Ghidul pacientului: Intervenția laparoscopică pentru hernia inghinală

Captura-de-ecran-din-2022-09-08-la-09.42.37.jpg

Hernia inghinala laparoscopica

Hernia apare atunci cand straturile interioare ale peretelui abdominal nu mai au aceeasi rezistenta, devenind slabite. Rezultatul este o umflatura sau o ruptura.

Pentru a intelege mai bine procesul, captuseala interioara a abdomenului impinge prin zona slabita a peretelui abdominal pentru a forma un sac, ca un balon, in acelasi mod in care o camera interioara impinge printr-o anvelopa deteriorata.

Acest lucru permite unei bucle de intestin sau tesut abdominal, sa iasa. La unii pacienti, hernia poate provoca disconfort, durere sau diferite complicatii, care necesita o interventie chirurgicala de urgenta. Atat barbatii, cat si femeile pot face hernii.

La unii pacienti, hernia este din nastere (congenitala), insa in cele mai multe din cazuri aceasta este dobandita.

Un aspect foarte important de retinut este ca o hernie  nu se va rezolva de la sine. Nu exista exercitii sau terapie fizica care sa poata vindeca o hernie. Controlul unor factori de risc poate ajuta la reducerea simptomelor acestei afectiuni. In timp, daca nu sunt tratate, herniile pot deveni mai mari.

Majoritatea herniilor pot fi recunoscute dupa umflatura de sub piele, ce apare in zona inghinala. Este posibil ca pacientii sa simta durere sau disconfort la anumite activitati, cum ar fi ridicarea obiectelor grele, tusea, incordarea in timpul urinarii sau in timpul miscarilor intestinale. Durerea poate fi ascutita sau surda si se poate agrava spre sfarsitul zilei.
Unele hernii pot fi detectate de medicul de specialitate la un examen fizic de rutina sau prin imagistica (ecografie abdominala).

Daca umflatura nu mai este reductibila si este blocata (incarcerata) sau exista o durere severa continua, cu roseata si sensibilitate la hernie (strangulata), atunci acestea sunt semne critice. Aceste simptome pot fi un motiv de ingrijorare si trebuie sa contactati imediat chirurgul ori sa mergeti la o camera de urgenta pentru o evaluare.

Herniile inghinale sunt in general reparate daca provoaca simptome care afecteaza activitatile zilnice. Tratamentul pentru herniile inghinale care nu provoaca simptome poate fi amanat, desi majoritatea vor provoca simptome in cativa ani. Medicul chirurg este cel care poate decide impreuna cu pacientul daca interventia chirurgicala este necesara.

Interventia chirurgicala laparoscopica a herniei foloseste mici incizii, instrumente chirurgicale specializate, plase si dispozitive de fixare (adeziv sau capse resorbabile).
Pacientii care beneficiaza de operatii minim invazive se recupereaza mai usor, iar timpul de revenire la locul de munca si activitatile zilnice obisnuite, redus.
Chirurgul este cel care decide, dupa o examinare amanuntita, daca o operatie minim invaziva a herniei inghinale este o optiune pentru pacient. Operatia laparoscopică poate sa nu fie cea mai buna solutie pentru unii pacienti, cum ar fi cei cu operatii abdominale majore anterioare, respectiv cei cu anumite afectiuni medicale ce nu permit anestezia generala.

Pentru pregatirea operatiei cu anestezie generala, pacientul va avea nevoie de un examen fizic si de alte teste care sa evalueze starea de sanatate.

Chirurgul va informa pacientul despre riscurile si beneficiile operatiei, iar pacientul va semna un formular prin care confirma ca intelege si este ca de acord cu operatiunea planificata.

