6 informatii relevante despre herniile abdominale
Dacă nu ați fost diagnosticat cu hernie, este posibil să nu știți exact ce reprezinta acest lucru sau să credeți ca hernia reprezinta doar o relaxare musculara.
De fapt hernia reprezinta o patologie mult mai importanta care va poate influenta viata sociala sau activitatea fizica.
„În termeni simpli, hernia este o gaură în stratul muscular. Prin acea gaură, țesutul care aparține abdomenului se poate exterioriza ”, a spus dr. Gabriel Matei, medic chirurg cu specializare in chirurgia laparoscopica avansata.
Iată tot ce trebuie să știți despre herniile abdominale
1. Există mai multe tipuri de hernie
„Există mai multe tipuri de hernii, dar cele mai frecvente sunt herniile inghinale , a spus dr. Gabriel Matei.
Un alt tip comun de hernie este hernia congenitală – pe care pacientii o au de la nastere. Este o slăbiciune cu care se naște cineva. Slăbiciunea peretelui abdominal care duce la o hernie se poate dezvolta și mai târziu în viață, atunci când mușchii slăbesc sau se deteriorează din cauza îmbătrânirii, activității fizice grele sau a tusei.
2. Herniile sunt mai frecvente la bărbați
Pur și simplu bazat pe anatomia lor, este mai frecvent ca bărbații să dezvolte hernii.
„Pe măsură ce testiculele se dezvoltă în abdomen, creează o mică zonă de slăbiciune pe care 20 la sută dintre bărbați nu o simt”, a spus dr. Matei.
Când un bebeluș se află în pântece, după ce testiculele se formează în abdomen, ele se deplasează în jos pe canalul inghinal în scrot. Canalul inghinal se închide aproape complet la scurt timp după naștere, lăsând suficient spațiu pentru ca cordonul spermatic să treacă prin abdomen, dar nu este suficient loc pentru ca testiculele să se mute înapoi în abdomen. Cu toate acestea, acest canal s-ar putea să nu se închidă corect, ceea ce poate lăsa o zonă slăbită predispusă la hernii.
3. Pur și simplu ridicarea a ceva greu poate provoca dezvoltarea unei hernii
Ridicarea greutatilor sau o problemă medicală care crește presiunea asupra peretelui abdominal (încordarea în timpul urinării sau intestinelor, excesul de greutate și tusea cronică sau strănutul)poate provoca sau agrava o hernie.
4. Cu cât hernia este mai severă, cu atât complicațiile pot fi mai grave
„Herniile pot fi destul de mici sau pot fi foarte mari, extinzându-se în scrot, obstrucționând intestinul sau stanguland intestinul”, a spus dr. Matei.
Herniile mari, nereparate, pot face presiune asupra țesuturilor din jur și, la bărbați, se pot extinde în scrot provocând durere și umflare. Dacă o buclă de intestin este prinsă in sacul de hernie, aceasta poate obstrucționa intestinul, ducând la dureri severe, greață, vărsături -hernie încarcerată.
“În cazuri grave, puteți dezvolta gangrena în intestinele dvs., ceea ce poate pune viața în pericol”,a spus medicul chirurg.
Această complicație severă este rezultatul unei afecțiuni numite strangulare – o hernie poate tăia fluxul de sânge către o parte din intestinul dvs., provocând moartea țesutului intestinal afectat.
5. Chirurgia este singura cale de a repara herniile
Singura modalitate de a repara o hernie este interventia chirurgicala.
Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei
Interventia chirurgicala este de preferat sa se faca prin abord minim-invaziv, laparoscopic pentru ca are multipla avantaje fata de operatia clasica:
– durerea postoperatorie este mai redusa
– timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic
– ratele de recidiva sunt mai mici
– rezultate estetice superioare
– durata de spitalizare redusa
– risc de infectii postoperatorii diminuat
– posibilitatea descoperirii intraoperatorii a unei hernii inghinale bilaterale (10-15% din cazuri) si a tratarii cesteia pe aceleasi mini-incizii cu efecte estetice foarte bune.
6. Obezitatea joacă un rol important în dezvoltarea și tratamentul herniilor
„Obezitatea este un risc mare pentru dezvoltarea herniilor. Când sunteți supraponderal, presiunea abdominală este deja ridicată, a spus dr. Matei, acest lucru favorizand dezvoltarea defectelor de perete abdominal.
3 comentarii
Onisor Dan Mihai 78 ani pacient
19 apr. 2022 at 08:48
Multumesc domnului dr.Gabriel Matei si echipei sale de chirurgi pentru interventia laparoscopica de hernie inghinala stanga din 31 martie la sediul spitalului Medicover din strada Pechea nr.8.
Interventia a fost mai dificila deoarece a fost recidiva cu alunecare de testicole.Din fericire interventia a decurs bine si refacerea a fost un succes. Multumesc pe aceasta cale dr.Gabriel Matei pentru profesianalismul si competenta demonstrata in aceasta interventie dificila.!