Boala de reflux gastro-esofagian. Beneficiile tratamentului chirurgical

GM1.jpg

Manifestările extraesofagiene ale bolii  de reflux gastroesofagian cronic sunt variate.

 • manifestări astmatiforme, 
 • tuse cronică, pneumonii recurente în baza plămânului drept, dispnee nocturnă, laringită, disfonie, faringită, 
 • senzaţie de „arsură în gât”, de corp străin, eroziuni dentare, gingivite, durere toracică noncardiacă,  tulburări de somn

Mecanismele de apariţie a simptomatologiei atipice sunt:

 • contactul direct al acidului clorhidric refluat cu diferite segmente ale orofaringelui, laringelui, traheei
 • aspirarea unor cantităţi mici de refluat acid în arborele bronşic
 • stimularea terminaţiilor nervoase vagale din esofagul inferior (mecanism implicat probabil în patogenia durerii toracice noncardiace şi a bronhospasmului mediat vagal

reflux gastro-esofagianTusea cronică poate compromite substanțial calitatea vieții pacientului.

Deși beneficiile chirurgiei antireflux sunt bine documentate la pacienții cu simptome tipice ale bolii de reflux gastroesofagian, se știe mai puțin despre impactul pe termen scurt al chirurgiei antireflux asupra tusei cronice asociate.

Criteriile de admisie in acest studiu au constat în identificarea manifestărilor de tuse cronică la pacienții diagnosticați cu boală de reflux gastroesofagian, ce a fost evaluată prin sondajul preoperator pe lângă diagnosticul fiziologic al refluxului patologic.

Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

Pacienții au raportat îmbunătățiri semnificative ale tusei cronice și a altor manifestări ale bolii de reflux gastroesofagian
Indicele simptomelor de reflux – 66%,
Calitatea vieții asociate cu refluxul gastroesofagian – 85%,
Calitatea vieții asociata cu reflux laringofaringe -75% 
Calității vieții asociata cu inghitirea -89%. 

Rezoluția completă a tusei cronice a fost observată la 77% dintre respondenți la monitorizare, iar 75% dintre pacienții cu chirurgie antireflux laparoscopică au oprit medicamentele antireflux.
Controlul simptomelor a fost însoțit de o rată ridicată de satisfacție postoperatorie în rândul celor 93% dintre pacienți la următoarea monitorizare.

Tusea cronică asociată cu boala de reflux gastroesofagian după o pregătire medicală completă și obiectivă poate fi de așteptat să aibă o rată excelentă de vindecare si crestere a calității vieții după operația antireflux laparoscopică. 


  3 comentarii

  • Petrescu Diana

   11 ian. 2022 at 00:08

   Bună ziua, mă numesc P.D. am 54 de ani, din 2018 sunt diagnosticata cu hernie hiatala, gastrită, helicobacter pilory, reflux gastroesofagian și de ceva vreme îmi rămâne mâncarea în gât, tuse, cred ca am facut și acalazie esofagiana. Plus toate simptomele acestor boli, arsuri, dureri. Simt ca nu mai pot. Anul trecut am fost operată de rectocel și polip intrauterin, am trecut cu bine, nu sunt probleme. Doar constipația uneori îmi creează probleme. Sunt la menopauza și cele mai multe stări le dau pe seama menopauzei, dar în același timp realizez că sunt și alte probleme. Va rog să mă ajutați pentru rezolvarea acestor probleme.
   Mulțumesc frumos,
   D.P.

   Răspunde

   • Dr. Gabriel Matei

    11 ian. 2022 at 05:10

    Va aștept la o consultație la Spitalul Medicover din strada Pechea nr.8 sector 1 București pentru a discuta despre aceasta patologie.
    Va rog sa ma sunați pentru programare consultație.
    Dr.Gabriel Matei
    Chirurgie laparoscopica avansata
    0723286448

  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2022 Dr. Gabriel Matei