Se incarca...Blog

ARTICOLE

024D544D-E7A3-4E50-A397-EBAFF44637CC_1_201_a.jpeg

Primesc frecvent întrebări legate de hernia inghinală de la pacienții care ajung la mine pentru o consultație chirurgicală. Acestea sunt cel mai des întâlnite întrebări.
🔸Cum îmi dau seama că am hernie inghinală, înainte de a ajunge la consultație?🔸
Hernia inghinală poate fi recunoscută foarte ușor după simptomele specifice:
✔️ o durere de intensitate mică, resimțită ca o jenă
✔️ senzație de slăbiciune, greutate, presiune, furnicături sau senzație de arsură în abdomen, inghinal sau scrot.
Este foarte posibil ca aceste simptome să se agraveze atunci când stai în picioare pentru perioade mai lungi de timp sau când încordezi mușchii abdominali.
În marea majoritatea a cazurilor, poate fi observată o umflătură în zona inghinală, care poate fi împinsă înapoi. Atunci când se instalează hernia inghinală, senzația este de durere sau că ceva este rupt.
‼️ Cauza apariției herniei inghinale nu este ridicarea obiectelor grele, ci o slăbiciune congenitală a mușchiului.

🔸 Se poate complica o hernie? 🔸
Da. O hernie nu dispare de la sine și aproape întotdeauna dezvoltă complicații, mai ales dacă este ignorată mult timp. Presiunea resimțită inițial se transformă în durere, care iradiază în șold, spate, picior și organe genitale. Durerea resimțită te va împiedica să te bucuri de activitățile zilnice, de vacanța cu familia. Chiar și viața sexuală va avea de suferit.

🔸 Când devine hernia inghinală o urgență?🔸
Hernia devine o urgență în situația în care intestinul subtire este strangulat, iar alimentarea cu sânge a acestuia este blocată. Fără alimentarea cu sânge, țesutul prins se va umfla, va muri și va deveni infectat. În aceste cazuri, pot apărea febră, frisoane, greață, vărsături, sânge în scaun sau chiar lipsa scaunului . Îți recomand să mergi de urgență la spital dacă ai aceste simptome.

🔸 Cum pot scăpa de hernia inghinală?🔸
Intervenția chirurgicală laparoscopică este singura metodă prin care poate fi reparată o hernie inghinală. În cadrul acesteia, chirurgul acoperă defectul parietal cu o plasă pe care o fixează cu adeziv bio-compatibil. Recuperarea este rapidă, iar spitalizarea este de 24 ore. Pe scurt, te poți întoarce rapid la viața de dinainte după o astfel de intervenție.
🗣 Îți recomand să renunți la rușinea de a veni la un consult, chiar dacă hernia este localizată în zona intimă. Orice zi de amânare poate duce la complicații grave. Cu cât faci mai devreme operația, cu atât te vei simți mai bine – fizic și emoțional.

8066B790-27C4-493B-A443-D9EF29A416C3.jpeg

Hernia inghinală produce o stare accentuată de disconfort. Sunt câteva simptome care pot fi ușor reperate, iar atunci când le ai, îți recomand să vii la un consult și să te programezi pentru o intervenție chirurgicală cu dureri minime și recuperare rapidă.
🔸Care sunt cel mai des întâlnite simptome?🔸
✔️ o durere de intensitate mică – jenă dureroasă,
✔️ senzație de slăbiciune, greutate, presiune, furnicături sau senzație de arsură în abdomen, înghinala sau scrot.
✔️ o umflatură în zona inghinală sau scrot, pe care o puteți împinge înapoi cu o presiune ușoară sau care devine mai mică sau dispare atunci când vă culcați. Umflătura poate deveni mai mare pe parcursul zilei.
‼️ Este foarte posibil ca simptomele să se agraveze atunci când stați in picioare pentru perioade lungi de timp sau în momentele în care ridicați obiecte grele și jucați sport, solicitând mușchii abdominali.
🗣”Secretul” care face intervenția chirurgicală pentru hernie inghinală să fie cu dureri minime si recuperare rapidă!
Pentru acest lucru, este obligatoriu ca plasa sa fie fixată cu un adeziv special, biocompatibil. Fixarea este la fel de fermă, marele avantaj fiind diminuarea considerabilă a durerilor postoperatorii și recuperarea mai rapidă.

Vezi interventia chirurgicala 

🔸Ce alte avantaje mai are operația laparoscopică de hernie inghinală ?
✔️ Cicatrici cu greu vizibile
✔️Efortul fizic permis rapid
✔️Minim invazivitate
Nu lăsa durerea să se acutizeze! Imediat ce observi semnalele de alarmă, programează-te pentru un consult!

DD73C64C-FE07-4450-8081-90390FAFF3AC.jpeg

Dacă suferi de BRGE, îți ofer 4 motive pentru care să acționezi acum și să nu lași refluxul cronic să îți afecteze viața!
1️⃣ Nu poți sta culcat în pat- Acidul stomacului curge înapoi în esofag. Nici atunci când dormi nu este mai ușor, deoarece trebuie să ridici capul patului sau să dormi cu mai multe perne sub cap.
2️⃣ Mâncatul este un chin – Dezvolți o intoleranță pentru o mare parte a alimentelor și te lupți pe tot parcusul zilei cu arsuri la stomac
3️⃣ Nu mai poți să faci activități fizice- BRGE face aproape imposibilă desfășurarea activităților fizice preferate. Mișcarea fizică excesivă sau acțiunile, cum ar fi aplecarea, pot precipita mișcarea conținutului gastric în esofag, provocând exacerbarea simptomelor.
4️⃣ Întreaga ta viață este programată în jurul administrării medicamentelor
🔸 Ce poți să faci? 🔸
🗣 Dacă vrei să scapi de tratamentul cronic cu medicamente antiacide și antireflux, îți recomand intervenția chirurgicală laparoscopică.
Chirurgia antireflux prin abord minim invaziv este o procedură sigură și o optiune de tratament dacă ești diagnosticat cu boala de reflux gastro-esofagian.
Vezi interventia chirurgicala
🔸
Ce avantaje există?🔸
Procedura laparoscopică Nissen sau Toupet are multiple avantaje :
✔️ durere postoperatorie redusă
✔️ revii rapid la activitățile zilnice
✔️ rezultate estetice superioare
✔️ durată redusă de spitalizare
✔️ risc de infecții postoperatorii diminuat
✔️ reluare rapidă a dietei normale

Dr. Gabriel Matei

IMG_0086

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei

Scroll Up