Operatie laparoscopica achalazie – prezentare de caz
Operatie laparoscopica achalazie
Ma numesc DF, am varsta de 40 de ani si acum aproximativ 20 de ani, am inceput sa simt o usoara dificultate la inghitit alimente solide iar in timp s-a accentuat si inghitirea alimentelor lichide a devenit foarte greoaie.
Aceasa dificultate fiind insotita uneori si de durere situata in spate, intre omoplati.
La inceput pentru a putea inghiti alimentele trebuia sa adopt o anumita pozitie. Trebuia sa stau cu spatele drept si cu umerii trasi inapoi moment in care incercam sa respir profund si fortat, astfel bolul alimentar putea sa treaca mai departe.
Aceasta metoda a functionat o perioada de cativa ani, dupa care am inceput sa beau lichide carbogazoase pentru a ma putea hrani.
In momentul in care luam cateva guri de mancare si simteam ca nu se mai duce si imi raman in esofag incercam sa beau lichide cat mai acidulate.
Dar nu intotdeauna functiona, moment in care trebuia sa ma duc sa vars.
Senzatia de varsatura nu era insotita de greata iar uneori imi era foarte greu sa vars.
Pe parcursul noptii salivam excesiv, aveam varsatura fara greata, tuse.
Ma trezeam brusc avand senzatia de sufocare din cauza regurgitarii si a inhalarii alimentelor ingerate, dupa care aparea o stare de slabiciune in tot corpul.
Diagnosticul
Nu am mai suportat si m-am programat la un consult gastroenterologic unde mi s-a recomandat sa fac o endoscopie superioara, iar in urma acestei investigatii a fost pus diagnosticul de achalazia cardiei.
Momentul investigatiei a fost dificil de suportat din cauza orificiului ingust, aceasta fiind efectuata cu succes dupa cateva incercari.
Dupa acest moment medicul gastroenterolog mi-a recomandat un tratament simptomatic cu iosodinit cu 30 minute inainte de fiecare masa, recomandarea fiind pentru interventie chirurgicala si anume Miotomie Heller.
Am reusit sa mananc cu acest tratament o perioada de aproximativ un an fara probleme dupa care nu si-au mai facut efectul si au aparut alte simptome din cauza tratamentului administrat, mai exact senzatii de lesin, greata, somnolenta.
Noptile au devenit insuportabile atat pentru mine cat si pentru familie, moment in care am hotarat sa merg la un consult chirurgical la Dl. Dr. Matei Gabriel.
Dupa consultatie m-am programat pentru endoscopie si manometrie esofagiana iar dupa aceste investigatii am fost programat pentru interventie chirurgicala – operatie laparoscopica minim invaziva iar recuperearea a fost rapida.
Astazi dupa aproximativ o luna de la operatie ma simt foarte bine si am constatat ca si gustul alimentelor este altul, iar dificultatea la inghitire a disparut.
Opinia specialistului
Pacientul s-a prezentat pentru consultatie , iar dupa investigatiile recomandate a fost diagnosticat cu achalazie esofagiana – patologia prin care sfincterul esofagian (situat intre esofag si stomac) prezinta un deficit de relaxare, ceea ce impiedica bolul alimentar sa treaca in stomac.
Acumularea alimentelor in esofag duce la dilatatii esofagiene, ceea se se traduce clinic prin tulburari de inghitire, varsaturi, si dureri toracice localizate in spatele sternului. In timp se instaleaza tulburari de alimentatie cu scadere marcata in greutate.
Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei
Tratamentul este exclusiv chirurgical si consta in sectionarea fibrelor musculare cardiale, ceea ce duce la relaxarea sfincterului. De asemenea, trebuie asociat un procedeu care sa impiedice ulterior refluxul continutului gastric acid in esofag.
Laparoscopia este cea mai buna modalitate de abordare chirugicala deoarece permite vizualizarea cu mare acuratete a structurilor cardiale si un gest chirugical de mare finete tehnica.
Refacerea postoperatorie este rapida.
Perioada de spitalizare a fost de 2 zile .
Dupa operatie va va fi recomandat un regim compus strict din lichide timp de 7 zile, urmat de o perioada de 14 zile de alimente pasate.
Un comentariu
Rusu Victor
14 oct. 2022 at 09:05
Am 76 ani și am acalazie diagnosticată prin tranzit baritat, manometrie și enfoscopie. Am insuficiență cardiacă, hipertensiune ținute sub tratament și pacemaker. Ma intereseaza dacă pot fi supus imtervenției chirurgicale ?