Ce trebuie sa stiti despre operatia de hernie inghinala laparoscopica?

inguinal-hernia.jpg

Operatia de hernie inghinala  laparoscopica se efectueaza doar cu anestezie generala, astfel incat veti avea nevoie de o spitalizare de 24 de ore.
Hernia inghinala are ca si cauza principala scaderea rezistentei musculaturii peretelui abdominal in zona inghinala, urmata de aparitia unei umflaturi in aceasta zona.
Aceasta umflatura dispare cand persoana se intinde la orizontala si reapare in pozitie verticala sau in urma unui efort.
Umflatura este determinata de exteriorizarea sub piele a organelor din abdomen -intestin subtire, intestin gros, vezica urinara.

Exista doua cauze principale de aparitie a herniilor inghinale:

1. Cresterea presiunii asupra musculaturii peretelui abdominal
2. Scaderea rezistentei peretelui abdominal

Trebuie mentionat ca un factor favorizant important este reprezentat de o anumita deficienta a structurii tesutului conjunctiv.
La multi dintre cei care sufera de hernie se dezvolta si alte boli: varice hidrostatice, hemoroizi, picior plat.

Hernia inghinala este mai frecventa la:

– barbatii supraponerali
– tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa
– sportivii de performanta
– riscul creste odata cu avansarea in varsta.

Hernia care ramane blocata (nu se mai reduce cand pacientul sta in pozitie orizontala) se numeste hernie incarcerata.
Hernia incarcerata devine o urgenta chirurgicala cand se stranguleaza (hernie strangulata) cand continutul sacului herniar nu mai este vascularizat, este ischemiat, si poate duce la necroza acestuia.

Tratamentul herniei inghinale este doar chirurgical.

– durerea postoperatorie este mai redusa
– timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic
– ratele de recidiva sunt mai mici
– rezultate estetice superioare
– durata de spitalizare redusa
– risc de infectii postoperatorii diminuat
– posibilitatea descoperirii intraoperatorii a unei hernii inghinale bilaterale (10-15% din cazuri) si a tratarii acesteia prin aceleasi   mini-incizii cu efecte estetice foarte bune

Fixarea atraumatica (cu adeziv biocompatibil) sau cu agrafe resorbabile a plasei reduce semnificativ durerea postoperatorie şi cronica.
Rata de recidiva este comparabila cu fixarea cu agrafe metalice sau neresorbabile.
Aceasta metoda de fixare a plasei reduce complicatiile chirurgicale postoperatorii, în special potențialul de durerea asociata cu utilizarea de agrafe (in special neresorbabile), îmbunătățind astfel recuperarea postoperatorie a pacientului.

Nu exista restrictii alimentare dupa operatia de hernie inghinala, deci nu veti avea nevoie de regim alimentar.
Cel mai bine este să începeţi cu o dieta scăzuta in grăsimi si sa introduceti in alimentatie o cantitate mai mare de fibre (fructele proaspete sau cele uscate-merele, perele, piersicile, strugurii, prunele proaspete şi mai ales cele uscate, curmalele, smochinele, alunele şi nucile, legumele crude – salata verde, sfecla roşie, varza, fasolea, mazărea, morcovii şi ridichile, cerealele integrale şi consumul regulat de lichide care accelerează tranzitul intestinal).
Evitaţi alimentele prajite sau alimentele grase, cum ar fi smântâna si sosurile, in primele zile de dupa operatie.
Beti multe lichide, apa plata sau ceaiuri.

Pansamentele de la cele 3 mini-incizii trebuie schimbate la fiecare 24-48 de ore dupa operatie.
Puteţi face duş la 24 de ore după operaţie, dar nu frecati peste suprafata cu steri-strip-uri (este de preferat sa aveti pansament rezistent la apa).
Evitaţi baia sau inotul in primele 7 zile de dupa operatie.

Incearcati sa mergeti de cel putin trei ori pe zi, plimbari scurte. Scarile nu sunt dăunătoare (nu este contraindicat urcatul sau coboratul scarilor).
Evitati ridicarea greutatilor mai mari de 3 kg. Sunt interzise activitatile obositoare, actul sexual, până după prima dumneavoastră vizită de urmărire (la 7 zile postoperator).
Puteti sa conduceti automobilul imediat dupa externare. Activitatea fizica intensa este interzisa timp de 20-30 de zile de la operatie (ridicatul de greutati, exercitiile de tonifiere musculatura abdominala, etc).

"Doresc si pe aceasta cale sa imi exprim intreaga mea recunostinta domnului doctor Gabriel Matei, pentru priceperea, inaltul professionalism si delicatetea de care a dat dovada in tratamentul meu. In iulie anul trecut, am avut o interventie chirurgicala laparoscopica, la o alta clinica privata din tara, pentru hernie inghinala. Plasa a fost fixata cu o, asa numita agrafa ProTack care, de fapt, este o spirala din titanium. Dupa operatie, in loc sa ma fac bine durerile post-operatorii se amplificau pe z ice trece, astfel incat, dupa un timp au devenit insuportabile si total dizabilitante. Nu mai puteam sa stau sezand, dar practic am avut dureri mari in orice pozitie si nu mai putem sa lucrez nimic din cauza acestora. Reuseam sa exist cumva doar luand in feicare zi o multime de calmante pentru durere. Pe parcursul celor sase luni cat a durat suferinta am fost la mai multi chirurgi dintre care cei mai multi mi-au spus sa imi i-au gandul de la durere si sa am rabdare pentru ca o sa ma fac bine (!). Dar cum sa iti iei gandul de la durere, cand innebunesti de ea. Singurul medic care m-a luat in serios la Cluj a fost dl. dr. Dan Dirzu, cu competenta in terapia durerii, care mi-a recomandat cele mai bune calmante pentru tipul de durere pe care il aveam, dar a accentuat ca aceasta este doar o solutie temporara. Tot cautand o solutie am dat de blogul dl. Dr. Gabriel Matei, unde am gasit un articol despre faptul ca durerea post-operatorie de hernie inghinala reprezinta o patologie extrem de grava. Mi s-a parut ca, in sfarsit am dat peste cineva care chiar se pricepe si stie despre ce este vorba. Dupa o consultatie prealabila, in care dl. dr. Matei mi-a spus ca suferinta se datoreaza agrafei ProTack, m-a operat in luna ianuarie al acestui an si a reusit sa scoata aceea agrafa- spirala de metal, ceea ce nu a fost usor deoarece agrafa era deja “imbracata” in tesuturi. Nu pot sa va dau multe detalii tehnice, insa spirala cand a fost fixata la prima interventie a prins nervi si muschi si exista o inflamatie in jurul ei si era intrata in os. Aceasta a fost sursa durerilor mele constante care m-au impiedicat sa traiesc in ultimele 6 luni, problema care nu a fost recunoscuta si tratata decat de dl. dr. Matei. Acum, la o luna dupa operatie, pot sa spun ca am renascut, ma simt foaret bine si mi-a revenit increderea si pofta de viata. Nu pot sa exprim cat de recunoscator ma simt acestui om si medic minunat si curajos. Fiti binecuvantat dl. doctor! N. Stefan, Oradea
N. Stefan
Oradea

    19 comentarii

    • Narcis Zamfir

      16 oct. 2023 at 09:42

      Buna ziua!Cat costa operatia de hernie inghinala?sunt asigurat. Multumesc

      Răspunde

    Lăsați un comentariu

    Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


    Dr. Gabriel Matei

    Medic primar chirurgie generală
    Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

    © 2024 Dr. Gabriel Matei