Se incarca...

Eventratie-1.jpg

Eventratia  (hernia incizionala) apare atunci cand slabirea rezistentei musculaturii abdominale (persoane care au avut una sau mai multe interventii chirurgicale abdominale) permite iesirea structurilor din cavitatea abdominala prin defectul parietal creat –apare umflatura sub piele, care poate fi reductibila sau nu, dureroasa, sensibila.

CINE ESTE PREDISPUS SA FACA EVENTRATIE?
Eventratiile apar frecvent la :
– persoanele supraponderale
– femeile gravide
– tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa)
– sportivii de performanta
Riscul creste odata cu avansarea in varsta atunci cand poate apare si adenomul de prostata.

TIPURI DE EVENTRATIE
a) eventratia reductibila este cea mai frecventa forma, in care umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare dispare cand pacientul este in pozitie orizontala.
b) eventratia incarcerata manifestata atunci cand umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare nu mai intra in cavitatea abdominala. Pacientii din aceasta categorie trebuie neaparat sa consulte medicul specialist chirurg.
c) eventratia strangulata este atunci cand continutul sacului de eventratie (ansa de intestin subtire sau gros) este ischemiat, nu mai este vascularizat. Este o urgenta chirurgicala si trebuie operata imediat.

TRATAMENTUL EVENTRATIEI
Cand este necesar tratamentul chirurgical al eventratiei?
a) Hernia incizionala (eventratia) dupa ce este diagnosticata, interventia chirurgicala este necesara pentru a preveni complicarea acestei patologii (incarcerarea,strangularea).
b) Urgenta chirurgicala majora este eventratia strangulata – cu semne clinice de ocluzie intestinala (varsaturi, lipsa tranzitului intestinal, dureri abdominale intense si difuze, abdomen destins)

Cura chirurgicala in eventratia (hernia incizionala)
Interventia chirurgicala pentru eventratie se realizeaza cu anestezie rahidiana sau anestezie generala.

Tratamentul chirurgical prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii.
Se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se repereaza sacul de eventratie care este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa. Dupa pozitionarea plasei, aceasta se fixeaza cu capse resorbabile, instrumentele se scot, iar inciziile se sutureaza.
Detalii despre abordul laparoscopic aici.

Tratamentul chirurgical – prin abord deschis Rives-Stoppa
– interventia incepe prin realizarea unei incizii la nivelul defectului parietal.
– se evidentiaza sacul de eventratie care este introdus in cavitatea abdominala
– defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire
– plasa este montata retromuscular, procedeu Rives-Stoppa sau properitoneal.
– dupa pozitionarea plasei, ea se fixeaza cu fire de sutura din acelasi material cu plasa sau se lipeste cu un gel special.

EXTERNAREA
Se face la 24 de ore la operatie, daca evolutia postoperatorie este favorabila, si nu este grevata de aparitia complicatiilor (durere, hemoragii, infectii, etc.) – intr-un procent mic de cazuri.

RECUPERAREA DUPA OPERATIE
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult doua saptamani. In prima saptamana, persista o sensibilitate dureroasa la nivelul plagii postoperatorii.
Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.

Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală. Competență în chirurgia laparoscopică avansată.


6 comentarii

 • popescu gabriel

  7 mai 2019 at 13:43

  cu stima domnule doctor cred ca am o eventratie deasupra ombilicului ..este vb de o iesire a intestinului ..dee 3-4 cm….imping cu degetul intra la loc apoi iar revine …ma deranjaza si am citeodata mici dureri …poate un consult m-ar ajuta si eventual operata …un raspuns m-ar ajuta ..unde si cind ma puteti vedea…cu stima..

  Răspunde

 • Gilca Georgiana

  20 mai 2018 at 20:20

  Buna ziua.Ma numesc Georgiana am 41 de ani.in anul 2010 am avut o operatie de extrauterina.in urma cu o luna am observat sub operatie o umflatura care se lasa umpic spre zona pubiana.nu ma doare dar ceva jena simt iar la palpare este o umflatura tare.spuneti mi va rog ce este daca este ceva grav si daca trebuie sa merg urgent la medic sau unde trebuie sa merg.multumesc si astept un raspuns

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   21 mai 2018 at 08:32

   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

 • Pascu Monica

  12 apr. 2018 at 19:36

  Buna ziua, sunt din București, an. 42 de ani și am 6 operații pe burta. Plus o alta operatie de apendicita. Prima operație a început după ce l am născut pe băiatul meu cel mic, la una an. Am avut chist endometric foarte mare cat un pahar de plastic și se torsonase ovarul. A trebuit să l scoata și pe cel din dreapta era polichistic. La șase luni m am operat dinou pentru că a a uitat trompa și am făcut ocluzie intestinala și un chist mare pe partea dreapta. La un an m am operat iarăși ptr că am făcut iar chist și fibrom. La a patra operatie de ginecolog m a op de urgență dar nu a făcut nimic ptr că erau multe aderente și i a fost frica. Atunci am sângerat la urinat. A cincea operatie am făcut la Militari. Mi a scos uterul care era plin de sânge și un chist de la ficat din cauza pastilelor anticoncepționale le luasem că să reducă chisturile. Am o tăietură de 25 de cm. A șasea op am făcut la un an după ultima. A trebuit să fac de urgență ptr că se formase o hernie cu puroi la puric. Acum am aproape doi ani și nu este bine deloc. Am făcut hernie sus deasupra la stern și în partea pubian iese puțin intestinul. Se simte la mana și se vede la ecografie. Trebuie să fac o operatie de reparare. Am rupt mușchiul abdominal. Am durere cumplita. Că o arsura și o înțepătură că un cuțit.Credeții reuși să faceți operația aceasta. Consultantia unde se ține. As dori sa mi dați toate detaliile. Tel se contact. Aștept răspunsul dvs. T

  Răspunde

  • Dr. Gabriel Matei

   13 apr. 2018 at 09:50

   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   https://gabimatei.ro

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2021 Dr. Gabriel Matei

Scroll Up