fistula-parianala.jpg

Abcesul perianal este definit ca si prezenta unei colectii de puroi la nivelul tesutului perianal (in jurul anusului). Abcesul apare adesea ca o tumefiere (o umflatura) de culoare rosie sub pielea situata in jurul anusului

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI ABCESELOR PERIANALE?
Abcesele perianale debuteaza sub forma unei infectii la nivelul unei cripte Morgagni unde se afla glandele anale (criptita). Infectia poate evolua si se poate extinde in spatiile profunde din jurul anusului si rectului. In cazul in care nu este evacuata, colectia purulenta se mareste si asociaza simptome importante: durere, febra si chiar tulburari majore ale tranzitului intestinal.

CARE SUNT FACTORII DE RISC?

 • diabetul zaharat
 • constipatia cronica,unele sporturi precum calaritul . ciclismul sau unele meserii care necesita statul in sezut pentru perioade lungi de timp (soferi, etc.)
 • boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
 • persoanele care folosesc medicamente care deprima sistemul imunitar al organismului, cum ar fi steroizii (prednison, metilprednisolon), sau chimioterapie pentru cancer
 • sarcina
 • persoanele care practica sexul anal

CARE SUNT SIMPTOMELE?

 • durerea in regiunea anala este de obicei principalul simptom al unui abces perianal. Mersul pe jos, statul pe scaun, defecatia, tusea sau stranutul pot agrava durerea.
 • umflatura in regiunea anala, rosie, calda si intens dureroasa
 • febra, frisoane, transpiratii nocturne
 • tulburari de tranzit intestinal (cel mai frecvent constipatia)

DIAGNOSTICUL ABCESULUI PERIANAL
Abcesele perianale pot fi de obicei observate la inspectie (atunci cand medicul chirurg examineaza pacientul).
Se observa o formatiune inflamatorie in zona perianala (umflatura), rosie,calda,dureroasa,de consistenta lichidiana (contine puroi).

TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL ABCESULUI PERIANAL

Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala sau anestezie rahidiana si consta in incizia la nivelul zonei de maxima fluctuenta a formatiunii inflamatorii, evacuarea puroiului (dupa care o cantitate se trimite pentru examen bacteriologic si antibiograma, pentru a evidentia ce tipuri de bacterii au produs abcesul si antibioticul la care sunt sensibile aceste bacterii), lavajul (spalarea) cavitatii restante si mesaj. Dupa interventia chirurgicala se recomanda tratament antibiotic si antiinflamator.

Ingrijirea postoperatorie este extrem de importanta pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale.

Pacientul necesita, in perioada postoperatorie, pansamente regulate dupa indicatiile medicului curant chirurg.

 • indepartati parul din zona in mod regulat, dar este posibil sa fie necesar epilatul definitiv. Imediat dupa operatie, se recomanda sa evitati cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
 • curatati zilnic zona cu sapun cu glicerina, care tinde sa fie mai putin iritant. Clatiti zona bine pentru a indeparta orice reziduuri de sapun.
 • pastrati zona curata si uscata. Nu folositi pudre, uleiuri sau remedii din plante pe aceasta zona.
  evitati sezutul prelungit pe suprafete dure.
 • semnale de alarma postoperatorii – inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra.

  72 de comentarii

  • Ioana

   4 dec. 2022 at 01:07

   Soțul meu este operat de doua luni de acces perinal și are o tulburare de scaun sta tot timpul cu absorbante la fund nu-i trece ce e de făcut am sunat chirurgul și mea zis că e normal va mulțumesc poate Ami dati un raspuns

   Răspunde

  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2023 Dr. Gabriel Matei