loading...

Chirurgia transanala minim invazivă (TAMIS) pentru cancerul de rect

TAMIS.png

Ce este TAMIS?

Chirurgia transanala minim invazivă (TAMIS) reprezinta o tehnica chirurgicala minim invaziva pentru îndepărtarea polipilor benigi și a unor tumori in stadii incipiente localizate la nivelul rectului.
Beneficiul major al procedurii TAMIS este acela ca se realizează transanal cu un dispozitiv special, fara a necesita incizii la nivelul abdomenului.
Această interventie fără cicatrici oferă o revenire rapidă la funcția intestinală normală.
Spre deosebire de intervenția chirurgicală clasica, în care se elimină o mare parte a intestinului gros, prin procedura TAMIS se va îndepărta cu precizie țesutul bolnav, lăsând restul lumenului intestinal natural să funcționeze în mod normal.
Dacă ați fost diagnosticat cu o tumora rectală, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament pentru a determina dacă TAMIS sau altă procedură este recomandată pentru dumneavoastră.

Înainte de interventia chirurgicala
Chirurgul dvs. vă poate prescrie un regim de golire a intestinului pentru a vă curăța colonul in vederea interventiei TAMIS. Procesul implică îndepărtarea materiilor fecale prezente în colon și rect pentru a reduce riscul de infectare și pentru a asigura oimagine clară a chirurgului în timpul procedurii.

Interventia chirurgicala
TAMIS se efectuează sub anestezie generală, astfel încât veți fi adormit pe toată durata operației.Un dispozitiv TAMIS s este plasat în interiorul canalului anal pentru a oferi accesul chirurgului la rect.
Rectul este umflat cu gaz – dioxid de carbon (similar cu o colonoscopie), care oferă vizibilitatea chirurgului și un spațiu optim de lucru.
O cameră de înaltă definiție și instrumente laparoscopice specializate sunt plasate prin dispozitivul TAMIS, permițând chirurgului să opereze cu cea mai mare precizie.
Formatiunea tumorala este îndepărtată și rectul este suturat pentru a permite peretelui rectului să se vindece.
Odată ce operația este completă, dispozitivul TAMIS este îndepărtat și gazul este evacuat.

Dupa interventia chirurgicala
Pacienții TAMIS sunt în mod obișnuit externati în 24 de ore de la operație, fără restricții alimentare și fără dureri. Pacienții nu vor avea cicatrici deoarece singurele incizii se află în interiorul rectului.

Cine beneficiaza de procedura TAMIS?
Literatura medicală actuală susține intervenția chirurgicală minim invazivă transanala (TAMIS), o formă de excizie locală, pentru leziuni benigne și câteva forme de cancer precoce ale rectului (Tis, T1).
În cancerele timpurii, celulele canceroase sunt cel mai probabil conținute în interiorul tumorii și nu s-au răspândit încă.
TAMIS poate fi de asemenea efectuat pentru unele tipuri de cancer mai avansate, cum ar fi cele dinT2. TAMIS este rar efectuat pentru tumori avansate (T3, T4) atunci când cancerul este probabil să se fi extins în afara locului de tumoare primară. TAMIS poate oferi doar tratament paliativ pentru tumorile T3 și T4 în cazul în care un pacient nu este suficient de sănătos pentru a suferi intervenții chirurgicale tradiționale deschise sau laparoscopice.
Medicul dvs. va lua în considerare mai mulți factori pentru a determina dacă sunteți candidat la o procedură TAMIS. Eligibilitatea depinde de dimensiunea și tipul tumorii, localizarea tumorii în rect, și experiența chirurgului.

Studiile efectuate au arătat că TAMIS este eficient pentru leziunile benigne și pentru unele cancere incipiente localizate la nivelul rectului.
TAMIS este mai puțin frecvent efectuată pentru cancerele avansate, unde șansele de recurență sau metastaze sunt mai mari.
În timp ce TAMIS oferă beneficii pentru cancerele timpurii, chirurgia tipică tradițională este mai eficientă pentru tumorile avansate.
Consultați-vă medicul pentru a stabili ce procedură este cea mai bună pentru tratarea patologiei dumneavoastră.

878 total views, 1 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Dr. Gabriel Matei
Absolvent al UMF "Carol Davila" din București (2003), medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia laparoscopică avansată.
În contact deschis cu pacienții și permanent devotat ocupației profesionale.

© Dr. Gabriel Matei 2010-2018. hosting & realizare silverline.services

Scroll Up