loading...Blog

ARTICOLE

HydroceleP1S2.jpg


Hidrocelul se defineste prin acumularea de lichid intre foitele vaginalei testiculare.

CUM APARE HIDROCELUL?
Hidrocelul congenital se dezvolta de la un canal peritoneo-vaginal ramas permeabil. Atunci cand canalul este total permeabil se vorbeste despre un hidrocel comunicant – lichidul peritoneal trece liber in cavitatea vaginala. Unui hidrocel vaginal ii este automat asociata o hernie inghinala.
Hidrocelul dobandit (secundar)  apare dupa un traumatism (hematom), o infectie (contine lichid purulent), tumora testiculara (contine lichid sanghinolent) sau obstructie (blocaj limfatic retroperitoneal, sau anasarca din insuficienta cardiaca severa).

SIMPTOMATOLOGIE
Hidrocelul secundar se intalneste la adulti si se prezinta sub forma unei tumefactii, umflaturi de consistenta lichidiana la nivel scrotal care apare progresiv. Cand are o crestere in dimensiuni in timp scust poate fi insotit de dureri la nivelul scrotului.

DIAGNOSTICUL HIDROCELULUI
Examenul general este indispensabil si poate permite depistarea cauzei hidrocelului: cercetarea unei anomalii a testiculului sau epididimului, care pot fi palpate prin masa de lichid; examenul cordonului: cercetarea prin tuseu rectal (TR) a unei modificari prostatice; cercetarea semnelor de tuberculoza – se va verifica daca urina este clara. La examenul clinic transiluminarea arata umbra testiculului la polul postero-inferior al burselor.

Restul examenului va cerceta tipul hidrocelului: hidrocelul simplu este ovoid, bine delimitat superior. Trebuie exclus din diagnostic chistul epididimar si chistul de cordon funicular

EXAMENE COMPLEMENTARE
1. Ecografia testiculara
2. Sumarul de urina si urocultura

TRATAMENTUL HIDROCELULUI
Simpla punctie exploratorie este contraindicata intrucat poate provoca infectie sau hemoragie. In plus, cand diagnosticul este incert, risca sa se punctioneze o tumora testiculara si sa provoace inocularea celulelor tumorale in alte locuri sau o ansa ileala in cazul in care este vorba de hernie. Punctia este urmata de recidiva hidrocelului rapid si in procent foarte mare.

Tratamentul hidrocelului este doar chirurgical si are ca scop desfiintarea cavitatii vaginale prin diferite procedee: eversiunea vaginalei – procedeul Winkelmann, plicaturarea vaginalei – procedeul Lord sau excizia vaginalei parietale-procedeul cel mai folosit si cu recidiva cea mai mica. Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie rahidiana.

Se incizeaza scrotul, se identifica tunica vaginala se excizeaza la 1 cm de testicul si se practica sutura hemostatica cu fir resorbabil, fixarea testiculara pentru a nu se produce ulterior torsiunea.Interventia se incheie cu sutura scrotului cu fire resorbabile si pansament.

Pacientul este externat in aceeasi zi sau la 24 ore de la operatie.Firele de sutura nu necesita extragere daca sunt din material resorbabil.

Complicatiile si recidivele se intalnesc intr-un procent foarte redus.


© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up