Blog

ARTICOLE

8B58D872-93FA-4FDE-B41F-4C794A07549F_1_201_a.jpeg

Abordarea multidisciplinară este esențială în cazul endometriozei colorectale, pentru a avea o intervenție de succes.
🔹Ce este endometrioza colorectală? 🔹
Endometrioza este o boală din ce în ce mai frecventă, benignă și multi-organică. Aceasta este caracterizată prin prezența celulelor endometriale în afara uterului.
Există 3 tipuri de endometrioză:
✔ Peritoneală
✔ Endometriomul ovarian
✔ Endometrioza infiltrativă profundă.

ℹ️ Endometrioza profundă este forma cea mai agresivă, definită ca endometrioză situată la mai mult de 5 mm sub suprafața peritoneală.

În cazul în care este implicat și intestinul, este necesară o abordare multidisciplinară, între chirurgul colorectal și ginecolog.
O abordare multidisciplinara are o serie de avantaje:
✔ plan de tratament eficient
✔ reducerea incidenței complicațiilor intra și post-operatorii
✔ îngrijirea standardizată a pacienților
✔ rezultate îmbunătățite pe termen lung

🔹Ce scop are intervenția laparoscopică?🔹
✔ rezecarea nodulii endometriozici
✔ reducerea durerii
✔ reducerea ratei de apariție
✔ îmbunătățirea fertilității fără a compromite funcția ovariană

🗣 Îți recomand tratamentul chirurgical minim-invaziv într-un centru cu experiență pentru endometrioză. În acest fel, se poate planifica consilierea pacienților și se poate implementa planul de tratament, pentru a avea cele mai bune rezultate.

Endometrioza-colo-rectala.jpg

Endometrioza colo-rectala – rolul echipei multidisciplinare în managementul acestei patologii.

Endometrioza este o boală din ce in ce mai frecventa, benigna, multi-organică caracterizată prin prezența celulelor endometriale în afara uterului.
Au fost descrise trei prezentări clinice ale acestei afecțiuni: endometrioza peritoneală, endometriomul ovarian și endometrioza infiltrativă profundă.
Endometrioza profundă  este forma cea mai agresivă, definită ca endometrioză situată la mai mult de 5 mm sub suprafața peritoneală.
Atunci când intestinul (endometrioza colo-rectala)  sau tractul urinar sunt implicate, o abordare combinată cu chirurgul colorectal, urolog și ginecolog este obligatorie.
Activitatea multidisciplinară a echipei implică eforturi coordonate între specialiști cu experiență în disciplinele lor în managementul unui pacient.
Aceste echipe multidisciplinare asigură luarea deciziilor corecte, reducerea incidenței complicatiilor intra si post-operatorii, îngrijirea standardizată a pacienților și rezultate îmbunătățite.
Endometrioza este o afecțiune cronică și o abordare integrată care implică o echipă multidisciplinară este esențială pentru optimizarea managementului pacientei.
Toți joacă un rol important în asigurarea tratamentului adecvat,cu bune rezultate postoperatorii.
Metodele de diagnostic (examenul RMN cu protocol endometrioza, hidro-colono-CT, ecografie transvaginala) sunt importante pentru:
(1) determinarea localizării bolii;
(2) amploarea bolii;
(3) planificarea reuniunilor multidisciplinare ale echipei;
(4) discutii despre tipul de interventie chirurgicala și complicațiile posibile postoperatorii.

Scopul interventiei laparoscopice pentru endometrioza colo-rectala  este de a rezeca nodulii endometriozici, de a reduce durerea, rata de reaparitie și de a îmbunătăți fertilitatea fără a compromite funcția ovariană.
Având în vedere acest lucru, o abordare multidisciplinară a tratamentului chirurgical care implică ginecologul, chirurgul colorectal si urologul cu excizia completă a tuturor leziunilor endometriotice este importanta  pentru a obține rezultate mai bune pe termen lung.
Tratamentul chirurgical prin abord minim-invaziv într-un centru cu experienta pentru endometrioză este necesar pentru a planifica consilierea pacienților și implementarea planului de tratament care asigură rezultate îmbunatatite.

 


GM3.jpg

Pacienta in varsta de 27 de ani, nulipara, cunoscuta cu dureri pelvine cronice ce nu au raspuns la tratament medicamentos antiinflamator si uretero-hidronefroza stanga. Se interneaza in sectia noastra pentru tratament chirurgical de specialitate.

Diagnosticul

Examenul RMN preoperator a evidentiat hidro-ureteronefroza stanga grad III. Ureterul stang dilatat 16 mm, pana in adiacenta ovarului stang unde este obstruat in totalitate printr-o masa tisulara, stelata de aproximativ 25/22 mm. Ovarul stang marit  cu formatiune chistica  seroasa septata cu dimensiune de 22/ 25/ 34 mm fara vegetatii intrachistice cu priza de contrast la nivelul peretilor.
La nivelul colului uterin pe fata posterioara se deceleaza  o formatiune nodulara cu 20/24mm , solid- chistica cu spoturi hemoragice incluse. Leziunea infiltreaza peretele rectal anterior pe o lungime de 38 mm cu o profunzime de 6-7 mm. De asemenea se evidentiaza prezenta unor benzi de fibroza ce se prelungesc de la nivelul colului uterin si din regiunea pararectala pana la nivelul leziuni  periovariene stangi unde este stenozat ureterul. Ovarul drept cu dimensiuni si structura normale.

Mentionez ca pacientei i-a fost montat un stent ureteral (cateter ‘double J’) .

Tratamentul chirurgical

Laparoscopia exploratorie a pus in evidenta bloc aderential/fibros pelvin, la care participa uterul, ambele ovare, ambele trompe uterine, colonul sigmoid, rectul superior, vezica urinara si ambele uretere (‘frozen pelvis’). Ureterul stang mult dilatat, este cuprins intr-un nodul fibros endometriozic de aprox. 3 cm.

Dupa visceroliza cu dificultate, am pus in evidenta un proces de fibroza ce ingloba ureterul pelvin – excizia nodulului ureteral stang. Nodul endometriozic la nivelul rectului mediu (circa 7 cm de OAE) cu invazia peretelui vaginal posterior – disectia nodulului de pe peretele vaginal (excizia vaginului posterior – 2/1 cm – urmata de colporafie cu Vicryl 2/0).
Rezectia nodulului recto-vaginal in bloc cu segmentul intestinal afectat ( segment recto-sigmoidian), urmata de anastomoza mecanica.

Evolutia postoperatorie a fost una favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a mictiunilor fiziologice. Pacienta a fost externata in ziua 3 post-operator

 


Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală
Competență în chirurgia laparoscopică avansată.

© 2024 Dr. Gabriel Matei