Se incarca...Blog

ARTICOLE

Lipomul.jpg

Lipomul este o formatiune de grasime dezvoltata sub piele care apare din cauza unei supraaglomerari de celule grase. Medicii consideră lipoamele ca fiind tumori benigne, ceea ce înseamnă că sunt creșteri anormale necanceroase.
Cu toate acestea, pacientii pot dori să elimine un lipom care provoacă durere, complicații sau alte simptome. Unele persoane au, de asemenea, îngrijorări cu privire la aspectul estetic al lipoamelor.

Lipomele pot apărea oriunde pe corp unde sunt prezente celulele grase, dar tind să apară mai frecvent pe umeri, piept, trunchi, gât, coapse și axile. În cazuri mai puțin obișnuite, se pot forma și în organe interne, oase sau mușchi.
Lipomele se simt moi și se pot mișca ușor sub piele atunci când  apasati pe ele. De obicei cresc lent pe o perioadă de luni sau ani și ating de obicei o dimensiune de aproximativ 2-3 centimetri. Ocazional, se pot desvolta lipoame gigantice, care pot crește până la mai mult de 10 cm.

De ce se formeaza lipoamele?

Unii pacienti moștenesc o genă defectă de la părinții lor, care poate provoca unul sau mai multe lipoame. Aceasta este rară și este cunoscută sub denumirea de lipomatoză multiplă familială.
Lipomele pot apărea mai frecvent la persoanele cu afecțiuni medicale specifice, cum ar fi:
– sindromul Gardner
– sindromul Cowden
– boala lui Madelung

Cum se manifesta lipoamele?

Lipomele sunt de obicei nedureroase, cu excepția cazului în care afectează articulațiile, organele, nervii sau vasele de sânge. În cele mai multe cazuri, acestea nu provoacă alte simptome.
O persoană cu un lipom care apare mai adânc sub piele ar putea să nu o poată vedea sau simți. Cu toate acestea, un lipom profund poate pune presiune asupra organelor interne sau a nervilor și poate cauza simptome asociate. De exemplu, o persoană cu un lipom pe sau în apropierea intestinelor poate prezenta greață, vărsături și constipație.

Factori de risc pentru dezvoltarea lipoamelor

– colesterolul ridicat și obezitatea sunt factori de risc pentru dezvoltarea unui lipom.
Studiile estimează că aproximativ 1 la sută dintre oameni au un lipom.

Persoanele care au o rudă de familie cu unul sau mai multe lipoame au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, lipoamele apar mai mult la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Când trebuie sa consultati medicul chirurg ?

– cand lipomul creste brusc sau devine dureros
– din considerate estetice

Diagnostic

Medicii pot diagnostica de obicei un lipom prin  o simplă examinare fizică.
Adesea este indicata si ecografia de parti moi.

Când este necesară excizia chirurgicala?

Operatie lipom

– atunci cand este mare sau se dezvoltă rapid
– provoacă simptome deranjante, cum ar fi durerea și disconfortul
– interferează cu funcțiile normale ale corpului
– provoacă stres din motive estetice

Interventia chirurgicala se face frecvent cu anestezie locala, dar exista si cazuri cand este necesara anestezia generala.
După operație, medicul va trimite lipomul la un laborator pentru analiză. Aceste tipuri de operații vor lăsa adesea o cicatrice mică doar după ce rana s-a vindecat.


versa-lifter.jpg

Colecistectomia laparoscopica este cea mai frecventa interventie chirurgicala din sfera chirurgiei gastro-intestinale.

In ultimul timp, datorita dorintei de reducere a traumei chirurgicale au aparut tehnicile chirurgicale NOTE si “Chirurgia printr-o singura incizie” (LESS, SILS) care au anumite limitari tehnice si de multe ori pot fi greu de realizat.

VERSA LIFTER este un sistem de suspensie a unui organ intraabdominal, de unică folosință, destinat interventiilor chirurgicale laparoscopice.

Prin aceasta tehnica se creează mai mult spațiu în abdomen și se îmbunătățește vizibilitatea în timpul operației, avand un rezultat chirurgical mai bun.

Acest dispozitiv poate fi repozitionat si reglat intraoperator, chirurgul avand o mai mare flexibilitatea in timpul interventiei chirurgicale.

