Abordul laparoscopic pentru hernia ombilicala

Ce este hernia ombilicala ?
Hernia ombilicala se prezinta sub forma unei umflaturi la nivelul ombilicului(buricului), ca urmare a unui defect de inchidere la nivelul orificiului ombilical.
Care sunt factorii favorizanti in aparitia herniei ombilicale ?
Hernia apare ca urmare a cresterii presiunii abdominale in urmatoarele situatii :
- in obezitate,
- la gravide,
- in prezenta lichidului liber intraperitoneal in cantitate mare(ascite),
- la cei care ridica greutati,
- tusitori
- constipati cronic.
Care sunt principalele simptome?
Hernia ombilicala necomplicata este asimptomatica, sau responsabila de o jena locala sau durere care apare la efort. Odata cu cresterea in volum tegumentul care acopera hernia se altereaza, devine inflamator si poate fi sediul unor infectii.
Cand devine voluminoasa hernia are tendinta de a se incarcera sau strangula (cu ocluzie intestinala).
Care este evolutia unei hernii ombilicale netratate?
Aceasta afectiune nu se vindeca de la sine. Odata aparuta creste progresiv in dimensiuni, devine dureroasa si foarte suparatoare.
Intr-o prima faza este reductibila (intra in abdomen).
Cu timpul insa nu se mai reduce devenind incarcerata. Este momentul in care hernia se poate complica cu strangulare si ocluzie intestinala care necesita interventia de urgenta.
Cum se pune diagnosticul ?
Diagnosticul este in primul rand unul clinic-pacientul este consultat de un medic specialist care remarca hernia si ii apreciaza caracterele: dimensiuni, durere, reductibilitate, expansiune la tuse sau efort, etc.
In functie de afectiunile asociate pot fi necesare pe langa analizele de rutina si investigatii mai complexe .
Cand sa ma operez ?
De indata ce constatati existenta afectiunii ar trebui sa fiti vazut de un medic chirurg. Acesta va propune interventia.
Cu siguranta interventia este mai usoara si riscurile mai mici, cu cat hernia este mai mica in dimensiuni. Nu ar trebui sa asteptati sa creasca in dimensiuni, sau sa va prezentati in urgenta cu complicatii (dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal – adica in ocluzie datorita strangularii).
Abordul laparoscopic pentru herniile ombilicale a fost conceput pentru a minimiza trauma operatorie pentru pacient.
Materialul alloplastic (plasa) este dispus sub defectul parietal cu o marjă largă de plasă în afara defectului (cca. 5 cm) dupa care este fixata la peretele abdominal cu ajutorul aplicatorului de capse sau fire trecute transparietal.
Pacienţii se interneaza in dimineata operatiei, dupa ce, in prealabil, au efectuat consultul preanestezic la medicul anestezist. Timpul de spitalizare este in mod normal de 24 ore (o zi de spitalizare).
Operatia laparoscopica hernie ombilicala se efectueaza sub anestezie generala.
Principiul de reparare chirurgicala a herniilor ombilicale implică utilizarea unei plase protetice.
Operatia laparoscopica pentru hernia ombilicala are ca rezultat lipsa tensiunii la nivelul peretelui abdominal (tension-free) scade foarte mult procentul de recidiva.
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului.
Se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in cavitatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se repereaza sacul de hernie ombilicala dupa care continutul lui (epiploon, ansa intestinala) este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta, care impiedica sacul de hernie sa iasa.
Plasa este fixata cu agrafe resorbabile (SorbaFix) si fire transparietale. Aceasta interventie chirurgicala nu necesita drenaj postoperator.Este extrem de important ca pacientul sa fie activ cat mai precoce postoperator pentru a preveni unele complicatii postoperatorii (pneumonia, tromboză venoasă profundă şi embolia pulmonară).
Durerea postoperatorie este variabilă şi poate fi considerabilă, în primele 24 de ore. Nu există nicio restricţie dietetica dupa operatie. Nivelul de activitate fizica dupa operatie este limitat de nivelul de confort al pacientului. Cu toate acestea, nu este, în general, recomandabil să se efectueze efort fizic intens sau ridicare de greutati pentru câteva săptămâni (cca. 30 zile), pentru a permite refacerea petelui abdominal.
Ce se intampla inainte si dupa operatie ?
Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie. Adeverinta de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastra de asigurat.
Veti fi internat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata.
Vi se va explica interventia si eventualele riscuri.
Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.
Dupa operatie vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat si alimentat treptat (in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze), pansamentul va fi supravegheat .
In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore.
Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 30 zile.
La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical.
Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie.
In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici mai putin vizibile, evitati expunerea inciziilor direct la soare.
34 de comentarii
Tanase Constantin
2 nov. 2022 at 22:23
Daca am inplant de stimulator cardiac, pot fi operat de hernie ombilicala?