Hernia epigastrica reprezinta un defect al peretelui abdominal care implica exteriorizarea la nivelul epigastrului a unei portiuni de grasime sau a unui organ intern.
CARE SUNT FACTORII DE RISC?
La adulti, factorii care determina cresterea presiunii abdominale pot favoriza aparitia herniei epigastrice pot fi obezitatea, ridicarea de greutati, tusea cronica, sarcinile multiple, ascita (acumularea de lichid in abdomen).
CARE SUNT SIMPTOMELE HERNIEI EPIGASTRICE?
Principalul simptom al unei hernii epigastrice este aparitia unei umflaturi situata la nivelul epigastrului, de consistenta moale. Hernia epigastrica necomplicata nu este deobicei dureroasa.
Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri pana la dimensiuni de ordinul centrimetrilor (hernii epigastrice netratate). Hernia epigastrica necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului sau cand pacientul sta in pozitie orizontala (este reductibila).
CARE SUNT COMPLICATIILE HERNIEI EPIGASTRICE?
Hernie epigastrica incarcerata – continutul abdominal exteriorizat devine captiv si nu mai poate fi impins inapoi in interiorul abdomenului (hernia devine ireductibila).
Hernie epigastrica strangulata – apare atunci cand fluxul de sange pentru continutul abdominal din hernie se intrerupe.
Atunci cand un tesut nu reuseste sa primeasca suficient oxigen si substante nutritive, tesutul moare.
In aceste cazuri, abdomenul este destins si pacientii pot prezenta varsaturi, greata, febra si durere abdominala. Reprezinta o urgenta chirurgicala si pacientul trebuie sa primeasca imediat tratament de specialitate.
DIAGNOSTICUL HERNIEI EPIGASTRICE
In timpul examenului clinic, medicul va acorda o atentie deosebita pentru:
- dimensiunea si forma herniei, aspectul abdomenului
- se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage inapoi in abdomen) sau nu
- dimensiunea defectului parietal
- se evalueaza hernia in pozitii diferite (in picioare si culcat)
Poate fi necesara o examinare radiologica sau o ecografie abdominala, in special daca hernia nu este reductibila.
CURA CHIRURGICALA A HERNIEI EPIGASTRICE
Interventia chirurgicala pentru hernie epigastrica se realizeaza cu anestezie locala sau anestezie generala.
Tratamentul chirurgical prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala) interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii.
Se repereaza sacul de hernie care este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa.
Dupa pozitionarea plasei, acesta se fixeaza cu agrafe resorbabile cu ajutorul unui aplicator de agrafe (SorbaFix), instrumentele se scot, iar inciziile se sutureaza.
Aceasta interventie chirurgicala,de obicei, nu necesita drenaj.
Tratamentul chirurgical – prin abord deschis Rives-Stoppa
Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea unei incizii, se evidentiaza sacul de hernie epigastrica care este introdus in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire, permanenta si care impiedica sacul de hernie sa iasa.
Plasa este montata retromuscular, procedeu Rives-Stoppa. Dupa pozitionarea plasei, ea se fixeaza cu fire de sutura din acelasi material cu plasa sau cu agrafe metalice. Aceasta interventie chirurgicala, de obicei, nu necesita drenaj, iar ca ultim timp operator, se realizeaza sutura tegumentului cu fir intradermic, resorbabil.
EXTERNAREA
Se face la 24 de ore de la operatie, daca evolutia postoperatorie este favorabila si nu este grevata de aparitia complicatiilor (durere, hemoragii, infectii, etc.) – intr-un procent mic de cazuri.
RECUPERAREA DUPA OPERATIE
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult doua saptamani. In prima saptamana, persista o sensibilitate dureroasa la nivelul plagii postoperatorii.
Activitatile care necesita prudenta imediat dupa operatia de eventratie (se recomanda purtarea unui brau abdominal) sunt: ridicatul din pat, stranutatul, tusea.
Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.
2 comentarii
Brisan cornel
9 aug. 2019 at 07:40
Buna ziua, am o hernie epigastric, diagnosticata ecografic, dimenisiune 8/5 mm. Nu am dureri etc. As vrea sa stiu daca interventia chiruegicala este recomandata sau nu. Multumesc