Se incarca...Blog

ARTICOLE

8B58D872-93FA-4FDE-B41F-4C794A07549F_1_201_a.jpeg

Abordarea multidisciplinară este esențială în cazul endometriozei colorectale, pentru a avea o intervenție de succes.
🔹Ce este endometrioza colorectală? 🔹
Endometrioza este o boală din ce în ce mai frecventă, benignă și multi-organică. Aceasta este caracterizată prin prezența celulelor endometriale în afara uterului.
Există 3 tipuri de endometrioză:
✔ Peritoneală
✔ Endometriomul ovarian
✔ Endometrioza infiltrativă profundă.

ℹ️ Endometrioza profundă este forma cea mai agresivă, definită ca endometrioză situată la mai mult de 5 mm sub suprafața peritoneală.

În cazul în care este implicat și intestinul, este necesară o abordare multidisciplinară, între chirurgul colorectal și ginecolog.
O abordare multidisciplinara are o serie de avantaje:
✔ plan de tratament eficient
✔ reducerea incidenței complicațiilor intra și post-operatorii
✔ îngrijirea standardizată a pacienților
✔ rezultate îmbunătățite pe termen lung

🔹Ce scop are intervenția laparoscopică?🔹
✔ rezecarea nodulii endometriozici
✔ reducerea durerii
✔ reducerea ratei de apariție
✔ îmbunătățirea fertilității fără a compromite funcția ovariană

🗣 Îți recomand tratamentul chirurgical minim-invaziv într-un centru cu experiență pentru endometrioză. În acest fel, se poate planifica consilierea pacienților și se poate implementa planul de tratament, pentru a avea cele mai bune rezultate.

024D544D-E7A3-4E50-A397-EBAFF44637CC_1_201_a.jpeg

Primesc frecvent întrebări legate de hernia inghinală de la pacienții care ajung la mine pentru o consultație chirurgicală. Acestea sunt cel mai des întâlnite întrebări.
🔸Cum îmi dau seama că am hernie inghinală, înainte de a ajunge la consultație?🔸
Hernia inghinală poate fi recunoscută foarte ușor după simptomele specifice:
✔️ o durere de intensitate mică, resimțită ca o jenă
✔️ senzație de slăbiciune, greutate, presiune, furnicături sau senzație de arsură în abdomen, inghinal sau scrot.
Este foarte posibil ca aceste simptome să se agraveze atunci când stai în picioare pentru perioade mai lungi de timp sau când încordezi mușchii abdominali.
În marea majoritatea a cazurilor, poate fi observată o umflătură în zona inghinală, care poate fi împinsă înapoi. Atunci când se instalează hernia inghinală, senzația este de durere sau că ceva este rupt.
‼️ Cauza apariției herniei inghinale nu este ridicarea obiectelor grele, ci o slăbiciune congenitală a mușchiului.

🔸 Se poate complica o hernie? 🔸
Da. O hernie nu dispare de la sine și aproape întotdeauna dezvoltă complicații, mai ales dacă este ignorată mult timp. Presiunea resimțită inițial se transformă în durere, care iradiază în șold, spate, picior și organe genitale. Durerea resimțită te va împiedica să te bucuri de activitățile zilnice, de vacanța cu familia. Chiar și viața sexuală va avea de suferit.

🔸 Când devine hernia inghinală o urgență?🔸
Hernia devine o urgență în situația în care intestinul subtire este strangulat, iar alimentarea cu sânge a acestuia este blocată. Fără alimentarea cu sânge, țesutul prins se va umfla, va muri și va deveni infectat. În aceste cazuri, pot apărea febră, frisoane, greață, vărsături, sânge în scaun sau chiar lipsa scaunului . Îți recomand să mergi de urgență la spital dacă ai aceste simptome.

🔸 Cum pot scăpa de hernia inghinală?🔸
Intervenția chirurgicală laparoscopică este singura metodă prin care poate fi reparată o hernie inghinală. În cadrul acesteia, chirurgul acoperă defectul parietal cu o plasă pe care o fixează cu adeziv bio-compatibil. Recuperarea este rapidă, iar spitalizarea este de 24 ore. Pe scurt, te poți întoarce rapid la viața de dinainte după o astfel de intervenție.
🗣 Îți recomand să renunți la rușinea de a veni la un consult, chiar dacă hernia este localizată în zona intimă. Orice zi de amânare poate duce la complicații grave. Cu cât faci mai devreme operația, cu atât te vei simți mai bine – fizic și emoțional.

ED768AAF-4AB4-457C-AA3C-0B1378DD20B5.jpeg

Atunci când apare, hernia hiatală îți afectează întreaga viață. Nimic nu mai este la fel, iar orice activitate pe care o desfășori duce la apariția arsurilor la stomac și a regurgitării alimentare.
Refluxul acid este o boală cronică și progresivă care erodează încet și insidios calitatea vieții și nivelurile de energie ale pacientului. Pe măsură ce conținutul gastric ajunge în esofag, mușchii esofagieni retrag si scurtează esofagul favorizând dezvoltarea herniei hiatale și progresia herniei paraesofagiene de tip 1 la tip 3. Iar acest lucru se traduce prin creșterea ratei complicațiilor chirurgicale.
🗣 Pentru a opri progresia bolii, ai nevoie de o intervenție laparoscopică!
🔸 Ce experiențe au pacienții care au ales intervenția laparoscopică a herniei hiatale?🔸
Pacienții care au ales acest tip de intervenție pentru repararea herniei hiatale au spus că au văzut îmbunătățiri considerabile la nivelul:
✔ Disfagiei
✔ Condiției fizice
✔ Stării emoționale
✔ Interacțiunii sociale
✔ Energiei resimțite
✔ Scorurilor generale de sănătate
‼️ Pe scurt, calitatea vieții s-a îmbunătățit, iar simptomele supărătoare fie s-au atenuat, fie au dispărut. În plus, recuperarea după operație este rapidă, durerea minimă, iar rata complicațiilor este scăzută.
🗣 Repararea herniei hiatale prin laparoscopie este descrisă de majoritatea pacienților ca o intervenție chirurgicală care schimbă viața.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei

Scroll Up