Blog

ARTICOLE

90A86AE4-E86C-4AF2-89C6-29D078035AC2.jpeg

🗣 ”Am resimțit primele dureri acum un an, undeva în partea dreaptă. Inițial, m-am gândit că este de la fiere. Mi s-a recomandat să fac o colonoscopie și un set de analize. Totul a fost in regulă, cu excepţia anemiei. Nu m-am ingrijorat prea tare din această cauză. Mama a avut anemie toată viaţa, aşa că am pus-o pe seama geneticii şi am stat liniştită.”

🗣 ”Doar că durerile au revenit, fix la masa de Paște, după ce am gustat doar un pic de carne şi un ou. Ce putea să mai aibă bila ca să mă deranjeze atat de tare? Nu mai puteam suporta durerile, aşa că am chemat ambulanţa. Doamna doctor mi-a administrat un calmant şi a pus durerile tot pe seama bilei.”

🗣 La o săptămână după acest episod, durerile au revenit. Mult mai mari. Atât de mari, încât nu le mai puteam suporta. În urma unui consult, mi s-a spus că ceva este clar în neregulă și nu ține de bilă sau colecist. // M. Ioana, Constanța

*** Când a ajuns la mine, M. Ioana trecuse deja prin câteva episoade de dureri cumplite, a căror sursă nu putea fi identificată. M-am uitat pe analize și pe rezultatele examenului de computer tomografic. În acel moment, am avut o primă suspiciune de diagnostic, care îmi doream să nu se adeverească. Din nefericire, suspiciunea a devenit certitudine: tumoră de colon, care necesita intervenție chirurgicală de urgență. I-am explicat pacientei ce se poate întâmpla dacă nu facem intervenția. Nu mai era de aşteptat, aşa că am programat-o pentru operaţie, pe care am realizat-o după o săptămână. O intervenție laparoscopică, sigură și minim invazivă. Operația a decurs foarte bine. Nu am cum să pun în cuvinte atmosfera de aici şi modul personalului de a se purta. M-am născut a doua oară, şi asta, datorită lor”

🔹🔹🔹 Viața nu se sfârșește odată cu un diagnostic dificil. Merge mai departe, cu ajutorul nostru, al specialiștilor care pot reda o nouă șansă la viață. Te aștept la un consult chirurgical! ___

👨‍⚕️ Dr. Gabriel Matei
🌐 https://gabimatei.ro/cancerul-colorectal/


IMG_2510.jpg

Operatie cancer rect

Chirurgia transanala minim invazivă (TAMIS) reprezinta o tehnica chirurgicala minim invaziva pentru îndepărtarea polipilor benigi și a unor tumori in stadii incipiente localizate la nivelul rectului.
Beneficiul major al procedurii TAMIS este acela ca se realizează transanal cu un dispozitiv special, fara a necesita incizii la nivelul abdomenului.
Această interventie fără cicatrici oferă o revenire rapidă la funcția intestinală normală.
Prin procedura TAMIS se va îndepărta cu precizie țesutul bolnav, lăsând restul lumenului intestinal natural să funcționeze în mod normal.

Înainte de operatie cancer rect

Chirurgul dvs. vă poate prescrie un regim de golire a intestinului pentru a vă curăța colonul in vederea interventiei TAMIS. Procesul implică îndepărtarea materiilor fecale prezente în colon și rect pentru a reduce riscul de infectare și pentru a asigura oimagine clară a chirurgului în timpul procedurii.

Interventia chirurgicala

TAMIS se efectuează sub anestezie generală, astfel încât veți fi adormit pe toată durata operației.Un dispozitiv TAMIS s este plasat în interiorul canalului anal pentru a oferi accesul chirurgului la rect.
Rectul este umflat cu gaz – dioxid de carbon (similar cu o colonoscopie), care oferă vizibilitatea chirurgului și un spațiu optim de lucru.

Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

O cameră de înaltă definiție și instrumente laparoscopice specializate sunt plasate prin dispozitivul TAMIS, permițând chirurgului să opereze cu cea mai mare precizie.
Formatiunea tumorala este îndepărtată și rectul este suturat pentru a permite peretelui rectului să se vindece.
Odată ce operația este completă, dispozitivul TAMIS este îndepărtat și gazul este evacuat.

Dupa interventia chirurgicala

Pacienții TAMIS sunt în mod obișnuit externati în 24 de ore de la operație, fără restricții alimentare și fără dureri. Pacienții nu vor avea cicatrici deoarece singurele incizii se află în interiorul rectului.

Cine beneficiaza de chirurgia transanala minim invazivă TAMIS?
– pentru leziuni benigne și câteva forme de cancer precoce ale rectului (Tis, T1).
În cancerele timpurii, celulele canceroase sunt cel mai probabil conținute în interiorul tumorii și nu s-au răspândit încă.
– pentru unele tipuri de cancer mai avansate, cum ar fi cele dinT2.
– este rar efectuat pentru tumori avansate (T3, T4) atunci când cancerul este probabil să se fi extins în afara locului de tumoare primară.
– poate oferi doar tratament paliativ pentru tumorile T3 și T4

Medicul dvs. va lua în considerare mai mulți factori pentru a determina dacă sunteți candidat la o procedură TAMIS.
Eligibilitatea depinde de dimensiunea și tipul tumorii, localizarea tumorii în rect, și experiența chirurgului.
Studiile efectuate au arătat că TAMIS este eficient pentru leziunile benigne și pentru unele cancere incipiente localizate la nivelul rectului.

Chirurgia transanala minim invazivă ( operatie cancer rect) este mai puțin frecvent efectuată pentru cancerele avansate.

În timp ce TAMIS oferă beneficii pentru cancerele timpurii, chirurgia laparoscopica este mai eficientă pentru tumorile avansate.
Consultați-vă medicul pentru a stabili ce procedură este cea mai bună pentru tratarea patologiei dumneavoastră.

Cititi mai multe articole despre diagnosticul si tratamentul cancerului de rect :
Operatie laparoscopica cancer rectal
Prezentare de caz cancer rect
Brosura pentru pacienti despre cancerul colo-rectal


colon-sigmoid.jpg

Cancerul colorectal

Colonul reprezintă porţiunea tubului digestiv situată între portiunea finala a intestinului subtire şi rect, cu o lungime de aproximativ 150 cm.
Din punct de vedere anatomic, colonul este format din 7 părţi succesive ce împreună alcătuiesc cadrul colic:

  • cecul;
  • colonul ascendent;
  • unghiul drept (hepatic) al colonului;
  • colonul transvers;
  • unghiul stâng (splenic) al colonului;
  • colonul descendent;
  • colonul sigmoid;
  • Rectul este format din 2 părţi distincte anatomic:
    – ampula rectală;
    – canalul  anal.

Colonul are trei funcţii principale:

  • digerarea  si absorbtia nutrientilor din mancare
  • concentrarea materiilor fecale  si absorbtia  fluidelor  (si electroliti) din acestea
  • stocarea şi evacuarea  de materii fecale

Partea dreaptă a colonului joacă un rol major în absorbţia de apa şi electroliţi, în timp ce partea stanga este responsabila pentru depozitarea şi evacuarea materiilor fecale.
Cancerul este transformarea celulelor normale, astfel incat acestea cresc si se multiplica anormal.
Cancerul colorectal este al doilea cancer ca frecventa pe plan mondial.

Care sunt persoanele cu risc in dezvoltarea cancerului colo-rectal
Deşi cancerul colorectal poate aparea la orice varsta, mai mult de 90% dintre pacienţi au varste de peste 40 de ani, moment din care riscul se dublează cu fiecare zece ani. În plus, faţă de vârstă, alţi factori de risc includ istoricul familial de cancer colorectal şi polipi şi o istorie personală de colita ulcerativa, boala Crohn, polipi sau cancer la alte organe, mai ales de san sau uter,dieta saraca in fibre si bogata in grasimi.

