consultatie.jpg

CE ESTE BINE SA MANANC DUPA OPERATIE?
Alimentatia dupa interventiile chirurgicale poate juca un rol important in recuperarea dumneavoastra si a evolutiei plagii postoperatorii.
Cel mai important lucru care trebuie facut pentru inbunatatirea alimentatiei este acela de a consuma alimente neprocesate (ex. portocala ca atare in loc de suc de portocale de la magazin), care contin mult mai putine grasimi, zaharuri, aditivi, dar mai multe vitamine si fibre (paine integrala, graham, prune, mere, varza, mazare, sfecla, cereale integrale, etc.)
Evitati alimentele care constipa – dulciuri, carne rosie, produse lactate, branza, alimente procesate.

DE CE NU POT URINA DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA?
Imposibilitatea totala de a urina, numita retentie completa de urina, este considerata urgenta medicala (daca nu mai sunteti in spital) si necesita tratament imediat de specialitate (introducerea unui cateter urinar steril prin uretra pana la vezica urinara).
Aceasta este o stare tranzitorie reveribila si apare apare ca urmare a combinarii mai multor factori – stresul produs de interventia chirurgicala abdominala, rahianestezia, anestezia generala, medicatia antialgica, serurile perfuzabile administrate intravenos in timpul interventiei chirurgicale.

DE CE MA DOARE GATUL DUPA OPERATIE?
Aceasta apare din doua motive: deshidratarea pre si postoperatorie si din cauza anesteziei generale, in care se introduce tubul endotracheal (prin gura pana la trahee) care se conecteaza la aparatul de anestezie (ventilator) prin care pacientul este ajutat sa respire in timpul interventiei chirurgicale; acest tub poate irita corzile vocale.
Durerea este normala in primele zile postoperatorii, dar daca ea persista mai mult de o saptamana, trebuie sa consultati medicul.

DE CE NU POT PRIMI, DUPA OPERATIE, MAI MULTE MEDICAMENTE CONTRA DURERII?
Durerea postoperatorie este frecventa, dar medicamentele contra durerii luate in cantitati mari, in afara de a elimina durerea au si alte efecte secundare care pot da complicatii majore (constipatie) care nu sunt de dorit dupa interventiile chirurgicale (balonari, imposibilitatea de a urina – retentia completa de urina, afectiuni respiratorii –depresa respiratorie, ameteli, varsaturi, greata).


    2 comentarii

    • Grecu Dan

      23 oct. 2022 at 19:08

      Va rog un raspuns pe mail

      Răspunde

    Lăsați un comentariu

    Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


    Dr. Gabriel Matei

    Medic primar chirurgie generală
    Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

    © 2024 Dr. Gabriel Matei