Blog

ARTICOLE

a5097976825266_Appendicitis2.jpg

Tumorile apendiculare – metode de diagnostic si tratament chirurgical minim invaziv

Mucocelul apendicular este o boală rară (0,3% din toate apendicectomiile) şi se caracterizează prin acumularea de material mucoid în lumenul apendicular. Etiopatogenia poate fi inflamatorie sau neoplazica.
Patru entităţi pot fi diferenţiate pe baza caracteristicilor histopatologice epiteliale:
– mucocelul apendicular simplu (AM),
– mucocel cu hiperplazie epitelială,
– chistadenomul
– chistadenocarcinomul.

Diseminarea celulelor neoplazice şi a materialului mucoid în cavitatea abdominală, cauzata de perforatia apendiculara reprezinta din punct de vedere clinic pseudomyxoma peritonei, care reprezinta evoluţia dramatică în 10-15% din cazuri.

Din punct de vedere clinic, poate ramane asimptomatic sau se poate manifesta cu dureri abdominale, care pot fi asociate cu prezenta unei mase palpabile. Cea mai frecventă manifestare clinică este durerea în fosa iliacă dreaptă.
Diagnosticul preoperator este rar si este mult mai frecvent pus intraoperator.

Terapia chirurgicala este fundamentala: apendicectomia este curativa pentru mucocelul apendicular simplu, pentru mucocelul apendicular cu hiperplazie epitelială şi pentru chistadenomul apendicular de bază intacta; rezectia cecala este indicata pentru chistadenomul cu baza mare de implantare; hemicolectomia dreapta reprezinta tratamentul de electie în cazul chistadenocarcinomului apendicular.

PREZENTARE DE CAZ

Pacienta CC, in varsta de 49 ani, s-a prezentat la consultul chirurgical cu dureri in fosa iliaca dreapta (zona din dreapta jos) insotite de sindrom dispeptic (greata,varsaturi,lipsa poftei de mancare).

Ecografia abdominala a evidentiat o colectie lichidiana in zona respectiva,diagnostic intarit si de examenul RMN.

Pacientei i s-a propus interventia laparoscopica si s-a evidentiat tumora apendiculara cu baza mica de implantare – s-a efectuat apendicectomie laparoscopica iar piesa a fost trimisa la examen histopatologic (chistadenom mucinos -rezectie completa).Examenul colonoscopic (inclusiv biopsiile din zona apendiculara) si examenul RMN nu au aratat modificari,astfel incat in acest caz,apendicectomia a fost tratamentul adecvat si nu necesita tratament complementar.

Pacienta va intra in potocolul standard de urmarire postoperatorie.


appendix.jpg

CARE SUNT RISCURILE POTENŢIALE ŞI COMPLICAŢIILE UNEI APENDICECTOMII?

COMPLICATIILE POSIBILE ALE ACESTEI PROCEDURI:

 • infecţie la nivelul plagii postoperatorii
 • ileusul intestinal (paralizie a funcţiei intestinale) care o sa intarzie reluarea tranzitului intestinal
 • sangerarea postoperatorie
 • leziuni ale structurilor din jur, inclusiv ureterul si intestinul subtire
 • reacţii adverse la anestezie
 • mobilizarea unor cheaguri de sânge şi embolie pulmonară

Orice complicatie poate duce la proceduri suplimentare, reintervenţie şi timp de recuperare prelungit.

CE PREGĂTIRE ESTE NECESARĂ ÎNAINTE DE OPERATIA PENTRU APENDICITA ACUTA?
Nicio pregătire nu este necesară, doar ca nu trebuie sa mancati nimic cu cateva ore inainte de operatie.

Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

SPITALIZAREA ESTE NECESARA DUPĂ APENDICECTOMIE?
Da, în funcţie de gradul de infecţie (tipul de apendicita acuta sau daca este insotita de peritonita), de abordul folosit (laparoscopic sau clasic). In general, este necesara o internare de 24 de ore, pentru apendicectomia laparoscopica.

IN CE CONSTA RECUPERAREA DUPA APENDICECTOMIE?