Cum se dezvolta cancerul colo-rectal?
Este general acceptat faptul că aproape toate cancerele colorectale se dezvolta din polipi benigni. Aceste creşteri de tesut colonic apar pe peretele intestinal şi pot creşte, în cele din urmă, în mărime şi se pot transforma in cancer. Indepartarea polipilor benigni are un rol important in medicina preventivă.

Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea rectală (rectoragiile) şi schimbările legate de tranzitul intestinal, cum ar fi perioadele de alternanta de constipaţie cu diaree. Durerile abdominale şi pierderea în greutate sunt, de obicei, simptomele care indică o leziune colorectala extinsa.
Din păcate, mulţi polipi sau cancere incipiente nu reuşesc să producă simptome.

Screening cancer colo-rectal

Prin urmare, este important ca examenul de rutină sa includa proceduri de detectare a cancerului colorectal, la persoanele peste 50 de ani (la persoanele care nu intra in categoriile de risc).
Există mai multe metode pentru detectarea precoce a cancerului colorectal.
Acestea includ tuseul rectal, un test de detectare a sangelui din materiile fecale, sigmoidoscopia flexibila si colonoscopia. Persoanele care au o ruda de gradul I (parinte sau un frate), cu cancer de colon sau polipi ar trebui să înceapă testele de screening de cancer de colon la vârsta de 40 de ani.

Cum se trateaza cancerul colo-rectal?

Cancerul colorectal necesită o intervenţie chirurgicală, în aproape toate cazurile,pentru o vindecare completă.
Radiaţiile şi chimioterapia sunt folosite ca metode adjuvante faţă de intervenţia chirurgicală.
Rata de vindecare scade la 50% sau mai puţin, atunci când este diagnosticat în faze avansate.
5% din toţi pacienţii cu cancer colorectal necesita o colostomie (anus contra naturii) dupa interventia chirurgicala.
Interventiile chirurgicale pentru cancer colorectal se pot efectua:
– pe cale deschisa
pe cale laparoscopica (minim invaziva)
Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

Cancerul colo-rectal poate fi prevenit?
Cel mai important pas spre prevenirea cancerului de colon este efectuarea unui test de screening.
Orice test de screening anormal ar trebui să fie urmat de o colonoscopie.

Colonoscopia oferă o examinare detaliată a intestinului. Polipii pot fi identificati şi de multe ori chiar eliminati în cursul colonoscopiei.
Există unele dovezi că dieta poate juca un rol semnificativ in prevenirea cancerului colorectal. Din ceea ce ştim, un aport ridicat de fibre, dieta saraca in grasimi este singura măsură alimentara care ar putea ajuta la prevenirea cancerului colorectal.
În cele din urmă, trebuie să se acorde o atenţie deosebita la schimbările de tranzit intestinal. Orice modificare, cum ar fi constipaţia persistenta, diareea, sau sangerarile rectale, ar trebui să fie discutata cu medicul dumneavoastră.

Dupa interventia chirurgicala

Urmărirea postoperatorie ar trebui să includă următoarele:

  • examen colonoscopic la trei luni dupa operatie, un an si la trei ani
  • examen CT abdominal si pelvin
  • test pentru sangerarile oculte, urmat de colonoscopie în cazul în care rezultatul testului este pozitiv.

Un alt instrument de screening reprezinta măsurarea antigenului carcinoembrionar (CEA) pentru a testa recurenţa, recidiva cancerului colorectal.
CEA trebuie să fie măsurat înainte de intervenţia chirurgicala pentru cancer de colon si apoi la intervale de doua-trei luni.


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2024 Dr. Gabriel Matei