Se incarca...

HydroceleP1S2.jpg


Hidrocelul se defineste prin acumularea de lichid intre foitele vaginalei testiculare.

CUM APARE HIDROCELUL?
Hidrocelul congenital se dezvolta de la un canal peritoneo-vaginal ramas permeabil. Atunci cand canalul este total permeabil se vorbeste despre un hidrocel comunicant – lichidul peritoneal trece liber in cavitatea vaginala. Unui hidrocel vaginal ii este automat asociata o hernie inghinala.
Hidrocelul dobandit (secundar)  apare dupa un traumatism (hematom), o infectie (contine lichid purulent), tumora testiculara (contine lichid sanghinolent) sau obstructie (blocaj limfatic retroperitoneal, sau anasarca din insuficienta cardiaca severa).

SIMPTOMATOLOGIE
Hidrocelul secundar se intalneste la adulti si se prezinta sub forma unei tumefactii, umflaturi de consistenta lichidiana la nivel scrotal care apare progresiv. Cand are o crestere in dimensiuni in timp scust poate fi insotit de dureri la nivelul scrotului.

DIAGNOSTICUL HIDROCELULUI
Examenul general este indispensabil si poate permite depistarea cauzei hidrocelului: cercetarea unei anomalii a testiculului sau epididimului, care pot fi palpate prin masa de lichid; examenul cordonului: cercetarea prin tuseu rectal (TR) a unei modificari prostatice; cercetarea semnelor de tuberculoza – se va verifica daca urina este clara. La examenul clinic transiluminarea arata umbra testiculului la polul postero-inferior al burselor.

Restul examenului va cerceta tipul hidrocelului: hidrocelul simplu este ovoid, bine delimitat superior. Trebuie exclus din diagnostic chistul epididimar si chistul de cordon funicular

EXAMENE COMPLEMENTARE
1. Ecografia testiculara
2. Sumarul de urina si urocultura

TRATAMENTUL HIDROCELULUI
Simpla punctie exploratorie este contraindicata intrucat poate provoca infectie sau hemoragie. In plus, cand diagnosticul este incert, risca sa se punctioneze o tumora testiculara si sa provoace inocularea celulelor tumorale in alte locuri sau o ansa ileala in cazul in care este vorba de hernie. Punctia este urmata de recidiva hidrocelului rapid si in procent foarte mare.

Tratamentul hidrocelului este doar chirurgical si are ca scop desfiintarea cavitatii vaginale prin diferite procedee: eversiunea vaginalei – procedeul Winkelmann, plicaturarea vaginalei – procedeul Lord sau excizia vaginalei parietale-procedeul cel mai folosit si cu recidiva cea mai mica. Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie rahidiana.

Se incizeaza scrotul, se identifica tunica vaginala se excizeaza la 1 cm de testicul si se practica sutura hemostatica cu fir resorbabil, fixarea testiculara pentru a nu se produce ulterior torsiunea.Interventia se incheie cu sutura scrotului cu fire resorbabile si pansament.

Pacientul este externat in aceeasi zi sau la 24 ore de la operatie.Firele de sutura nu necesita extragere daca sunt din material resorbabil.

Complicatiile si recidivele se intalnesc intr-un procent foarte redus.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


63 de comentarii

 • Camelia

  5 feb. 2021 at 08:30

  Buna ziua! Acum 8 ani soțul a fost operat de hidrocel la testiculul stand. Ulterior i-a apărut si la dreptul. In 2019 s-a operat si la cel drept ..insa a reapărut. Drul spune că e riscant să se opereze iar.. ca poate sa il piarda. Intrebarea mea este de ce tot apare, e ceva ce se poate face pentru a preveni aparitia. Ce se intampla daca nu se operează. Din ce cauza apare această problemă. Mentionez ca soțul are 35 de ani. Multumesc

  Răspunde

 • Mavrea

  9 iun. 2020 at 11:04

  Bună ziua,
  Am fost diagnosticat in urma cu cativa ani, cu hidrocel. In prezent dimensiunea s-a marit si ma deranjează, fiind nevoit sa port un suspensor. Anterior am fost operat de hernie inghinala, nu stiu daca exista legatura sau cauzalitate. Am 81 de ani si doresc sa imi comunicati, in ce consta operatia, ce anestezie se face (daca se poate rezolva prin extragerea lichidului, aș prefera). Vă rog să imi comunicați, care este prețul intervențiilor de eliminare a hidrocelului. Multumesc.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   9 iun. 2020 at 11:10

   Bună ziua,
   Intervenția chirurgicala pentru hidrocel consta în rezecție tunicii vaginale.
   Punctual de aspirare nu este recomandata pentru ca hidrocelul reapare.
   Va aștept la o consultație la Spitalul Medicover din strada Pechea nr.8,sector 1 București pentru a discuta despre aceasta patologie și intervenția chirurgicala.
   Dr.Gabriel Matei
   Chirurgie laparoscopica avansata
   https://www.gabimatei.ro

 • Raevschi Diana

  16 mai 2020 at 23:02

  Buna, tatal meu are hidrocel de aproximativ 1 an, i-a fost frica de operatie fiind cu HTA, apoi a aparut pandemia, din pacate sambata asta, s-a lasat pe el si a facut un hematom,testicolul e albastrui, marimea s-a dublat, a fost internat la spitalul judetean la urgenta, transferat la municipal pe motiv ca are si hernie inghinala si trebuie sa ajunfa la chirurgie. Acolo a fost testat pentru Covid, a iesit negativ, dar medicii au zis ca are doar hidrocel si l-au trimis inapoi la judetean. Aici a primit perfuzii si i s-a spus ca trebuie sa astepte sa i se retraga hematomul. Spuneti-mi va rog daca acest hidrocel poate fi operat sau nu cu hematom, dimensiunea lui este foarte mare, are cam 3 litri de lichid, si doctorii nu se pot hotari daca are si hernie inghinala sau nu. Mulțumesc

  Răspunde

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei

Scroll Up