Datorită designului unic, acest dispozitiv faciliteaza realizarea interventiei chirurgicale cu mai putine incizii și îmbunătățirea rezultatului cosmetic pentru pacient.

Dispozitivul este în prezent folosit pentru a suspenda următoarele organe: uter, colon, stomac, colecist și vezica urinara.

AVANTAJE:

  • reduce numarul inciziilor cu rezultate estetice mult mai bune.
  • refacerea dupa operatie este mult mai rapida si reintoarcerea la o viata normala se face intr-un timp mult mai scurt.
  • dureri postoperatorii semnificativ mai scazute.
  • rata de complicatii postoperatorii este foarte mica.

gallstoneillustration-58c44b243df78c353ca15d6d.jpg

Interviu Hotnews despre litiaza veziculara

Auzim de foarte multe ori oameni care se plang, dupa ce mananca alimente mai grase sau in exces, de dureri de “bila” sau de “fiere”.
Dr. Gabriel Matei, medic primar chirurgie generala,  a explicat de ce avem aceste dureri, insotite de greturi si gust amar si cand este cazul sa mergem la doctor?

“Cea mai frecventa patologie a colecistului (“fierea, bila”) o reprezinta calculii de la nivelul acestuia. Aproximativ 40% din populatie sufera la un moment dat de aceasta problema. De asemenea, este si cea mai frecventa interventie chirurgicala din sfera chirurgiei generale[…] Singurul tratament in cazul litiazei veziculare este cel chirurgical,de preferat  prin abord minim invaziv laparoscopic”, a precizat Dr. Gabriel Matei.

Care sunt principalele probleme care pot aparea la nivelul vezicii biliare si care este cauza acestora?

Dr. Gabriel Matei: Cea mai frecventa patologie a colecistului (a fierei, a bilei) o reprezinta calculii de la nivelul acestuia. Aproximativ 40% din populatie sufera la un moment dat de aceasta problema. De asemenea, este si cea mai frecventa interventie chirurgicala din sfera chirurgiei generale.De obicei, femeile sunt mai predispuse la aceasta patologie (dupa varsta de 40 de ani si femeile supraponderale).

Cauza principala este o dereglare la nivelul metabolismului grasimilor (dislipidemii).

Factori favorizanti: dislipidemia,obezitatea, sedentarismul, sarcina.

Care sunt simptomele calculilor biliari?

Dr. Gabriel Matei: Ar trebui sa mergem la doctor atunci cand apar (dupa ce mancam alimente putin mai grase), dureri in partea dreapta, sub coaste (acestea pot sa apara si in capul pieptului), insotite de greata, uneori de varsaturi si frecvent de un gust amar dimineata.
In prima faza, pacientul care prezinta astfel de simptome ar trebui sa mearga la medicul gastroenterolog, care in urma unei consultatii si a unei  ecografii va putea stabili un diagnostic. Daca este vorba de o litiaza veziculara ar trebui sa consultam un medic chirurg.Simptomatologia nu este specifica, ea poate sa apara si in cazul unei probleme la nivelul stomacului, la nivelul duodenului, la nivelul tractului digestiv in general.

Ce solutie de tratament exista?

Dr. Gabriel Matei: Singurul tratament in cazul litiazei veziculare este cel chirurgical, prin abord minim invaziv laparoscopic. Nu exista un alt tratament, care sa sparga pietrele, ca in cazul pietrelor renale, unde exista o solutie de eliminare.

Exista riscuri ale operatiei?

Dr. Gabriel Matei: Orice interventie chirurgicala are riscuri, dar ele sunt din ce in ce mai reduse intr-o clinica care are o cazuistica importanta si multe interventii laparoscopice.

Care este durata de recuperare?

Dr. Gabriel Matei: Operatia dureaza in jur de 45 de minute si se realizeaza doar cu anestezie generala. Dupa interventia chirurgicala laparoscopica,  pacientul sta internat in spital  timp de 24 ore.

Care sunt riscurile pentru pacientii care refuza interventia chirurgicala?

Dr. Gabriel Matei: Riscurile sunt numeroase. In primul rand, complicatiile redutabile ale litiazei veziculare: icterul mecanic si pancreatita acuta.

Autor: Alexandra Ciordas. HotNews


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei