Semnale de alarma in perioada imediat postoperatorie

Semnale de alarma in perioada imediat postoperatorie
Dupa ce ati fost externat din spital, dupa o interventie chirurgicala, trebuie sa cunoasteti cand semnele unei recuperari normale postoperatorii devin anormale si cand trebuie sa apara motivele de ingrijorare. Daca aveti unul sau mai multe din simptomele urmatoare, trebuie sa contactati medicul chirurg sau medicul de familie pentru o conduita terapeutica corecta.
1. Cresterea temperaturii
Peste 38.4 grade Celsius reprezinta un semn de infectie.
2. Durere aparuta brusc la nivelul membrelor inferioare
Unul din riscurile majore ale chirurgiei abdominale este de a dezvolta cheaguri de sange la nivelul vaselor ce vascularizeaza membrele inferioare (tromboza venoasa profunda). Aceste cheaguri pot traversa sistemul circulator si pot ajunge in plamani sau creier, complicatie majora cu repercusiuni foarte grave.
3. Exteriorizare de puroi de la nivelul inciziei
Cantitati mici de lichid clar ce se exteriorizeaza de la nivelul inciziei in primele zile de la operatie sunt normale (dezvolatarea unui mic serom, care este reversibil si fara repercusiuni), in timp ce exteriorizarea lichid purulent (galben, cremos, urat mirositor) este un semn de infectie.
4. Desfacerea marginilor plagii
Dacă apare desfacerea marginilor plagii postoperatorii, medicul chirurg ar trebui să fie contactat imediat. Acoperiti plaga cu un bandaj steril umed (dupa o prealabila dezinfectie cu substante antiseptice) apoi solicitati asistenta medicala. Aceasta complicatie poate fi evitata prin exercitarea unei presiuni constante asupra plagii in puseele de tuse, stranut sau atunci cand aveti scaun.
5. Imposibilitatea de a urina sau aparitia constipatiei
Trebuie sa contactati de urgenta medicul chirurg dacă sunteti constipat sau aveti dificultăti la urinare. Efortul de a avea un scaun sau de a urina poate spori presiunea din abdomen si implicit asupra plagii postoperatorii.
6. Aparitia scaunelor cu sange (sange rosu) sau scaune melenice (scaune negre ca smoala)
Semnifica hemoragii postopeartorii – reprezinta o urgenta medicala pentru care trebuie sa primiti asistenta medicala imediata.
7. Aparitia tusei sau a varsaturilor cu sange
Acestea sunt semne ale unei urgente medicale si apar ca urmare a prezentei sangelui in stomac sau plamani.
8. Aparitia dificultatilor in respiratie
O schimbare în capacitatea dumneavoastra de a respira este o problema semnificativa după o interventie chirurgicala şi poate indica o problema serioasa, cum ar fi un cheag de sange în plamani. Nu ignorati orice problema instalata cu respiratia dumneavoastra care apare după o interventie chirurgicala. Solicitati asistenta medicala.
5 comentarii
Andreea
7 aug. 2022 at 18:56
Nu știu în loc sa se închidă operatia de cezariana se formează gauri care curge din ele precizez ca am născut pe 23 iunie