Se incarca...

Detalii despre diagnosticul si tratamentul litiazei veziculare

Ce este colecistul?

Colecistul (fierea) este un organ de mici dimensiuni, situat in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Are rolul de a depozita bila pe care o produce ficatul. Colecistul este de obicei operat atunci cand este locuit de calculi (sau popular pietre la fiere).
Multi pacienti din cei care au calculi biliari nu au nicio simptomatologie, iar pietrele sunt descoperite intamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale de rutina. Insa pentru cei a caror simptomatologie este evidenta ( asa zisele crize de fiere), lucrurile sunt putin diferite.
Pacientii pot avea dureri abdominale, in hipocondrul drept (partea dreapta-sub coaste), in epigastru, senzatie de greata, varsaturi, dureri de cap.

Exista tratamente naturiste?

Exista din ce in ce mai multi pacienti care doresc sa apeleze la tratamentele naturiste, insa singurul tratament pentru eliminarea calculilor biliari este operatia.
Complicatiile care pot sa apara in urma neglijarii acestei patologii sunt numerosi si mult mai dificil de suportat de pacient decat este operatia- mai ales daca acesta este efectuata in sistem programat intr-o perioada de “calm a colecistului”.

Exista alte metode de a sparge pietrele de la fiere?

Nu. Spre deosebire de calculii renali, unde pietricelele pot fi “sparte” ,in acest caz calculii trebuie eliminati prin intermediul operatiei.

Se scot doar calculii sau si colecistul?

Deoarece colecistul este principalul rezervor de calculi se scoate colecistul cu totul- tocmai pentru a nu mai exista posibilitatea aparitiei altor calculi.

Avantajele operatiei laparoscopice:

  • inlocuieste incizia mare a tesuturilor de la nivelul abdomenului cu patru mici incizii doua de 1,5 cm si doua de 0,5 cm). Rezultatul estetic este mult mai bun.
  • refacerea dupa operatie este mult mai rapida si reintoarcerea la o viata normala se face intr-un timp mult mai scurt.
  • dureri postoperatorii semnificativ mai scazute.
  • rata de complicatii postoperatorii este foarte mica.
  • durata operatiei este mai mica decat in cazul procedeului clasic.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei

Scroll Up