loading...

can-hernia-burst_8c2b5b45c6cd843f.jpg

Operatia laparoscopica hernie ombilicala

Ce este hernia ombilicala ?

Hernia ombilicala se prezinta sub forma unei umflaturi la nivelul ombilicului(buricului), ca urmare a unui defect de inchidere la nivelul orificiului ombilical.

Care sunt factorii favorizanti in aparitia herniei ombilicale ?

Hernia apare ca urmare a cresterii presiunii abdominale in urmatoarele situatii : in obezitate, la gravide, in prezenta lichidului liber intraperitoneal in cantitate mare(ascite), la cei care ridica greutati, sunt tusitori sau constipati cronic.

Care sunt principalele simptome?

Hernia ombilicala necomplicata este asimptomatica, sau responsabila de o jena locala sau  durere care apare la efort. Odata cu cresterea in volum tegumentul care acopera hernia se altereaza, devine inflamator si poate fi sediul unor infectii. Cand devine voluminoasa hernia are tendinta de a se incarcera sau strangula (cu ocluzie intestinala).

Care este evolutia unei hernii ombilicale netratate?

Aceasta afectiune nu se vindeca de la sine. Odata aparuta creste progresiv in dimensiuni, devine dureroasa si foarte suparatoare. Intr-o prima faza este reductibila (intra in abdomen).
Cu timpul insa nu se mai reduce devenind incarcerata. Este momentul in care hernia se poate complica cu strangulare si ocluzie intestinala care necesita interventia de urgenta.

 Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul este in primul rand unul clinic-pacientul este consultat de un medic specialist care remarca hernia si ii apreciaza caracterele: dimensiuni, durere, reductibilitate, expansiune la tuse sau efort, etc. In functie de afectiunile asociate pot fi necesare pe langa analizele de rutina si investigatii mai complexe .

Cand sa ma operez ?

De indata ce constatati existenta afectiunii ar trebui sa fiti vazut de un medic chirurg. Acesta va propune interventia. Cu siguranta interventia este mai usoara  si riscurile mai mici, cu cat hernia este mai mica in dimensiuni. Nu ar trebui sa asteptati sa creasca in dimensiuni, sau sa va prezentati in urgenta cu complicatii (dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal – adica in ocluzie datorita strangularii).
Abordul laparoscopic pentru herniile ombilicale a fost conceput pentru a minimiza trauma operatorie pentru pacient.
Materialul alloplastic (plasa) este dispus sub defectul parietal cu o marjă largă de plasă în afara defectului (cca. 5 cm) dupa care este fixata la peretele abdominal cu ajutorul aplicatorului de capse sau fire trecute transparietal.
Pacienţii se interneaza in dimineata operatiei, dupa ce, in prealabil, au efectuat consultul preanestezic la medicul anestezist. Timpul de spitalizare este in mod normal de 24 ore (o zi de spitalizare).

Operatia laparoscopica hernie ombilicala se efectueaza sub anestezie generala.

Principiul de reparare chirurgicala a herniilor ombilicale implică utilizarea unei plase protetice.
Operatia laparoscopica hernie ombilicala are ca rezultat lipsa tensiunii la nivelul peretelui abdominal (tension-free) scade foarte mult procentul de recidiva.
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului.
Se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in cavitatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).

Se repereaza sacul de hernie ombilicala dupa care continutul lui (epiploon, ansa intestinala) este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta,  care impiedica sacul de hernie sa iasa.
Plasa este fixata cu agrafe resorbabile (SorbaFix) si fire transparietale. Aceasta interventie chirurgicala nu necesita drenaj postoperator.Este extrem de important ca pacientul sa fie activ cat mai precoce postoperator pentru a preveni unele complicatii postoperatorii (pneumonia, tromboză venoasă profundă şi embolia pulmonară).
Durerea postoperatorie este variabilă şi poate fi considerabilă, în primele 24 de ore. Nu există nicio restricţie dietetica dupa operatie. Nivelul de activitate fizica dupa operatie este limitat de nivelul de confort al pacientului. Cu toate acestea, nu este, în general, recomandabil să se efectueze efort fizic intens sau ridicare de greutati pentru câteva săptămâni (cca. 30 zile), pentru a permite refacerea petelui abdominal.

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie. Adeverinta de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastra de asigurat.
Veti fi internat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata.
Vi se va explica interventia si eventualele riscuri.
Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.
Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat (in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze),pansamentul va fi supravegheat .
In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore.
Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 30 zile.
La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical.
Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici mai putin vizibile, evitati expunerea inciziilor direct la soare.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


22 de comentarii

 • Olivia

  19 mai 2011 at 13:48

  Buna ziua,

  Imi puteti spune, va rog, daca o persoana diagnosticata cu hernie ombilicala minora poate fi supusa unor tratamente de fast-slim, electrosimulare, vacuum?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  O zi buna.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel MATEI

   19 mai 2011 at 16:00

   Buna ziua,
   Electrostimularea are ca si rezultat contractiile repetate ale musculaturii abdominale, ceea ce poate complica hernia ombilicala cu posibila apritie a incarcerarii sau strangularii.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 • Matei Dana

  9 sept. 2011 at 16:54

  Am eventratie subombilicala de 2,3 cm,aceasta s-a facut in urma operatiilor avute anterior,2000 sarcina extrauterina,2007 chist hemoragic,2008 cezariana,ma intereseaza daca pot sa ma operez laparoscopic?Mentionez ca nu sun obeza,am 58-60 kg,173 cm,in sarcina nu am luat f mult in greutate,12 kg.Daca ma puteti opera laparoscopic va rog sa-mi lasati nr. de tel pt programare.Va multumesc.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel MATEI

