva – spitalizare de scurta durata si reluare rapida a activitatilor fizice

Dezvoltarea chirurgiei laparoscopice are ca rezultat reducerea cu 50% a ratelor de infectii dobandite in spital (infectii nosocomiale) si o reducere de 65% a ratei de reinternari in spital fata de chirurgia deschisa, clasica.

Acest studiu a fost realizat pentru colecistectomia laparoscopică vs. deschisă în 32,7% dintre pacienţi, pentru apendicectomia laparoscopica vs. deschisa la 24,0%, si pentru histerectomia laparoscopica vs. deschisa în 43,3%.

Datele au fost analizate in functie de localizarea infectiei: tractul urinar, infectii cutanate, tract respirator, flux sanguin, etc.

Ratele generale de infecţii dobandite in spital (nosocomiale) au fost de 4.09% pentru chirurgia deschisă şi de 2.11% pentru procedurile laparoscopice.

În analizele bazate pe 337 de pacienţi, colecistectomia laparoscopică şi histerectomia laparoscopica au fost fiecare asociate cu o reducere mai mare de 50% din totalul infecţiilor nosocomiale, comparativ cu chirurgia deschisa (66% reducere pentru colecistectomie laparoscopica vs deschisa; 52% reducere pentru histerectomie laparoscopica vs. deschisa).

La apendicectomia laparoscopica vs.deschisă nu au fost rezultate semnificativ diferite în ceea ce priveşte rata de dobandire a infecţiilor nozocomiale.

Întrucât chirurgia laparoscopica comportă riscuri mici de lezare a structurilor intraabdominale viscerale si vasculare, comparativ cu laparotomia, oferă o recuperare mai rapidă, durere mai mica postoperatorie, zile de spitalizare mai putine si efecte estetice mult mai bune.

Sursa: Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES)

3,316 total views, 1 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


© Dr. Gabriel Matei 2010-2019

Scroll Up