 • medicamentia antialgica (contra durerilor) este necesara pentru 3-5 zile după externare
 • este interzisa ridicarea de greutati mai mari de 5 kg pentru 30 de zile de la operatie
 • probele de efort se pot relua la 14-21 de zile
 • veţi avea nevoie, probabil, de una-doua săptămâni de concediu medical

CARE SUNT INSTRUCŢIUNILE POST-OPERATORII PE CARE AR TREBUI SĂ LE URMATI, DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA?

DIETA
Cel mai bine este să începeţi cu o dieta scăzuta in grăsimi si sa introduceti in alimentatie o cantitate mai mare de fibre (fructele proaspete sau cele uscate-merele, perele, piersicile, strugurii, prunele proaspete şi, mai ales, cele uscate, curmalele, smochinele, alunele şi nucile, legumele crude: salata verde, sfecla roşie, varza, fasolea, mazărea, morcovii şi ridichile, cerealele integrale şi consumul regulat de lichide accelerează tranzitul intestinal).Evitaţi alimentele prajite sau alimentele grase, smântână,sosuri. Beti multe lichide – apa plata sau ceaiuri.

INGRIJIREA PLAGII
Pansamentul trebuie schimbat la fiecare 24 de ore dupa operatie. Puteţi face duş la 24 de ore după operaţie, dar nu frecati peste suprafata cu steri-strip-uri. Evitaţi baia sau inotul pentru o săptămână.

ACTIVITATE FIZICA
Incearcati sa mergeti de cel putin trei ori pe zi, plimbari scurte. Urcatul scarilor nu este dăunător (nu este contraindicat urcatul sau coboratul scarilor). Evitati ridicarea greutatilor mai mari de 3 kg. Sunt interzise activitatile obositoare, actul sexual până după prima dumneavoastră vizită de urmărire (la 7 zile postoperator). Nu conduceţi vehicule sau nu manevrati utilaje grele in primele 3-5 zile de la intervenţia chirurgicala.

MEDICATIA
Veţi primi o reţetă cu analgezice si daca este cazul antibiotice.


appendix.jpg

Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Fara tratament chirurgical, apendicul inflamat se poate rupe si infectia se extinde prin sange sau in cavitatea abdominala, rezultand peritonita.

Odata pornit procesul inflamator, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind doar chirurgical.
Cu cat se intervine chirurgical mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila, cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate.

Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre cazuri, obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie ca urmare a unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).

MANIFESTARI CLINICE
Dureri abdominale in partea dreapta, abdomen inferior, care apar initial in capul pieptului, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, constipatie, diaree, subfebrilitate.
Apendicetomia este interventia chirurgicala de urgenta prin care se scoate apendicul inflamat in apendicita acuta.

PREGATIREA PENTRU OPERATIE
Diagnosticul de apendicita acuta :
– consult medic specialist chirurg
– ecografie abdomino-pelvina
– examen CT abdominal in unele cazuri
– analize de sange

ANESTEZIA
Apendicetomia se realizeaza sub anestezie rahidiana sau generala.

INTERVENTIA CHIRURGICALA
Apendicectomia se poate face prin abord laparoscopic (de preferat, datorita multiplelor avantaje)  sau clasic.

Apendicectomia prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), chirurgul incepe operatia prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului.
Se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina). Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 45 minute si se realizeaza sub anesthetize generala.

Vezi interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr. Gabriel Matei

Avantajele interventiei chirurgicale laparoscopice

 • incizii mai mici şi, prin urmare, cicatrici mai mici
 • timpul petrecut in spital este de 24 ore
 • un risc mai mic de infecţie sau sângerare după o intervenţie chirurgicală
 • timpul de recuperare mai mic
 • mai puţina durere
 • revenire la activitatile zilnice mai rapida

 

RECUPERAREA DUPA APENDICECTOMIE
In faza imediat postoperatorie, pacientul este monitorizat, in primele ore de la operatie dieta este lichidiana (ceai, apa plata), dupa care se reia dieta normala. Pacientul trebuie mobilizat precoce, la cateva ore dupa interventie. Tranzitul intestinal se reia, in general, la 12-24 de ore postoperator.
Externarea se face la 24 ore de la operatie. Incizia chirurgicala necesita minima ingrijire, firele de sutura (daca sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.
Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulentde la nivelul plagii, orice inflamatie (zona rosie) la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg.


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2023 Dr. Gabriel Matei