loading...

Rolul echipei multidisciplinare în managementul endometriozei profunde

Endometrioza-colo-rectala.jpg

Endometrioza colo-rectala – rolul echipei multidisciplinare în managementul acestei patologii.

Endometrioza este o boală din ce in ce mai frecventa, benigna, multi-organică caracterizată prin prezența celulelor endometriale în afara uterului.
Au fost descrise trei prezentări clinice ale acestei afecțiuni: endometrioza peritoneală, endometriomul ovarian și endometrioza infiltrativă profundă.
Endometrioza profundă  este forma cea mai agresivă, definită ca endometrioză situată la mai mult de 5 mm sub suprafața peritoneală.
Atunci când intestinul (endometrioza colo-rectala)  sau tractul urinar sunt implicate, o abordare combinată cu chirurgul colorectal, urolog și ginecolog este obligatorie.
Activitatea multidisciplinară a echipei implică eforturi coordonate între specialiști cu experiență în disciplinele lor în managementul unui pacient.
Aceste echipe multidisciplinare asigură luarea deciziilor corecte, reducerea incidenței complicatiilor intra si post-operatorii, îngrijirea standardizată a pacienților și rezultate îmbunătățite.
Endometrioza este o afecțiune cronică și o abordare integrată care implică o echipă multidisciplinară este esențială pentru optimizarea managementului pacientei.
Toți joacă un rol important în asigurarea tratamentului adecvat,cu bune rezultate postoperatorii.
Metodele de diagnostic (examenul RMN cu protocol endometrioza, hidro-colono-CT, ecografie transvaginala) sunt importante pentru:
(1) determinarea localizării bolii;
(2) amploarea bolii;
(3) planificarea reuniunilor multidisciplinare ale echipei;
(4) discutii despre tipul de interventie chirurgicala și complicațiile posibile postoperatorii.
Scopul interventiei laparoscopice pentru endometrioza colo-rectala  este de a rezeca nodulii endometriozici, de a reduce durerea, rata de reaparitie și de a îmbunătăți fertilitatea fără a compromite funcția ovariană.
Având în vedere acest lucru, o abordare multidisciplinară a tratamentului chirurgical care implică ginecologul, chirurgul colorectal si urologul cu excizia completă a tuturor leziunilor endometriotice este importanta  pentru a obține rezultate mai bune pe termen lung.
Tratamentul chirurgical prin abord minim-invaziv într-un centru cu experienta pentru endometrioză este necesar pentru a planifica consilierea pacienților și implementarea planului de tratament care asigură rezultate îmbunatatite.

 

641 total views, 1 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


2 comentarii

  • Zamfir Luminița

    11 ian. 2020 at 13:50

    Trecand prin mai multe investigatii de specialitate si cu 3 interventii chirurgicale la activ, am ajuns la Dr.Matei Gabriel pentru un control(8 AUGUST 2019). În urma consultului am primit diagnosticul de: endometrioza profundă, acesta fiind confirmat și de RMN. Cazul meu fiind unul complicat, cu nodului endometriozici, valva ileo-cecala, jocțiune recto sigmoidiana, endometrioza ligamente utero-sacrate. Atat Dr. Matei Gabriel cat si Dr. Ion Ionuț , medici foarte profesioniști, mi-ai explicat cum va decurge intervenția chirurgicală, m-au asigurat ca totul va decurge bine și că ma voi recupera ușor, În data de 10.12.2019 am fost operată de echipa de medici coordonată de către Dr. Ion Ionuț (medic ginecolog), Dr. Matei Gabriel(chirurg generalist) cu abord la parascopic, operația fiind una foarte dificila, cu 2 rezectii, valva ileo-cecala cu anastomoza mecanică, rezectie recto sigmoidiana cu anastomoza si rezectie ligament utero sacrat. Recuperarea post-operatorie fiind una foarte bună. Multumesc întregi echipei de medici! Cu stima Zamfir Luminița!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up