Tratamentul chirurgical in acalazia esofagiană

Captura-de-ecran-din-2022-09-27-la-19.01.47-1200x1002.jpg

Obiectivele tratamentului

Miotomia laparoscopică Heller cu fundoplicatură parțială rămâne tratamentul recomandat al acalaziei, cu control eficient al simptomelor de la 90 până la 97% dintre pacienți. Scopul principal al tratamentului operator este de a ameliora obstrucția funcțională a sfincterului esofagian inferior (LES), prevenind în același timp refluxul.
●Miotomie – Este esențial atunci când se efectuează miotomia ca vizualizarea și expunerea să fie adecvate pentru a preveni leziunile accidentale ale mucoasei.Lipomul cardio-esofagian și nervul vag anterior trebuie curățate de esofag și de joncțiunea gastroesofagiană. Se efectuează o miotomie continuă pe 6 cm în sus în esofag și 3 cm pe stomac, măsurată de la joncțiunea gastroesofagiană.
●Fundoplicatura – Este recomandat sa se efectueze o fundoplicatură parțială la efectuarea unei miotomii laparoscopice pentru acalazie . Se poate efectua o fundoplicatură parțială Toupet (înfășurarea posterioară a fundului de ochi la 270° în jurul esofagului), deoarece credem că reduce riscul de disfagie recurentă prin deschiderea marginilor miotomiei, prevenind astfel cicatrizarea. Efectuăm o fundoplicatură Dor (învelire anterioară 180°) pentru a asigura acoperirea miotomiei primare numai atunci când există o perforație esofagiană.

Complicații

• Complicații intraoperatorii – Riscurile intraoperatorii majore includ o perforație nerecunoscută a mucoasei esofagiene sau gastrice, diviziune sau leziune a nervului vag anterior și leziuni splenice.
• Complicații postoperatorii – Cele mai frecvente complicații după miotomie laparoscopică și deschisă cu fundoplicație includ perforația esofagiană sau gastrică (1 până la 7 la sută), disfagia recurentă (3 până la 10 la sută) și refluxul gastroesofagian (2 până la 26 la sută).


  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2023 Dr. Gabriel Matei