Operatie laparoscopica pentru diverticulita colonica

diverticulosis.jpg

Diverticulita colonica – prezentare de caz

DIAGNOSTIC
Diagnosticul diverticulitei este pus in urma examenului clinic la care se adauga investigatii suplimentare (analize de sange, examen radiologic si examen CT abdominal – examinarea de electie in acest caz).

TRATAMENTUL CHIRURGICAL LAPAROSCOPIC DIVERTICULITA COLONICA

Beneficiile in abordul minim invaziv (laparoscopic) sunt legate de trauma chirurgicală minora.
Inciziile mici utilizate în chirurgia laparoscopică sunt asociate cu :
– dureri considerabil mai mici (medicamente antialgice mai putine postoperator),
– diasparitia mai devreme a ileusului postoperator (obstrucţia intestinală cauzată de paralizie temporară),
– reluarea mai repede a alimentatiei pe gura şi spitalizare mai scurtă.
Unele studii au remarcat mai puţine complicaţii după abordul laparoscopic. De cele mai multe ori durerea postoperatorie este legată de mărimea inciziei abdominale.
Prin urmare, este logic că abordul laparoscopic, care utilizează mici incizii, este asociat cu mai puţină durere şi mai puţină nevoie de medicamente antialgice postoperator fata de abordul deschis clasic, spitalizare de scurta durata. Pacienţii care suferă o colectomie laparoscopica pot relua dieta orala mai devreme decât cei operati clasic,deschis.

PREZENTARE DE CAZ DIVERTICULITA COLONICA

Pacientul MA in varsta de 38 ani a fost internat in urma cu doua luni pe sectia chirurgie, unde s-a pus diagnosticul de divetriculita sigmoidiana pe fondul unei diverticuloze colonice diagnosticate in urma cu doi ani. Consultul chirurgical a indicat efectuarea interventiei chirurgicale peste doua luni,dupa efectuarea tratamentului cu antibiotice,conform protocolului international in cazul acestei patologii.
In regim de programare (examenul computer tomograf preoperator a evidentiat proces inflamator minim la nivelul colonului) se intervine chirurgical pe cale laparoscopica, practicandu-se rezectie segmentara colonica cu anastomoza colo-rectala mecanica T-T folosindu-se endostapler ECHELON FLEX™ ENDOPATH® 60 si stapler circular CDH 29 Ethicon.

Evoluţia postoperatorie a fost favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii si gaze in ziua a doua post-operator.

Pacientul a stat internat in spital patru zile si s-a externat cu stare generala buna.


    Lăsați un comentariu

    Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


    Dr. Gabriel Matei

    Medic primar chirurgie generală
    Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

    © 2024 Dr. Gabriel Matei