   19 sept. 2011 at 08:08

   Buna ziua,
   Interventia laparoscopica pentru herniile incizionale (eventratii) are multiple avantaje-dureri postoperatorii minime, reluarea activitatii rapida, efecte estetice foarte bune, risc de recidiva si infectii postoperatorii minime.
   Pentru detalii gasiti pe nr. meu de telefon, din sectiunea CONTACT a site-ului.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 • Simona

  10 dec. 2011 at 18:45

  O mare rugaminte… Care sunt costurile unei interventii laparoscopic pentru hernie ombilicala si ce implica aceasta? Deoarece am o interventie chirurgicala de aproximativ 7 ani (cezariana) si nu cred ca as mai putea trece printr-o astfel de trauma.Multumesc anticipat.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel MATEI

   12 dec. 2011 at 19:21

   Buna ziua,
   in cazul herniei ombilicale, interventia laparoscopica costa aproximativ 6000 lei (interventia, plasa, dispozitivul de fixare si ziua de spitalizare). Daca defectul herniar nu este mare, se mai poate efectua procedura Proceed Ventral Patch, o tehnica cu abord minim invaziv si efecte estetice ff bune (aproximativ 3500 lei).
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 • constantin andrei

  23 apr. 2012 at 14:43

  Buna ziua, dupa interventie chirurgicala,ocluzie intestinala,am facut o hernie ombilicala,se poate opera laparoscopic,multumesc anticipat.

  Răspunde

 • Marinela ILIE

  22 mart. 2017 at 11:54

  Buna ziua,

  Cat costa operatia de hernie ombilicala la un asigurat cu tot cu bilet de trimitere?

  Mentionez ca am 23 de ani si 65 kg si am o umftaura de 2-3 cm, deasupra buricului, la o distanta de 4 cm deasupra buricului.

  Multumesc!

  Răspunde

  • Dr. Gabriel MATEI

   22 mart. 2017 at 16:14

   Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale. Va rog sa ma sunați pentru a discuta detaliile legate de aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   0723 286 448

 • Cosmin

  27 sept. 2017 at 14:01

  Buna ziua,am o eventratie a unei herni ombilicale (cam la 10 cm deasupra buricului),am operato in anul 2010,operatie normala cu plasa,dar acum sa rupt de la legatura,pe marginea plasei.Acum trebuie sa pun o plasa mai mare,se poate opera si laparoscop?Precizez acum este o hernie medie fara complicati (parerea mea).Si daca se poate cat este tariful pentru operatie?Multumesc anticipat,doresc sa o operez in primavara.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel MATEI

   29 sept. 2017 at 19:58

   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie și despre intervenția chirurgicala laparoscopica.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

 • Stefana George

  9 dec. 2018 at 18:42

  Buna seara domnule doctor as dori sa ma operez de hernie ombilicala laparoscopic dar ca acum 3ani am mai fost operat de hernie ombilicala operatie normală,tel.0726.724.919

  Răspunde

 • Nicolaescu Violeta

  12 ian. 2019 at 17:32

  Bună seara! Va rog sa-mi spuneți care este prețul operației de hernie ombilicală laparoscopic. Mulțumesc!

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   12 ian. 2019 at 20:46

   Bună seara.
   Prețul intervenției chirurgicale laparoscopie este 4500 lei. La acest preț se adaugă prețul plasei și al dispozitivului de fixare.
   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie și despre posibilitățile de tratament chirurgical.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie laparoscopica avansata
   0723 286 448
   https://www.gabimatei.ro

 • Ilie elena

  28 mai 2019 at 22:08

  Bună seara, sunt disperata, mama mea are o eventratie majora. Nu ar mai putea suporta o operație clasică. Unde puteți fi găsit, sau contactat. Mulțumesc anticipat, Elena Ilie.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   29 mai 2019 at 15:08

   Bună ziua,
   Lucrez la Spitalul Medicover, str Pechea nr 8, sector 1, București.
   Va aștept la o consultație pentru a discuta detaliile legate de interventia chirurgicala.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie laparoscopica avansata
   0723 286 448
   https://www.gabimatei.ro

 • Popa Catalin

  25 iun. 2019 at 08:38

  Buna ziua, se poate efectua in acelasi timp o operatie de hernie ombilicala si una de hernie inghinala. Ambele efectuate laparoscopic?
  Va multumesc.

  Răspunde

 • Visa Dorian

  1 oct. 2019 at 10:14

  Va rog sa-mi comunicati costurile totale pentu o interventie laparoscopica la hernie ombilicala. Va multumesc!

  Răspunde

 • Roata Elena

  20 iul. 2020 at 08:50

  Am fost diagnosticata cu eventrație.Am amânat operația la sp județean Giurgiu din cauza pandemiei.Mentionez că am 60 de ani și o greutate de 110 kg.Va rog,d-le doctor,să-mi spuneți dacă mă puteți opera și cat costa intervenția,știind că spitalul este privat.Ttebuie și trimitere de la medicul de familie? Va rog frumos să-mi răspundeți și sunt interesata mult de cost.Va mulțumesc.

  Răspunde

 • Ungurianu Anisoara

  19 aug. 2020 at 16:28

  Care este costul actual a unei intervenții chirurgicale laparoscopice cu plasa și dispozitive de fixare in cazul unei hernii ombilicale?Multumesc

  Răspunde

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up