loading...

GM71.jpg

Operatie tumora rectala – prezentare caz
Opinia pacientului

Am bănuit că se întâmplă ceva cu mine, dar am negat absolut totul până când am văzut că slăbesc pe zi ce trece. Era mijlocul lui august, când am mers să-mi fac o ecografie abdominală. Totul era perfect şi m-am bucurat tare mult când am văzut că ficatul este bine. M-am liniştit câteva zile, până când,întâmplător, am făcut un control ginecologic de rutină. La acesta, medicul a simţit ceva, aşa că m-a trimis de urgenţă să fac o colonoscopie.
Rezultatul nu m-a surprins deloc. Aveam o tumoră localizată la nivelul rectului, de aproximativ 10 cm, şi invazie la nivelul uterului.
Ajunsă acasă, m-am aşezat în faţa calculatorului şi am început să caut mai multe despre acest tip de tumoră.

Aşa am dat de blogul dr. Gabriel Matei, medic chirurg. Am citit mai multe articole de acolo şi mi-a inspirat încredere.
Pentru că la secţiunea Contact de pe blogul domnului doctor era indicat un număr de telefon, l-am sunat chiar atunci.
M-a surprins că a răspuns imediat şi am stabilit să ne vedem chiar a doua zi dimineaţa.

La câteva zile după prima întâlnire cu domnul doctor, l-am sunat din nou. Intrasem în ocluzie intestinală.
Chiar dacă era duminică, domnul doctor a venit la spital şi m-a operat de urgenţă, punându-mi o stomă pentru degajare. După operaţie am reuşit din nou să mănânc normal şi am început şedinţele de radioterapie.
Cred că trăiesc astăzi şi datorită bâlbâielilor de care au dat dovadă cei din sistemul public de sănătate, împingându-mă să merg spre privat, deşi tratamentele sunt destul de costisitoare.
În momentul în care trebuia să încep radioterapia am vrut să merg la un spital de stat. Cred că până când mă ajungea şi pe mine rândul ori eram invadată de metastaze, ori n-aş mai fi fost. Aşa că am plătit. Pentru familia mea a fost un efort financiar extraordinar.

Nimeni nu este pregătit pentru aşa ceva.

Pe 28 decembrie am terminat tratamentul, însă mai trebuia să treacă 2-3 săptămâni până la operaţia pentru extragerea tumorei. Radioterapia acţioneazăşi după ce procedurile se încheie. Mie şi acum, după 3 luni, îmi mai apar pete pe corp.
Pe 22 ianuarie, am revenit pentru cea de-a doua intervenţie, rezecţie rectală, histerectomie şi anexetomie totală.Am facut operaţia şi m-am simţit relativ bine după o astfel de intervenţie.
Pe lângă dr. Gabriel Matei şi dr. Gabriel Mitroi, aş vrea să vă spun că mi-a mai plăcut mult anestezista, doamna dr. Emilia Drăgulin. Nu mi-a fost atât de frică de operaţie, cât de anestezie, eu fiind din vechea generaţie, iar pe vremea mea anestezia era o problemă.

După operaţie, rezultatele analizelor anatomo-patologice au fost îmbucurătoare. Nu mai aveam nevoie de chimioterapie sau de radioterapie, aşa că puteam să rezolv şi problema stomei.

După o lună, adică la mijlocul lui februarie, a urmat ultima operaţie.
Dr. Matei a restabilit tranzitul intestinal şi pot să spun că pot merge mai departe.
Am reuşit şi datorită oamenilor de lângă mine.Aşa cum am mai spus, boala a însemnat şi un efort financiar. Nimeni nu este pregătit pentru aşa ceva.
Eu mi-am revenit având o tumoră aflată în gradul III şi am învăţat că pentru viaţă merită să-ţi vinzi casa.
N-aş fi avut curajul să spun asta înainte. N-aş fi putut să-mi las copiii fără casă, dar acum am curajul s-o spun pentru că se poate şi aşa. Trebuie doar să ai încredere!

Pentru viaţă merită să-ţi vinzi casa, pentru că vei trăi şi-ţi vei face alta.

Opinia medicului chirurg

În luna august, pacienta a avut o scădere ponderală importantă într-un timp scurt, stări de constipaţie şi diaree.
În consecină, s-a adresat unui medic gastroenterolog pentru a efectua un examen colonoscopic, ce a arătat prezenţa unei tumori rectale. Ulterior, a efectuat examenul CT, care a evidenţiat tumora..

Interventia chirurgicala laparoscopica realizata de Dr.Gabriel Matei

S-a intervenit chirurgical de urgenţă pentru a instala o colostomă de degajare (pe partea dreaptă a colonului transvers) şi i-am recomandat să meargă la un medic oncolog pentru a face radioterapie şi chimioterapie.
Rezultatul tratamentului a fost foarte bun, aşa încât, pe 22 ianuarie a avut loc intervenţia chirurgicală cu viză oncologică radicală.

