3177E322-9609-4A3D-9519-33A6117E66D5.jpeg

Acalazia este o afecțiune în care capătul inferior al esofagului – numit sfincterul esofagian inferior nu se relaxează suficient pentru a lăsa mâncarea să treacă atunci când înghiți. Deși cauza exactă a acalaziei este necunoscută, există o serie de moduri de a o trata, inclusiv intervenția chirurgicală.

Miotomia Heller este o procedură în care mușchiul esofagului este tăiat cu o mică incizie, permițându-i să se relaxeze suficient pentru a permite o înghițire mai ușoară. Este unul dintre cele mai de succes tratamente disponibile pentru acalazie, 95% dintre pacienți având rezultate pozitive. În plus, această procedură poate fi efectuată laparoscopic cu incizii minime, ceea ce face recuperarea mai rapidă. Chiar și așa, va trebui să-ți schimbi puțin stilul de viață în timpul perioadei de recuperare.

Dieta după operația de acalazie

Recuperarea după operația de acalazie este, în general, rapidă, mai ales când se face laparoscopic. Acestea fiind spuse, va trebui totuși să-i acordați timp esofagului să se vindece, iar asta înseamnă să o luați mai ușor cu ceea ce mâncați.

Dieta lichidă

În primele zile (maximum o săptămână), veți fi limitat la o dietă lichidă. Lichidele pe care vi se va permite să le consumați în această perioadă includ:
Apă
Suc
Gelatina
Milkshake-uri
Supe strecurate
Alimente făcute în piure, cum ar fi piureul de cartofi
Budincă
Cereale la blender

Băuturile carbogazoase trebuie evitate în această etapă. De asemenea, începeți cu lichide subțiri și limpezi, cum ar fi apa si ceai. După câteva zile, veți putea trece la altele mai groase. Consumați doar o cană de lichid odată și evitați să o înghițiți.

După aproximativ o săptămână, vei putea începe să introduci alimente moi în dieta ta. Acestea sunt articole care necesită foarte puțină mestecare, cum ar fi:
Peşte
Paste
Orez
Legume fierte
Fructe moi

Evitați alimentele mai dure în această etapă, inclusiv legumele crude sau alimentele crocante. Carnea  ar trebui, de asemenea, evitată până când aveți suficient timp pentru a vă vindeca.

Dieta obisnuita

După aproximativ o lună, vei putea să te descurci din nou cu mâncarea obișnuită. Este o idee bună să introduceți alimentele puțin la un moment dat. De asemenea, asigurați-vă că mestecați bine. Odată ce v-ați recuperat complet, ar trebui să puteți manipula alimentele pe care probabil nu le-ați fi putut înghiți înainte de operație, ceea ce va face așteptarea cu atât mai valoroasă.

La ce să vă așteptați în timpul recuperării operației de acalazie

În plus față de dietă, veți avea unele restricții de stil de viață după operația de miotomie Heller. Din nou, timpul de recuperare ar trebui să fie destul de rapid, dar este important să urmați instrucțiunile chirurgului, astfel încât procesul să poată decurge cât mai bine posibil.

Reluarea activităților normale

După o miotomie Heller, este posibil să aveți nevoie de ceva timp liber pentru a vă recupera, deși recuperarea este mult mai rapidă dacă ați avut o intervenție chirurgicală laparoscopică, mai degrabă decât o intervenție chirurgicală deschisă. În plus, ar putea fi necesar să limitați activitatea fizică pentru câteva zile. 

Urmați aceste indicații:

Evitați să ridicați ceva peste 10 kg în primele șase săptămâni după operație.
Plimbați-vă puțin în fiecare zi, inclusiv în sus și în jos pe scări.
Păstrați inciziile curate și uscate. Uscați-le după duș. Evitați băile până la vindecare completă.
Reluați activitatea sexuală numai după ce vă simțiți mai bine.
Evitați conducerea în timp ce luați medicamente pentru durere.
După aproximativ o lună sau două, ar trebui să vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale.

Poate acalazia să revină după operație?

În unele cazuri, acalazia poate reveni după miotomia Heller sau alte proceduri. În timp ce marea majoritate a pacienților sunt în cele din urmă mulțumiți de această intervenție chirurgicală, ocazional simptomele revin. Uneori acestea se prezintă la scurt timp după, dar în alte cazuri pot apărea ani mai târziu.

Din fericire, miotomia Heller pare să aibă cea mai bună rată de succes (aproape 95%) atunci când vine vorba de tratarea acalaziei recurente. Chiar și așa, cel mai bine este să discutați cu chirurgul despre opțiunile dvs.

Efecte secundare potențiale

Pe lângă durerea și disconfortul pe care le puteți experimenta după operație, una dintre cele mai frecvente efecte secundare este boala de reflux gastroesofagian (GERD). Acest lucru rezultă din modul în care sfincterul esofagian inferior este slăbit, ceea ce înseamnă că acidul din stomac poate ajunge în esofag. Din acest motiv, fundoplicatura – înfășurarea porțiunii superioare a stomacului în jurul esofagului – este adesea efectuată împreună cu miotomia Heller.


    Lăsați un comentariu

    Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


    Dr. Gabriel Matei

    Medic primar chirurgie generală
    Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

    © 2024 Dr. Gabriel Matei