Se incarca...

024D544D-E7A3-4E50-A397-EBAFF44637CC_1_201_a.jpeg
Primesc frecvent întrebări legate de hernia inghinală de la pacienții care ajung la mine pentru o consultație chirurgicală. Acestea sunt cel mai des întâlnite întrebări.
🔸Cum îmi dau seama că am hernie inghinală, înainte de a ajunge la consultație?🔸
Hernia inghinală poate fi recunoscută foarte ușor după simptomele specifice:
✔️ o durere de intensitate mică, resimțită ca o jenă
✔️ senzație de slăbiciune, greutate, presiune, furnicături sau senzație de arsură în abdomen, inghinal sau scrot.
Este foarte posibil ca aceste simptome să se agraveze atunci când stai în picioare pentru perioade mai lungi de timp sau când încordezi mușchii abdominali.
În marea majoritatea a cazurilor, poate fi observată o umflătură în zona inghinală, care poate fi împinsă înapoi. Atunci când se instalează hernia inghinală, senzația este de durere sau că ceva este rupt.
‼️ Cauza apariției herniei inghinale nu este ridicarea obiectelor grele, ci o slăbiciune congenitală a mușchiului.

🔸 Se poate complica o hernie? 🔸
Da. O hernie nu dispare de la sine și aproape întotdeauna dezvoltă complicații, mai ales dacă este ignorată mult timp. Presiunea resimțită inițial se transformă în durere, care iradiază în șold, spate, picior și organe genitale. Durerea resimțită te va împiedica să te bucuri de activitățile zilnice, de vacanța cu familia. Chiar și viața sexuală va avea de suferit.

🔸 Când devine hernia inghinală o urgență?🔸
Hernia devine o urgență în situația în care intestinul subtire este strangulat, iar alimentarea cu sânge a acestuia este blocată. Fără alimentarea cu sânge, țesutul prins se va umfla, va muri și va deveni infectat. În aceste cazuri, pot apărea febră, frisoane, greață, vărsături, sânge în scaun sau chiar lipsa scaunului . Îți recomand să mergi de urgență la spital dacă ai aceste simptome.

🔸 Cum pot scăpa de hernia inghinală?🔸
Intervenția chirurgicală laparoscopică este singura metodă prin care poate fi reparată o hernie inghinală. În cadrul acesteia, chirurgul acoperă defectul parietal cu o plasă pe care o fixează cu adeziv bio-compatibil. Recuperarea este rapidă, iar spitalizarea este de 24 ore. Pe scurt, te poți întoarce rapid la viața de dinainte după o astfel de intervenție.
🗣 Îți recomand să renunți la rușinea de a veni la un consult, chiar dacă hernia este localizată în zona intimă. Orice zi de amânare poate duce la complicații grave. Cu cât faci mai devreme operația, cu atât te vei simți mai bine – fizic și emoțional.

  3 comentarii

  • Balog

   21 ian. 2021 at 18:08

   Ću stimá si respect.vá rog Samui spunetii će riscurii Sint Pt o Hernie sucitá .Tatal meu a aflat azi cá trebuie operat se urgentá.? Vá multumesc

   Răspunde

  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2021 Dr. Gabriel Matei