Examinarea CT efectuată preoperator arăta o tumoră de rect care invada şi uterul şi avea ganglionii iliaci şi obturatorii măriţi.
La intervenţie a participat şi dr. Gabriel Mitroi, medic specialist ginecologie, şi s-a practicat :

– rezecţie rectală şi excizie totală de mezorect cu anastomoză colo-rectală mecanică,
– histerectomie cu anexectomie bilaterală,
– limfadenectomie iliacă şi obturatorie.

Pacienta s-a externat după 5 zile cu stare generală bună, tranzit intestinal reluat pe colostomă.
Ca metodă de precauţie pentru anastomoza colo-rectală joasă, am lăsat stoma pentru o perioadă de două săptămâni.
După 20 de zile, rezultatul histopatologic a arătat că pacienta nu mai avea nevoie de chimioterapie sau radioterapie, iar ganglionii care i-au fost scoşi nu erau invadaţi tumoral.
După o lună de la această operaţie, pacienta s-a întors pentru intervenţia chirurgicală de desfiinţare a colostomei şi reintegrare a tractului intestinal şi va urma în continuare protocolul standard de urmărire postoperatorie.

Articol preluat InfoLife
Dr. Gabriel MATEI
Medic primar chirurgie generala
Competenta chirurgie laparoscopica avansata

34,736 total views, 4 views today

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


11 comentarii

 • Flori

  19 mart. 2018 at 19:22

  Dl doctor,va rog mult sa mă ajutați cu un răspuns. Am o tumora colo-rectala la 7 cm de orificiul anal,având 6cm.,Am vreo șansă să nu rămân cu anus contra naturii definitiv? Va mulțumesc!

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   20 mart. 2018 at 08:01

   Bună ziua.
   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie și despre opțiunile de tratament.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

 • Diaconu Georgiana

  2 apr. 2018 at 23:51

  Buna ziua! Pe mama mea in urma unei conoscopii a gasit.o cu cancer la colon de 7 cm si trebuie operata. Credeti ca dupa operatie v.a fii bine si cam cat costa operatia? Multumesc mult

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   3 apr. 2018 at 04:40

   Bună ziua,
   Va rog sa îmi trimiteți rezultatul colonoscopiei pe mail.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

 • Mihalache Steliana

  28 iul. 2018 at 17:40

  Buna ziua domnule doctor. Recent am facut investigatii( CT, colonoscopie, RMN pelvian si s-a depistat o tumoare rectala la 7 cm de OA ce stenozeaza 20 mm din totalul de 40 mm..a depasit mucoasa si seroasa si se afla la 2 cm de colul uterin.Mi s-a recomandat radioterspie
  preoperatorie concomitent cu citostaticul,Ecansia 500 mg.. Fac acest tratament preopefativ si vreau sa ma operati dvs.. cat costa operatia si daca exista posibilitatea si prin CAS..va rog sa.mi raspundeti va multumesc. Pe 5 august sunt programata

  Răspunde

 • Nicoleta

  30 sept. 2018 at 20:50

  Buna seara.Mama mea in varsta de 62 de ani a facut o colonoscopie unde i s-a descoperit o formatiune tumorala vegetanta ce ocupa 1/2 din lumenul rect inferior,friabila, sangeranda.I s-au prelevat 3 fragmente tumorale pentru examen histopatologic si concluzia este urmatoarea: biopisie rectala maligna-Adenocarcinom colorectal conventional, cu grad histopatologic G2,;invazie limfovasculara de facto absenta, invazie perineurala nedeterminabila.Va rog din suflet sa ne spuneti cat de grav este si ce trebuie sa facem in continuare.O seara buna si multa sanatate.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   1 oct. 2018 at 07:59

   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie și despre posibilitățile de tratament.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie laparoscopica avansata
   0723 286 448
   https://www.gabimatei.ro

 • ,ihaiu gheorghe

  8 nov. 2018 at 07:07

  La tomograf a rezultat ca am ingrosara parietala circumferentiala,localizata la nivelul rectului superior ,extinsa pe o distanta de 6,5 cm ,intens iodofila,, ,ingrosare pariet superiorala circumferentiala, localizata la la nivelul rectului superior,extinsa pe o distanta de 6,5cm,intens iodofila,asimetrica,neregulata partial stenozanta,ce asociazadensificarea grasimii din jur si mici adenopatiisatelite,cu dimensiuni de maxim 11/5cm.

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   9 nov. 2018 at 12:44

   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie și despre posibilitățile de tratament chirurgical.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie laparoscopica avansata
   0723 286 448
   https://www.gabimatei.ro

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


© Dr. Gabriel Matei 2010-2020

Scroll Up