Varicele hidrostatice sunt dilatatii anormale ale venelor superficiale ale membrelor inferioare, mai frecventa in cazul femeilor.
Boala varicoasa poate avea numeroase cauze:
- factori genetici (cca 90%)
- sarcina
- obezitatea
- statul prelungit în picioare
- eforturi fizice intense (culturism, haltere)
- sporturi cu opriri şi porniri bruste (atletism, tenis)
- fumatul (afectează microcirculatia)
- alimentaţia bogată în grăsimi, abuzul de cafea şi de alcool
- epilarea cu ceară fierbinte
- folosirea în exces a saunei
- baile fierbinti (vasodilatatia cauzată de căldură favorizează degradarea peretului venos)
- expunerea prelungită la soare
- tocurile înalte şi pantofii stramti
- folosirea pe timp indelungat a anticonceptionalelor (efectul lor iritant duce deseori la tromboflebite)
ETAPELE EVOLUTIEI BOLII VARICOASE
Perioada prevaricoasa: greutate, tensiune in gambe la mers sau ortostatism prelungit, acuzand chiar parestezii si jena dureroasa, uneori edem juxtamaleolar sau gambier care cedeaza la repaus, mai ales la ridicarea membrelor inferioare deasupra planului orizontal.
Perioada varicelor constituite: subiectiv aceleasi acuze ca si anterior, dar mai accentuate si in plus semnele clasice obiective. Examenul clinic in ortostatism la ambele membre inferioare evidentiaza cordoane neregulate dilatate ce proemina sub tegumente, uneori necudate dispuse in pachete.
Perioada complicatiilor bolii: dermita de staza, ulcere (leziuni) tegumentare venoase, tromboze venoase (tromboflebita superficiala) asociata sau nu cu tromboza venoasa profunda (tromboflebita profunda), trombembolism pulmonar – complicatia redutabila cu risc vital a trombozei venoase profunde.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZA VARICELE HIDROSTATICE?
Desi diagnosticul varicelor se pune clinic prin simpla observare a venelor dilatate, precizarea cauzei varicelor si evaluarea cu exactitate a anatomiei sistemului venos profund si superficial a membrului inferior, care prezinta aceasta patologie, necesita o explorare imagistica prin ecografie Doppler Duplex. De regula, ecografia Doppler Duplex este suficienta in marea majoritate a cazurilor.
CUM PUTETI EVITA APARITIA VARICELOR HIDROSTATICE?
Boala varicoasa poate fi prevenita prin exercitii fizice
– mersul pe jos, cu bicicleta sau innotul se recomanda in cazul bolii varicoase,
– purtarea de ciorapi elastici compresivi
– mentinerea membrelor inferioare la orizontala sau ridicate
– evitarea perioadelor indelungate de stat pe scaun sau in picioare
– evitarea aparitiei supraponderabilitatii,
– evitarea expunerii indelungate la soare, a bailor fierbinti, a saunei, a consumului pe perioada lunga de anticonceptionale.
TRATAMENT
Tratamentul medicamentos
Administrarea de tonice venoase care au rolul de a reduce edemul şi inflamatia.
De asemenea, exista o serie întreagă de produse farmaceutice cu efect similar, sub formă de cremă sau gel, care se aplică local. La acestea se adaugă terapia prin compresiune (purtarea de ciorapi elastici), care previne instalarea complicatiilor postoperatorii şi a recidivelor.
Tratamentul chirurgical
Ligaturarea si tehnicile de stripping sunt cele mai eficiente si utilizate proceduri chirurgicale, mai ales in cazul varicelor de dimensiuni mari, si se adresează majorităţii cazurilor de varice şi consta în mai multe metode, dintre care medicul o alege pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului.
Crosectomia, adică extirparea acelei porţiuni din vena safena interna sau externa (cele două vene superficiale importante) ce conţine valva cu defect;
Stripping-ul complet – procedeul de smulgere a întregii vene safene pana la originea ei, la nivelul gleznei.
Stripping-ul partial – smulgerea venei safene pana la nivelul genunchiului, minimalizându-se efectele nedorite ale procedurii anterioare.
Flebectomia (excizia pachetelor varicoase) extirpa doar dilataţiile venoase. Flebectomia se poate face prin microincizii de 1-2 mm prin intermediul unor microinstrumente cu efecte estetice deosebit de bune si cu risc de complicatii extrem de scazut.
Despre ablatia varicelor – VNus Closure