loading...

Rolul abordului laparoscopic in reducerea infectiilor intraspitalicesti

pensa.png

Chirurgia laparoscopica minim-invaziva – spitalizare de scurta durata si reluare rapida a activitatilor fizice

Dezvoltarea chirurgiei laparoscopice are ca rezultat reducerea cu 50% a ratelor de infectii dobandite in spital (infectii nosocomiale) si o reducere de 65% a ratei de reinternari in spital fata de chirurgia deschisa, clasica.

Acest studiu a fost realizat pentru colecistectomia laparoscopică vs. deschisă în 32,7% dintre pacienţi, pentru apendicectomia laparoscopica vs. deschisa la 24,0%, si pentru histerectomia laparoscopica vs. deschisa în 43,3%.

Datele au fost analizate in functie de localizarea infectiei: tractul urinar, infectii cutanate, tract respirator, flux sanguin, etc.

Ratele generale de infecţii dobandite in spital (nosocomiale) au fost de 4.09% pentru chirurgia deschisă şi de 2.11% pentru procedurile laparoscopice.

În analizele bazate pe 337 de pacienţi, colecistectomia laparoscopică şi histerectomia laparoscopica au fost fiecare asociate cu o reducere mai mare de 50% din totalul infecţiilor nosocomiale, comparativ cu chirurgia deschisa (66% reducere pentru colecistectomie laparoscopica vs deschisa; 52% reducere pentru histerectomie laparoscopica vs. deschisa).

La apendicectomia laparoscopica vs.deschisă nu au fost rezultate semnificativ diferite în ceea ce priveşte rata de dobandire a infecţiilor nozocomiale.

Întrucât chirurgia laparoscopica comportă riscuri mici de lezare a structurilor intraabdominale viscerale si vasculare, comparativ cu laparotomia, oferă o recuperare mai rapidă, durere mai mica postoperatorie, zile de spitalizare mai putine si efecte estetice mult mai bune.

Sursa: Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES)

 3,448 total views,  1 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Dr. Gabriel Matei
Absolvent al UMF "Carol Davila" din București (2003), medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia laparoscopică avansată.
În contact deschis cu pacienții și permanent devotat ocupației profesionale.

© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up