Blog

ARTICOLE

pacient-diabetic-operatie.jpg

Riscurile pacientului diabetic in fata unei interventii chirurgicale

In afara de riscurile normale ale intrerventiilor chirurgicale,pacientii diabetici se confruntă cu riscuri suplimentare, atunci cand trec printr-o procedura chirurgicala. Aceste riscuri sunt ridicate in cazul in care aveti diabet zaharat diagnosticat de operioada mare de timp, in cazul in care nivelul glicemiei este mare sau un diabet zaharat dezechilibrat. Pacienţii care au prezentat deja complicatii majore de diabet zaharat, cum ar fi neuropatia sau care necesită o amputatie, prezinta risc maxim.

COMPLICATII POSIBILE ALE PACIENTILOR DIABETICI DUPĂ OPERATIE:

  • hiperglicemia (glucoza serica ridicata) sau hipoglicemia (glucoza scazuta în sange)
  • slaba vindecarea a ranilor, cicatrizarea lenta
  • infectia, inclusiv infectii ale plagii, pneumonie, infecţii ale tractului urinar sau sepsis
  • sindromul hiperglicemic hiperosmolar nonketotic (HHNK)
  • cetoacidoza diabetica (DKA)
  • dezechilibru electrolytic – condiţie posibila în cazul în care nivelurile de electroliti (sodiu, potasiu) cresc sau scad în mod semnificativ, ceea ce poate provoca probleme semnificative la nivelul inimii sau intregului organism

CE POT FACE PACIENTII DIABETICI PENTRU UN REZULTAT BUN AL INTERVENTIEI CHIRURGICALE?
Printr-un control bun al diabetului cresc semnificativ sansele unui rezultat excelent postoperator.
Pastrarea glucozei din sange in cadrul parametrilor recomandati de medicul dumneavoastra este cheia succesului. Dieta si exercitiile fizice inainte de operatie sunt foarte importante si absolut necesare.
Este important sa va mentineti la un nivel minim de stres, deoarece stresul fizic (chirurgie) şi stresul emotional (ingrijorare, frica, anxietate) pot provoca crestera nivelului glucozei din sange.
Daca consumati bauturi alcoolice sau fumati, acesta este momentul sa le eliminati.
Eliminarea alcoolului va ajuta sa va controlati mai bine glucoza din sange (nivelul glicemiei) iar renuntatul la fumat va fi benefic in cazul unei anestezii generale.

LA CE SA VA ASTEPTATI IN TIMPUL INTERNARII IN SPITAL
Modul in care diabetul zaharat este gestionat la domiciliu poate fi foarte diferit de modul în care este gestionat în spital.
Un bun exemplu este utilizarea de insulina administrata IV (intravenos), mai degrabă decât celelalte tipuri disponibile.
Nivelul de glucoză poate fi menţinut într-o fereastră mult mai restransă în timpul sejurului in spital. Dieta in spital va fi speciala pentru diabetic (recomandata de catre medicul nutritionist).

CARE SUNT INTREBARILE CE TREBUIE ADRESATE MEDICULUI CHIRURG?

  • Cine va gestiona diabetul zaharat în timpul spitalizarii mele: chirurgul, medicul anestezist sau diabetologul?
  • Cine va gestiona diabetul zaharat in timpul interventiei?  (trebuie sa avertizati medicul anestezist inca de la consultul preanestezic).
  • Ar trebui sa mai iau insulina în dimineaţa zilei de operatie?
  • Cum sa procedez daca am un episod de glucoza scazuta sau ridicata în dimineata zilei de operatie?
  • Cand trebuie sa mananc sau sa beau inainte de operatie?

DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA
Dupa operatie, alimentatia speciala si controlul strict glicemic continuă. Nutritia adecvata va oferi premizele unei recuperari bune şi un nivel normal de glucoza va avea ca rezultat o vindecare rapida.

Pacientii cu neuropatie diabetica nu resimt semnele infectiei precum pacientii fara diabet. Verificati-va temperatura in mod frecvent.

ATENTIE! Orice exteriorizare de lichid purulent de la nivelul plagii postoperatorii, orice inrosire a tegumentului de langa incizie, temperatura peste 38.3 grade Celsius, durerea si umflarea tegumetului din jurul plagii sunt semne de alarma pentru care trebuie sa consultati medicul chirurg.


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2024 Dr. Gabriel Matei