Primesc frecvent întrebări legate de hernia inghinală de la pacienții care ajung la mine pentru o consultație chirurgicală. Acestea sunt cel mai des întâlnite întrebări.


Hernia inghinală poate fi recunoscută foarte ușor după simptomele specifice:
o durere de intensitate mică, resimțită ca o jenă
senzație de slăbiciune, greutate, presiune, furnicături sau senzație de arsură în abdomen, inghinal sau scrot.


Este foarte posibil ca aceste simptome să se agraveze atunci când stai în picioare pentru perioade mai lungi de timp sau când încordezi mușchii abdominali.
În marea majoritatea a cazurilor, poate fi observată o umflătură în zona inghinală, care poate fi împinsă înapoi. Atunci când se instalează hernia inghinală, senzația este de durere sau că ceva este rupt.



Da. O hernie nu dispare de la sine și aproape întotdeauna dezvoltă complicații, mai ales dacă este ignorată mult timp. Presiunea resimțită inițial se transformă în durere, care iradiază în șold, spate, picior și organe genitale. Durerea resimțită te va împiedica să te bucuri de activitățile zilnice, de vacanța cu familia. Chiar și viața sexuală va avea de suferit.


Hernia devine o urgență în situația în care intestinul subtire este strangulat, iar alimentarea cu sânge a acestuia este blocată. Fără alimentarea cu sânge, țesutul prins se va umfla, va muri și va deveni infectat. În aceste cazuri, pot apărea febră, frisoane, greață, vărsături, sânge în scaun sau chiar lipsa scaunului . Îți recomand să mergi de urgență la spital dacă ai aceste simptome.


Intervenția chirurgicală laparoscopică este singura metodă prin care poate fi reparată o hernie inghinală. În cadrul acesteia, chirurgul acoperă defectul parietal cu o plasă pe care o fixează cu adeziv bio-compatibil. Recuperarea este rapidă, iar spitalizarea este de 24 ore. Pe scurt, te poți întoarce rapid la viața de dinainte după o astfel de intervenție.
Îți recomand să renunți la rușinea de a veni la un consult, chiar dacă hernia este localizată în zona intimă. Orice zi de amânare poate duce la complicații grave. Cu cât faci mai devreme operația, cu atât te vei simți mai bine – fizic și emoțional.