Breast-Cancer-Image.jpg

CE ESTE FIBROADENOMUL MAMAR?
Fibroadenomul mamar este o tumora benigna fibroepiteliala. Este cea mai frecventa dintre tumorile benigne ale sinului si se observa in primele trei decade de viata (cel mai frecvent apare la femeile de 20-30 ani). Fibroadenoamele mamare sunt cel mai frecvent unice (la un san), mai rar multiple, cu diamensiuni de 2-4 cm, bine delimitate, cu suprafata neteda, mobile pe planurile supra si subiacente, nedureroase, care isi modifica dimensiunile in timpul menstruatiei si care scad in dimensiuni dupa menopauza.

Fibroadenoamele sunt leziuni benigne care nu sunt considerate a avea potential malign. Totusi datorita continutului epitelial exista riscul de neoplazie. Riscul de carcinom mamar prin fibroadenom este de 3%

CUM SE POATE SIMTI FIBROADENOMUL MAMAR?
Pentru asta este indicat sa va faceti autoexaminarea regulata a sanilor, si astfel se poate simti prezenta unui fibroadenom mamar. Acestea se simt de consistenta ferma, rotunde, netede si sunt mobile. Ele sunt atat de mobile, astfel incat au tendinţa de a fugi printre degetele examinatoare. In unele cazuri fibroadenoamele mamare pot creste in consistenta (devin mai ferme) in special inainte de menstruatie, in acelasi timp putand chiar sa creasca in dimensiuni din cauza schimbarilor hormonale.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA FIBROADENOMUL MAMAR?
Din momentul in care, la autoexaminare, simtiti prezenta unei formatiuni la nivelul sanului, medicul dumneavoastra de familie trebuie sa va recomande un examen ecografic (fibroadenomul apare ca o zona intunecata, cu un contur clar, rotund omogen, sau ovala). Testul cel mai concludent este o biopsie cu ac fin pentru a obţine un esantion de celule pentru un examen histopatologic. Mamografia depisteaza o opacitate rotunda sau policiclica, omogena, bine delimitata, cu calcificari polimorfe.

CUM SE TRATEAZA FIBROADENOMUL MAMAR?
Deoarece fibroadenoamele sunt tumori benigne, tratamentul va varia în functie de mai multi factori. Daca este mic (sub 1 cm), nedureros, nu isi schimba dimensiunile, iar dupa biopsie nu exista motive de ingrijorare (nu sunt atipii celulare) tratamentul este conservator si de urmarire ecografica.

In cazul in care acesta este mare (mai mult de 2-3 cm), dureros, creste in dimensiuni, un rezultat histopatologic dupa biopsie cu atipii celulare, este indicat sa se faca interventia chirurgicala. Tratamentul de electie este excizia formatiunii pina in tesut sanatos pentru a indeparta si eventualele microfocare fibroadenomatoase din jur, printr-o incizie estetica. Excizia tumorii se poate realiza sub anestezie locala sau generala.

Ca alternative exista ablatia cu laser sau crioablatia.


  44 de comentarii

  • Gheorghe Nela

   20 sept. 2021 at 09:01

   Bună ziua am 52 ani și am descoperit un nodul la plierea sânului drept are cam un cm este dur nedureros un sfat vă rog?

   Răspunde

  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2024 Dr. Gabriel Matei