Despre chirurgia laparoscopica (minim invaziva)
Chirurgia laparoscopica – generalitati
Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate.
Un instrument subţire, numit laparoscop, este introdus in cavitatea abdomenului şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale.
Laparoscopul este dotat cu lentile ca si telescopul, pentru a amplifica structuri ale corpului, o lumină puternică, pentru a le lumina, si o camera video in miniatura.
Instrumentele chirurgicale de specialitate pot fi introduse in cavitatea abdominala prin incizii mici. Acest tip de chirurgie este numita “chirurgie minim invaziva”, datorita inciziilor foarte mici utilizate si totodata a impactului minim asupra structurilor organismului.
Termenul LAPARO provine de la un cuvânt grecesc care înseamnă “flanc” (regiunea corpului dintre coaste si solduri).
Laparoscopia (abordul minim invaziv) este interventia chirurgicala ideala pentru pacient pentru ca foloseste doar cateva incizii foarte mici, in comparatie cu chirurgia clasica deschisa, care necesită o incizie mai mare, ce taie si straturile de sub piele (muschi, etc.).
Inciziile mici provoaca daune minime organismului (piele, muschi, grasime), astfel că pacientul poate merge acasă mult mai devreme.
Mulţi oameni se pot întoarce la locul de muncă şi la rutina lor normala in trei până la cinci zile dupa operatie. În schimb, dupa operatia clasica deschisa, acest timp se poate prelungi pana la cateva saptamani.
Complicatiile postoperatorii si durerea dupa operatie sunt mult diminuate.
Inciziile pentru cele mai multe tipuri de chirurgie laparoscopica se vindeca fara cicatrici vizibile.
Ce fel de anestezie este folosita pentru interventiile laparoscopice?
Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generală (relaxeaza muschii si operatia se poate efectua in conditii optime).
Ce tipuri de interventii chirurgicale pot fi efectuate apeland la laparoscopie?
Tipurile de interventii chirurgicale care se pot realiza cu ajutorul acestor tehnici noi, minim invasive, sunt multiple.
Acestea includ interventiile pe abdomen, inima, organe de reproducere, nervi, ureche, nas, sinusuri, gat, articulatii, urologie si vase de sange.
Chirurgia laparoscopica minim invaziva poate fi o alegere potrivită pentru urmatoarele patologii:
Bolile organelor abdominale:
- calculi biliari – litiaza veziculara (pietre la fiere) colecistita litiazica
- scoaterea splinei deteriorate sau bolnave
- chirurgia peretelui abdominal – hernii inghinale.ombilicale,epigastrice,incizionale (eventratii)
- boala de reflux gastroesofagian (GERD)
- patologia stomacului, intestinului subtire, colonului (intestinul gros) sau rectului
- apendicectomia
- infertilitatea masculina (varicocelul)
Procedurile ginecologice, inclusiv:
- dureri pelvine de cauze incerte (laparoscopia diagnostica)
- chisturi ovariene
- endometrioza
- aderente pelvine
- sarcina ectopica (extrauterina)
- infertilitatea
- histerectomia pentru leziuni benigne (fibrom, adenomioza, etc.)
- ligatura trompelor uterine
Care sunt posibilele riscuri asociate laparoscopiei?
Deoarece laparoscopia implică “daune” minime la nivelul tesuturilor organismului, aceasta este, în general, mult mai sigura decât interventiile clasice deschise.
O complicatie este o problemă neprevăzută, care apare în timpul sau după intervenţia chirurgicală, cum ar fi hemoragii interne sau leziunile unui organ sănătos.
Riscurile pentru orice tip de interventie chirurgicala pot fi mai mari pentru persoanele care sunt obeze, fumatoare sau au probleme de sănătate asociate (boli de inima, diabet, boli care scad imunitatea).
Laparoscopia necesită anestezie generală, care poarta anumite riscuri. Anestezia generala, moderna, este mult mai sigura iar reacţiile adverse sunt rare.
Leziunile vaselor de sange sau ale organelor interne, care pot provoca sângerări, reprezinta o complicatie rara dar posibila a laparoscopiei.
Uneori, operatia nu poate fi finalizata cu succes prin laparoscopie.
In acel moment, medicul poate converti interventia la cea clasica pentru a finaliza operatia (chiar si medicii cei mai experimentaţi, uneori, descopera in timpul operatiei ca nu o pot finaliza asa cum a fost planificata – laparoscopic).
Boala pacientului, de exemplu, se poate dovedi a fi diferita sau mai extinsă decât a crezut iniţial. Pacientii care au avut interventii chirurgicale anterioare în aceeaşi zonă pot dezvolta tesut cicatricial, care fac dificila pentru medic interventia laparoscopica.
14 comentarii
Adriana Cotoi
26 sept. 2023 at 13:50
Bună ziua domnule doctor va rog frumos dacă îmi puteți da un răspuns în următoarea problema? AM FOST OPERATA DE HERNIE INGHINALA IN 2021 AM STAT ACASA 6 SAPTAMANI. DAR AM AVUT DURERI ACCECTABILE DE VREO 3 LUNI AM DURERIf mari de spate in locul cu operatia parca ma arde nu știu ce sa fac lucrezi sant activa dar nu mai pot am fost la medic fac FIZIOTERAPIE DAR NU MA LASA PARCA AM UN CUTIT ACOLO! VA MULȚUMESC FRUMOS