loading...

Painful-Pregnancy.png

Hernia ombilicala in timpul sarcinii

Hernia ombilicala este un defect al peretelui abdominal care implica exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei portiuni de grasime sau a unui organ intern (intestin subtire – cel mai frecvent).
Herniile ombilicale sunt herniile cele mai frecvente cu care se confruntă femeile gravide în special in cel de-al treilea trimestru, din cauza cresterii presiunii intraabdominale (care are ca si cauza cresterea uterului in dimensiuni).

Factorii care pot creste presiunea abdominala in cursul sarcinii sunt obezitatea, ridicarea de greutati, tusea, sarcinile multiple.

Tratamentul obişnuit al herniilor ombilicale în timpul sarcinii este de a preveni cresterea defectului herniar.
În majoritatea cazurilor, o hernie ombilicala aparuta in timpul sarcinii nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală.
In mod frecvent, dupa ce are loc nasterea, inelul ombilical al femeii revine la normal. Persistenta herniei ombilicale dupa nastere este o situatie anormala, in aceste cazuri fiind necesara interventia chirurgicala.

Uneori, aceasta patologie se complica (incarcerare, strangulare), situatii in care ceea ce iese prin orificiul herniar nu mai intra la loc sau, mai mult decat atat, este afectata si circulatia acestuia provocand chiar necroza.

Când se întâmplă acest lucru, interventia chirurgicala de urgenta este necesara.

21,552 total views, 3 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


Un comentariu

  • Mami

    6 sept. 2011 at 11:39

    Obezitatea mi se pare ca este una dintre problemele neglijate de mamici in timpul sarcinii, considera ca daca sunt insarcinate trebuie sa manance cat doi, dar ignora ca astfel de stil de viata afecteaza factul si poate duce inclusiv la o hernie

    Răspunde

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up