 • Faceti un dus cu o seara inainte sau in dimineata operatiei. Chirurgul va poate cere sa utilizati un sapun antibiotic. Va rugam sa NU va radeti abdomenul sau zona inghinala.
 • In dimineata operatiei, puteti lua anumite medicamente pe care medicul dumneavoastra le-a permis. Luati-le doar cu o inghititura de apa.
 • Vi se poate cere sa incetati sa luati anumite medicamente inainte de operatie. Acestea includ diluanti de sange, anumite suplimente si medicamente care va afecteaza sistemul imunitar.
 • Discutati cu medicul anestezist pentru a clarifica care dintre medicamentele si pastilele dumneavoastra sunt sigure de luat.
 • Fumatul va creste riscul de reaparitie a herniei (esecul repararii herniei) si riscul de infectie. In unele cazuri, chirurgul va poate cere sa va lasati de fumat cu cel putin 4-6 saptamani inainte de operatie, pentru a va imbunatati rezultatele.

Operatia de reparare a herniei inghinale poate fi efectuata sub sedare, rahianestezie sau anestezie generala. Reparatia minim invaziva a herniei inghinale necesita anestezie generala. Pacientul va discuta cu echipa de anestezie in ziua operatiei.

Sunt trei abordari ale acestei operatii. In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul chirurg va alege una din ele.

1. Operația deschisa este o operatie care implica o incizie in zona inghinala sau a abdomenului inferior. Incizia se va extinde prin piele si grasime si va permite chirurgului sa ajunga la nivelul defectului sau gaurii musculare ori fasciale. Hernia este reparata la acest nivel. Adesea, chirurgul poate folosi o bucata de plasa chirurgicala pentru a acoperi defectul/ gaura. Chirurgul dumneavoastra va poate vorbi despre diferite optiuni de reparare si despre utilizarea plasei. Pielea si alte straturi de tesut sunt apoi inchise.

2. Operația laparoscopică este o operatie care implica 3 mini incizii mici pe abdomen. Laparoscopul (o camera) este introdus printr-o canula (un tub gol) plasata intr-una dintre aceste incizii. Alte canule sunt plasate in celelalte incizii si chirurgul dumneavoastra va lucra apoi „in interior” folosind instrumente speciale. Hernia este reparata din interior. O bucata de plasa chirurgicala este plasata pentru a acoperi defectul herniei. Plasa poate fi fixata folosind capse resorbabile sau adeziv biocompatibiul. Aceasta operatie se efectueaza de obicei sub anestezie generala.

Vezi intervenția chirurgicală efectuată de Dr. Gabriel Matei

Acceseaza video > Hernia inghinala operatie laparoscopica cu plasa 3D

3. Operația robotică este similara cu reparatia laparoscopica, cu exceptia faptului ca medicul chirurg foloseste un sistem laparoscopic asistat de robot si instrumente pentru a efectua operatia.

Adreseaza-te chirurgului pentru mai multe detalii.

 

 • Majoritatea operatiilor de hernie inghinala necesita spitalizare de 24 ore.
 • Dupa finalizarea operatiei, veti fi transferat in camera de recuperare unde veti fi monitorizat pana cand veti fi complet treaz si puteti merge neasistat. Criteriile de externare pot varia in functie de chirurg si de unitatea chirurgicala.
 • La orice operatie de hernie, va puteti astepta la o durere de intensitatea redusa, un disconfort minim in primele 48 de ore.
 • Sunteti incurajat sa mergeti in prima zi dupa operatie. Ar trebui sa discutati despre activitatea postoperatorie si restrictiile cu chirurgul dumneavoastra. Aceste activitati includ dusul, conducerea, urcarea scarilor, ridicarea, lucrul si angajarea in relatii sexuale.
 • De fiecare data cand o hernie este reparata, exista sansa ca aceasta sa poata reaparea. Riscul este cel mai mic dupa interventiile laparoscopice.

Rata de recurenta pe termen lung dupa repararea herniei inghinale este scazuta la pacientii care urmeaza orice abordare pentru repararea herniei de catre un chirurg cu experienta.

Chirurgul dumneavoastra este cel care va va ajuta sa determinați riscurile si beneficiile reparării herniei inghinale.


  Lăsați un comentariu

  Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


  Dr. Gabriel Matei

  Medic primar chirurgie generală
  Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

  © 2022 Dr. Gabriel Matei